Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

miercuri, 31 iulie 2013

Alexandra (BloguldeCalatorii): "Nu dati banii pe prostii, mergeti in calatorii!"

Bloggerița care va răspunde astăzi întrebărilor adresate chiar de România este Alexandra Roșu. Alături de soțul ei, explorează munții patriei și ai Europei, indiferent de dificultatea traseului, găsește zen-ul pe plajele grecești sau cutreieră străduțele înguste ale orașelor vechi, de multe ori gps-ul încurcându-i sau turiștii agansându-i, prilej numa' bun de a trage învățăminte, pe care le împărtășește, cu o nelipsită doză de umor, cititorii săi fideli (mulți, nenică!) pe BloguldeCălătorii.ro.

Alexandra a fost sursa mea de inspirație pentru Valea lui Stan (chiar am avut cu mine printat articolul ei) și de fiecare dată când știu că voi urca pe munte, arunc un ochi pe jurnalele sale, unde găsesc pe lângă o poveste la care și râzi cu lacrimi și ți se strânge inima de spaimă, informații complete ultra-necesare înainte să pornesc la drum: de la marcaje la porțiuni dificile ale traseului, de la timpii de parcurgere la sursele de apă, de la echipamentul necesar la locurile de adăpost s.a. Înainte să vă puneți bocancii în picioare, treceți pe la Alexandra pe blog și sigur va ajunge să fie sursa voastră nr. 1 pentru hoinăreli montane!

Ah, și să nu uit: Alexandra este fana listelor și ține evidența tuturor cheltuielilor din călătorii. Așadar, dacă vreți să știți cât vă costă o lună de miere prin Europa navigați pe Viajoa, un blog colectiv întreținut de 5 fete foarte pasionate de călătorii, unde subscrie și invitata interviului din această zi de miercuri. 

Alexandra, în crovurile din Mehedinți


1. Caracterizează-mă într-un singur cuvânt, maxim două.

Munte.


2. Dacă mâine ai putea pleca oriunde în teritoriul meu, care ar fi destinația unde n-ai fost niciodată, dar ți-ai dori să ajungi?

Delta Dunării.


3. Care este locul tău preferat din "casa" mea, indiferent că este restaurant/ hotel/ munte/ mare/ obiectiv turistic? Care este locul pe care nu-l agreezi deloc?

Mi-e foarte greu să aleg, dar cred că, oricât de banal ar suna, acel loc este în Bucegi, mai exact Vf. Omu. Acolo urc cel puţin o dată pe an, e tradiţie.

blogul de calatorii vf omu


Un loc pe care nu-l agreez deloc... hmmm... asta e cam greu, nu prea sunt negativistă în general, dar un loc în care nu voi mai merge foarte curând este probabil litoralul românesc. Nu pentru că nu mi-ar plăcea, e frumos dacă ştii unde şi cum să te uiţi, dar momentan am prins gustul Greciei şi al Croaţiei şi îmi place mult prea mult comparativ.


4. Care este mijlocul preferat de transport prin ograda mea?

Maşina, clar, datorită mobilităţii şi a sentimentului de road trip de care sunt dependentă.


5. Mare sau munte?

Ar fi şi culmea să nu zic munte, nu? :)


6. Care este “CEL MAI FRUMOS ORAS” al meu, după părerea ta și de ce?

Nu pot să aleg. Aş înclina să spun Sibiu, dar îmi plac în egală măsură Sighişoara şi Braşov. Toate sunt oraşe medievale, asta e clar numitorul comun, şi probabil de aceea îmi şi plac. Medievalul e a doua pasiune a călătorului din mine, după munte. Ah, şi să nu uit, Clujul ocupă de asemenea un loc bine întipărit în sufletul meu.


7. Dacă ar fi să alegi un singur simbol care să mă reprezinte, ce ai alege?

CruceaCaraiman. Acesta este primul care mi-a venit în minte, dar asta doar pentru că e de asemenea un loc foarte special pentru mine, pe lângă Vf. Omu. 

blogul de calatorii crucea caraiman


Însă dacă mă gândesc un pic mai bine, cred că lacul glaciar Iezer din Munţii Rodnei, care are conturul similar cu cel al hărţii României. Nu cred că poate fi ceva mai potrivit decât atât. 

blogul de calatorii lacul iezer


8. M-ai recomanda turiștilor străini ca destinație de vacanță?

Absolut. Aş recomanda şi am tot recomandat România străinilor ori de câte ori am avut ocazia în perindările noastre pe afară. Mulţi străini deja ştiu de ţara noastră, dacă e să mă iau după numărul destul de mare întâlnit de noi prin campinguri (şi nu numai) în circuitele pe care le-am făcut prin România sau pe munte (mai ales în Făgăraş), însă aş vrea să fim ceva mai vizibili decât în prezent.


