Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

joi, 22 august 2013

Mic dejun, gustare, pranz si cina - 4 plaje intr-o zi de duminica

Ora 5. Dimineața! Soarele se pregătește să intre într-o tură de circa 14 ore în care va lumina întreaga Românie. Mai întâi va saluta marea ca pe un vechi prieten, iar eu voi fi acolo ca un simplu spectator. Din păcate, imaginea de vis pe care deja o aveam în minte este bruiată de nori morocănoși, la fel de somnoroși ca și mine. De-abia pe la 6 catadicsesc să se scoale din patul cerului, iar eu mă frec la ochi și aproape ratez momentul, buimacă de somn și uitând de aparatul de fotografiat, momentul în care soarele mă saluta. Da. Pe mine! Vă dați seama ce obraznică m-ar fi crezut dacă nu-i răspundeam măcar printr-o fotografie!

Mușc dintr-un croissant și înfulec o bucată de pizza lăsată de aseară, apoi mă zgribulesc în dimineața de 18 august 2013, când ating nisipul rece și mă întâlnesc cu vântul mult prea "bucuros" să mă vadă. Sunt pe plaja dintre Venus și Saturn, mai mult spre Saturn, în dreptul plajei amenajate Adras. Asta numesc eu un mic dejun perfect!

plaja saturn august 2013 plaja saturn august 2013 plaja venus 6 dimineata august 2013 rasarit plaja venus saturn august 2013
rasarit plaja venus saturn august 2013 rasarit plaja venus saturn august 2013 vapor marea neagra august 2013 venus si cap aurora vedere de la saturn

Ora 8. După ce m-am strecurat pe un drum mărginit de milioane de floarea soarelui uscate, m-am trezit pe buza unei prăpăstii, dar în loc să mă cutremur de frică, m-a zdruncinat peisajul care se întindea sub mine, de un pitoresc ireal pentru coasta românească: un far micuț pe un promontoriu, care veghea toată întinderea mării de o culoare extrem de frumoasă, o plajă îngustă și aproape pustie, tufe țepoase care nu vor ajunge niciodată să guste din sarea mării... Mi-ar fi plăcut să iau o gustare, un măr verde și acru, ca să mai stingă din dulceața momentului :) Aceasta-i Tuzla!

plaja tuzla august 2013 plaja tuzla august 2013 drumul spre plaja tuzla plaja tuzla august 2013
plaja tuzla august 2013 plaja tuzla august 2013 plaja tuzla august 2013 plaja tuzla august 2013
plaja tuzla august 2013 plaja tuzla august 2013 plaja tuzla august 2013 plaja tuzla august 2013
plaja tuzla august 2013 plaja tuzla august 2013

Ora 10. Realizez că nu este adevărată zicala "cine se scoală de dimineață, departe ajunge". În cazul meu, ar suna cam așa: "Cine se scoală de dimineață, ajunge prea departe!" Chiar la limita inferioară a Deltei Dunării, aș putea spune, într-un loc care a scăpat până acum de un maxim interes turistic, precum plaja de la Tuzla, unde ajungi după o porție bună de offroad, chiar dacă n-ai mașină 4x4 și unde te arde soarele pe ritmuri de... valuri înspumate. Ora 12. Sunt tot aici, dar e momentul să mă retrag undeva la umbră. Nu găsesc niciun pom, nicio umbrelă, dar zăresc un pâlc de stuf. Năvălesc și nimeresc la singurul stabiliment făcut de om, de unde răzbate o muzică de club (atenție! - în surdină). Remarc că este ora prânzului și mă trântesc la o masă. Din motive enumerate mai jos, renunț să servesc ceva, dar mă hrănesc cu un strop de relaxare, o porție mare de calmitate și sorb din savoarea mării. Ce-ar mai fi mers o limonadă într-un loc unde toată lumea este pur și simplu chill ! Cred că m-am îmbătat cu zen, la... Vadu

caine plaja vadu drumul spre plaja vadu marea neagra vadu august 2013 marea neagra vadu august 2013
marea neagra vadu august 2013 marea neagra vadu august 2013 marea neagra vadu august 2013 plaja vadu august 2013
plaja vadu august 2013 plaja vadu august 2013 portret plaja vadu august 2013 vadu pescarilor august 2013
portret plaja vadu august 2013 portret plaja vadu august 2013 plaja vadu august 2013 plaja vadu august 2013

