Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

luni, 19 august 2013

Constanta si imprejurimile sale sunt mai surprinzatoare decat par la prima vedere: 20 lucruri pe care nu le stiai

ghid constanta si imprejurimi
150 de pagini, 65 de atracții turistice și obiective istorice, 3 circuite turistice, 4 hărți și peste 220 fotografii. Sau, altfel spus, un cadou minunat de la Mira, povestitoare pe CălătoriilaSingular, un ultim impuls care m-a determinat să revin la malul Mării Negre, pentru a doua oară în 2013, de data aceasta în plin sezon, în probabil cel mai aglomerat week-end pe litoral din acest an, datorat zilelor libere acordate cu ocazia Sfintei Mării.

Ghidul turistic "Constanța și împrejurimi", de la editura City Walk, a fost cel care m-a scos din casă cu destinația "mareeee!", care m-a făcut să privesc cu alți ochi aceeași fâșie de pământ udată de valuri, care m-a determinat să nu mai amân o călătorie pe meleagul unde mulți români își făurează amintirile, în fiecare vară. Eu n-am putut fi o excepție, când informații extrem de interesante mi-au sărit în ochi deîndată ce întorceam pagina.

Dragul meu de tată matelot, trebuie să știi că marea are multe de oferit și când o privești de pe mal!

Iată 20 de lucruri descoperite prin intermediul acestui ghid, pe care nu mă pot abține să nu le împărtășesc cu voi, dragi navigatori de la bord:


1. Portul comercial Constanța este CEL MAI MARE PORT la Marea Neagră, cu o suprafață de 3182 ha. (pag. 6)


2. Din punct de vedere economic, Constanța este AL DOILEA ORAȘ al României, după București, iar 40% din capacitatea turistică de cazare a României se concentrează în acest județ (pag. 5)


3. Primul acvariu public din România s-a deschis la Constanța, pe 1 mai 1958. (pag. 17)

acvariu constanta


4. Prima proiecție cinematografică din Constanța a avut loc în actualul sediu al Teatrului de copii și tineret "Elpis", prima sală de spectacole din oraș. (pag. 39)


5. Prima biserică din Constanța a fost construită de-abia în 1868 și este Biserica Greacă "Schimbarea la față". (pag. 40)

biserica greaca constanta


6. Muzeul de Istorie Națională și Arheologie este al doilea ca importanță după Muzeul de Istorie din București în ceea ce privește patrimoniul arheologic. (pag. 53)

muzeul de istorie constanta


7. Marea moschee Carol este prima construcție civilă de beton armat din România, realizată la inițiativa Regelui Carol I, între anii 1910-1913, în semn de respect față de comunitatea musulmană din oraș. (pag. 59)

marea moschee carol constanta


8. În 1882, Mihai Eminescu și-a petrecut vacanța la Constanța, la Hotelul Intim. (pag. 63)


9. Cel mai mare edificiu de cult din Constanța este Catedrala Arhiepiscopală "Sfinții Petru și Pavel", construită între anii 1883-1885 și sfințită în 1895. (pag. 68)

catedrala ortodoxa constanta

catedrala ortodoxa constanta


10. Unul dintre cele două muzee exclusiv de sculptură din România este cel din Constanța, dedicat lui Ion Jalea*. (pag. 30)

muzeul ion jalea constanta


11. Festivalul Internațional al Muzicii și Dansului, găzduit anual la Teatrul Național de Operă și Balet Oleg Danovschi, este cel mai vechi eveniment cultural de acest gen din țară (pag. 86)


12. În curtea exterioară a Muzeul Marinei Române se poate admira motorul primului submarin românesc "Delfinul", construit în Italia anului 1936. (pag. 93)


13. Delfinariul, construit în 1972 alături de Planetariu și Observatorul Astronomic, a fost primul complex de acest gen din sud-estul Europei. (pag. 100)


14. În Constanța se află cel mai mare parc din România dedicat sporturilor extreme, cu o suprafață de peste 8500 mp, Gravity Park. (pag. 104)


