Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

vineri, 19 iulie 2013

Gradina secreta si sfanta din centrul Bucurestiului

Liniște și răcoare, într-un loc unde, cel puțin teoretic, răul are accesul interzis. Ce ți-ai putea dori mai mult într-o zi de vară? Dacă ai ochii închiși și deja ai uitat unde te afli, ți-ai putea închipui că ești în creierii munților, dar în loc de susurul gingaș al vreunui firav pârâu, auzi tropăitul grăbit al unor cai însoțit de scrâșnetul roților pe dalele tocite de vreme.

Bine te-ai întors în timp!

Deschide ochii și obișnuiește-te cu realitatea. E tot liniște, tot răcoare, dar te afli în centrul Bucureștiului! Da, în acel oraș campion la poluare fonică, la doi pași de terasele zgomotoase din Centrul Vechi. Închizi ochii la loc... Ce bine e aici, în curtea bisericii Stavropoleos!

gradina biserica stavropoleos bucuresti

Ai ajuns aici după ce ai dat din coate printre valurile de terase și bancurile de clienți însetați, iar când ai zărit placa indicatoare a străzii Stavropoleos, știai că nu mai ai mult. Imediat, micuțul lăcaș de cult în stil brâncovenesc a apărut sub binecuvântarea soarelui și te-ai înclinat în fața respectabilei sale etăți, 289 de ani* de experiențe când mai dure, când mai fericite, impregnate în zidurile ridate sau în culorile întunecate.

Ai pătruns pe portița pitică și după un scurt moment de pietate în interiorul bisericuței, ai năvălit în grădina ce-i este vecină. Te-ai aruncat în scaunele pregătite parcă special pentru tine, ai inspirat calmitatea locului, te-ai încărcat cu răcoarea iederei și ai închis ochii...

Când ceasul, alarmat, te readuce în cotidian, unde totul e prea târziu și problemele prea multe, te urnești înjurând viața, apoi te calmezi ca printr-o vrajă, îți aduci aminte unde ești și ceri voie vieții să-ți mai îngăduie măcar o clipă de răgaz, dând ocol micii grădini, pe sub arcadele imaculate.

Se pare că nu doar Red Bull îți dă aripi! :D

asmita gardens lac vacaresti iulie 2013
asmita gardens lac vacaresti iulie 2013
asmita gardens lac vacaresti iulie 2013
asmita gardens lac vacaresti iulie 2013
asmita gardens lac vacaresti iulie 2013 asmita gardens lac vacaresti iulie 2013 asmita gardens lac vacaresti iulie 2013

*construcția datează din 1724

__________________________
Daca ti-e pofta de si mai multe povesti, imbarca-te pe Facebook. Sau asigura-te ca ajungi la timp in port cand o noua poveste apare la orizont. Biletul se ia de AICI, simplu, gratuit si rapid!