Ora 16. Epuizată după o călătorie înapoi în timp în centrul Constanței, pe vremurile când străzile nu erau asfaltate, am ochit o plajă bubuind de muzică și îmbibată de glasuri felurite. Nu m-ar fi atras dacă nu era atât de aproape, dacă n-aș fi citit recent despre ea pe Miscellanea sau dacă valuri măricele nu mi-ar fi scurtat șederea la celelalte plaje. Aici, zeci de stabilopozi formau o îmbrățișare care înduioșa marea, calmându-i starea agitată. Nu prea mult însă, numai cât să iei doar o gură mare de apă sărată când te lovea vreun val, nu mai multe :) Ce să-i fac, nu mă puteam supăra pe Marea Neagră, nici când se comporta ca o adolescentă rebelă! Peste o oră sau două (ți-e imposibil să ții cont de timp când te bălăcești :D), a venit vremea cinei. Devreme, dar mă aștepta un drum lung spre casă, spre Bucureștiul terorizat de caniculă... Am asezonat peisajul cu pui à la colonelul Sanders, căci n-aș fi putut să fiu vegetariană pentru o zi, cu atâtea alge în jurul meu! La revedere, Modern!

plaja modern constanta august 2013
plaja modern constanta august 2013

Plaja dintre Venus și Saturn vs Tuzla vs Modern vs Vadu

Între Venus și Saturn, oricât de aglomerat ar fi, și în sezon poți găsi un loc liber. Este o plajă mare, cu o lățime de circa 100 m și o lungime de 1.5 km, cei mai mulți turiști alegând să se așeze în extremități (Venus și Saturn), în apropierea hotelurilor. Dacă lași un pic lenea la o parte, pe la mijlocul plajei, după câteva minute de mers sau, doar 1 minut, dacă lași mașina la drumul ce desparte plaja de Lacul Mangalia, vei avea parte de o ședere plăcută indiferent când ai alege să te relaxezi aici. Plaja are nisipul fin, scoicile sunt ca și inexistente, iar intrarea în apă este lină și pe măsură ce înaintezi, se adâncește. Pe 18 august 2013, prețul unui șezlong era de 15 lei, baldachinul 50 ron, iar taxa de wc - 1 leu. Acces facil cu mașina, dar și pe jos - ~ 30 minute de la Gara Mangalia.

La Tuzla îți recomand să vii pentru peisaj și pentru liniște, având în vedere că ÎNCĂ nu este o plajă foarte frecventată. Plaja nu este amenajată, așadar te vei așeza printre scoici, alge și chiar cazemate. Terase nu există, dar dacă ai nevoie de provizii, pe drumul semnalizat de la DN 39/E 87, în sat, găsești câteva magazine mixte. Dacă urmezi strada Farului (asfaltată), treci calea ferată, apoi rămâi fără asfalt, dar drumul este practicabil cu orice mașină, dacă n-a plouat recent. O ții tot înainte, vor apărea diferite drumeaguri, poți merge pe oricare atâta timp cât direcția nu se schimbă prea mult. Trebuie să ajungi pe marginea unei râpe, de unde poți admira o panoramă spectaculoasă și pe unde se poate coborî pe cărări abrupte, dar largi, pe care nu-ți recomand să intri cu mașina. Poți ajunge și pe jos, de la Halta Tuzla (o ruină), circa 1.5 km de parcurs.