15. Primul hotel din Mamaia a fost construit în 1936 și funcționează chiar și astăzi, acesta fiind REX. (pag. 110)

Hotel Rex în mai 2013. În august 2013, plaja REX benefica de bannere pe strada principală a stațiunii

sursa foto

16. Numele stațiunii Mamaia ar proveni de la o legendă conform căreia Evren, fiul pașei de Babadag, s-a întâlnit cu un cioban, Costea Alisandru, ce-și păștea turma de oi în zona actualei stațiuni. Văzând-o pe frumoasa fiică a ciobanului, Evren s-a îndrăgostit de ea și, hotărât s-o răpească, a urcat-o pe fată într-o barcă. Dorind cu disperare să scape, fata se zbătea strigând "mama Lia!", "mama Lia!". Destinul tragic a făcut ca fata să cadă în apă, iar când Evren a reușit s-o scoată din adâncuri a observat că aceasta nu mai respira. Pierzându-și mințile, Evren a început să strige "Mamaia!", "Mamaia!", așa cum înțelesese el că strigase fata, cu câtva timp înainte ca inclusiv turcul să fie înghițit de apele mării (pag. 110)


17. Numele de "Eforie" derivă de la cuvântul grec "eforia" care desemna în trecut un mod de conducere al unei instutiții de utilitate publică sau culturală. În Eforie Nord, prima instituție publică sanitară din România - "Eforia spitalelor civile" - a construit, în 1900, primul "Spital Marin" de pe litoralul românesc. Această instituție era gestionată de efori - cenzori. (pag. 126)


18. Cea mai veche stațiune turistică de la malul mării este Eforie Sud. De-a lungul timpului, ea s-a numit "Băile Movilă" (moșier moldovean), "Carmen Sylva" (pseudonimul literar al reginei Elisabeta) sau "Vasile Roaită" (muncitor comunist). (pag. 128)


19. Techirghiol este cel mai sărat lac de pe teritoriul României, cu o salinitate de circa 60 g/L, aproape jumătate față decât înregistra în 1924. Numele ar proveni de la un bătrân tătar orb, Tekir, care ajuns pe malul lacului, împreună cu măgarul său, nu reușește să-l convingă să înainteze. După câtva timp, însă, Tekir își recapătă vederea și toate durerile de picioare pe care le avea dispar, aceste miracole fiind puse pe seama calității nămolului. (pag. 132) Apropo, în DEX, ghiol înseamnă lac cu fundul plin de mâl. Deci, în traducere liberă, Techirghiol ar însemna "Lacul lui Tekir".

Lacul Techirghiol privit de la Hotelul Europa din Eforie Nord

20. Bazele stațiunii Costinești au fost puse în anii '50 când pe malul lacului de aici au fost amplasate corturi și construite căsuțe din lemn pentru studenții cu rezultate deosebite la învățătură. (pag. 133)

---

Vreau și eu!

Ghidul este disponibil în română sau engleză și este publicat de Editura "City Walk", str. Gheorghe Marinescu 6, Lazu-Constanța. 

Cuprins:
pp. 8-75 Zona peninsulară
pp. 76-95 Zona centrală
pp. 96-107 Parcul Tăbăcărie
pp. 108-123 Mamaia și Năvodari
pp. 124-139 Sudul litoralului: Eforie/Techirghiol/ Costinești/ Olimp/ Neptun/ Cap Aurora/ Mangalia
pp. 140-145 Dobrogea: Histria/Adamclisi/Murfatlar

Comenzi & relații: 
office@ctwalk.ro
tel. 0754. 682. 256


*dintr-o scurtă cercetare pe internet, am aflat că Muzeul Medrea din București ar fi fost cel de-al doilea, însă sediul său a fost retrocedat cu scandal și, în prezent, sculpturile se găsesc la Palatul Parlamentului. De asemenea, la Fălticeni, ar mai fi Muzeul de Artă Ion Irimescu, care adăpostește sculpturile și desenele artistului.


__________________________
Daca ti-e pofta de si mai multe povesti, imbarca-te pe Facebook. Sau asigura-te ca ajungi la timp in port cand o noua poveste apare la orizont. Biletul se ia de AICI, simplu, gratuit si rapid!