Plaja Modern se află chiar în orașul Constanța, așadar poți ajunge aici ușor cu mașina/trenul+1 autobuz până în centrul istoric (de exemplu, 5 de la gară), de aici îndreptându-te spre Biserica Greacă, aflată pe strada Mircea cel Bătrân. De aici, se deschide o panoramă frumoasă spre plajă și se poate coborî, pe scări. Dacă vii cu mașina, treci prin fața Porții 2 a portului și pe lângă Cazino, ajungi în "parcarea" yachturilor și o ții tot înainte, după cum te duce drumul. Mașina poți s-o lași la o parcare situată chiar lângă plajă, la tariful de 3 lei ora. Din păcate, fiind chiar în oraș, în week-end cu precădere, plaja este foarte aglomerată și vei găsi cu greu un loc. De liniște nici nu poate fi vorba, nu atât din cauza mulțimii de amatori de soare, cât mai ales din cauza multiplelor terase situate pe plajă care întrețin "atmosfera" cu muzică. Se poate înainta destul de mult în larg, dar apa este infectă. Pe 18 august 2013 am găsit-o plină de alge (chiar "buchete" de alge), pahare de plastic, etichete, pungi și chiar am zărit o folie de la un absorbant! O recomand pentru zilele când marea este agitată, căci datorită stabilopozilor din jur, se poate face baie când în alte părți este interzis.

Plaja Vadu dă impresia de "capăt de lume". Se ajunge la ea după un drum care ți se va părea incredibil de lung dacă nu mai ai răbdare și vrei repede să faci o baie. Din Năvodari se merge pe drumul care duce la Histria și imediat la ieșirea din comuna Corbu se face dreapta (indicator Grindul Chituc). 7 km mai ai de parcurs până în satul Vadu, pe asfalt în stare ok. Apoi, de la fostul combinat, încă 6.5 km până la singurul complex amenajat (Vadu Pescarilor) sau circa 6 km până dai de plajă. Prima porțiune de drum este betonată, apoi se circulă direct pe nisip, când mai tasat, când nu prea, când cu gropi mari, când cu denivelări. Dacă plouă, mai bine renunți la această călătorie! Odată ajuns la plajă (se fac mai multe intrări), vei descoperi că n-are mal înalt, că este plină de scoici pe care îți va fi aproape imposibil să calci fără papuci, că apa este curată și deja sunt montate corturi ori vei avea plăcerea (sau nu) să asiști la defilări nud. Și în afară de zumzetul colegilor de prosop, auzi doar marea, nicio terasă cu muzică nu te deranjează. La Vadu Pescarilor, însă, s-ar putea să te deranjeze lipsa unui meniu și a bonurilor fiscale. Pe 18 august 2013, chelnerița nu ne-a spus ce are în meniu (trebuia s-o luăm pe încercate și primeam răspunsuri cu da sau nu), iar prețurile (în cazul în care comanzi în funcție și de cât ai în buzunar, nu doar fiindcă ți-e poftă de ceva anume) ni se specificau tot la cererea noastră. 11 lei un fresh, 15 lei o ciorbă de pește. Auzindu-mă pe mine că am comentat de faptul că nota se citește de pe carnețelul chelneriței (văzusem cum procedase la alte mese), am fost singurii* care am primit direct bon fiscal! Deh, dacă n-ai concurență și ești "la mama dracului", îți permiți orice! Cei care nu dispun de mașină, trebuie să știe că un maxi-taxi circulă pe ruta Mihai Viteazu - Năvodari, trecând și pe la Corbu, dar n-aș putea să vă spun un orar. Din Corbu, mergeți pe jos (chiar și 2 ore, pregătiți-vă) ori apelați la autostop.

*eu și Ionuț

__________________________
Daca ti-e pofta de si mai multe povesti, imbarca-te pe Facebook. Sau asigura-te ca ajungi la timp in port cand o noua poveste apare la orizont. Biletul se ia de AICI, simplu, gratuit si rapid!