9. Recomandă 3 bloguri de turism, care includ și turismul pe meleaguri mioritice, în afară de hailabord.ro.

Pe lângă multe bloguri de munte pe care le urmăresc, mai sunt  „abonată” ca top 3 la:


Viajoa.ro (ar fi şi culmea să nu :)

Adrian Petrișor (nu e de turism, e mai mult foto, dar cu fotografiile superbe pe care le face, Adi promovează extraordinar de frumos România)


10. Transmite un mesaj turiștilor români care mă vizitează.

Să-şi deschidă mintea. Eu am o vorbă, mai haioasă, dar nimerită: nu daţi banii pe prostii, mergeţi în călătorii! Românii mi se pare că fug mult prea repede în afară, şi uită că România e o ţară mult mai bogată turistic decât multe din cele pe care vor ei neapărat să le vadă. Nu spun nu turismului din afară, Doamne fereşte, şi eu călătoresc în afara României, dar îi îndemn să încerce înainte de toate să cunoască ţara noastră, să o descopere cu adevărat, pentru că sunt multe de explorat. E ruşinos să te întrebe un străin ce e de văzut la noi în ţară şi să nu prea ştii ce să îi recomanzi decât Valea Prahovei, marea şi vreo 2 oraşe mari. România înseamnă muuult mai mult decât atât

---

"România întreabă, bloggerii răspund" este o inițiativă marca HailaBord, prin care încerc să promovez, încă o dată,  ideea de a călători prin România și frumusețea unei asemenea excursii, totodată prezentându-vă câțiva dintre bloggerii de turism, oameni minunați de la care mă inspir de multe ori și pe care îi citesc mereu cu drag. Timp de câteva luni, în fiecare zi de miercuri, un alt blogger va răspunde acelorași 10 întrebări adresate de cine altcineva, dacă nu chiar de... România? Sunt sigură că dacă ar avea ocazia, ar pune chiar și mai multe întrebări, ca să afle ce face bine și unde/cum ar trebui să se schimbe.

---

UPDATE 1.08.2013: O discuție pe Facebook care vă poate fi de folos

 • Romulus-Andrei Bena Chiar aşa, Alexandra, că eşti expertă, care e cel mai greu munte de urcat în România, că am fost pe Parângul Mare şi ni s-a părut foarte greu, dar unii spun că Negoiu sau Moldoveanu sunt şi mai grele! Mulţumesc.
 • Alexandra Roşu E relativ Romulus. Pentru ca depinde pe unde urci, de experienta, de bagaj, de vreme, de cat de odihnit esti, etc etc. 

  Ce anume ti s-a parut greu?
 • Romulus-Andrei Bena Coborâşul! De la Transalpina pe vârf 5 ore, coborât 4 ore, nu mai aveam nici genunchi, nici gambe. De abia puneam un picior în faţa celuilalt. Altfel, bagaj minim, un ghiozdan aproape gol la coborât. Dar recunosc, eram în sandale  dar nu cred că asta e problema, am avut probleme la coborât şi pe Ciucaş anul trecut. Să fie doar lipsa de obişnuinţă?
 • Alexandra Roşu Iti recomand din tot sufletul sa nu mai mergi in sandale pe munte. Te asigur ca SI asta a fost problema. Si da, e doar de la lipsa de antrenament. Si eu cand fac pauze mai mari de o luna resimt asta.
 • Romulus-Andrei Bena Problem solved.  Mulţumesc, o să ţin cont.
 • Alexandra Roşu N-ai pentru ce. Sper ca nu mi-ai luat-o in nume de rau, am vrut doar sa stii ca unele lucruri (precum bocancii) sunt foarte importante.

  De altfel nu exista un munte CEL mai greu de urcat, exista trasee grele sau mai putin grele, iar acest calificativ 
  de "greu" difera de la o persoana la alta.

  Important mereu este sa ne alegem trasee in functie de puterile noastre, puteri care vor creste cu timpul, de la un traseu la altul.

  Urcatul pe munte nu este mai putin activitate turistica cat este un sport. E drept, un sport care iti da si satisfactii vizuale, insa in esenta este un sport. Si de aceea, antrenamentul poate fi pierdut destul de usor. Dar partea buna e ca poate fi si recastigat oricand 
 • Hai la Bord Romulus-Andrei daca panta este foarte abrupta, coborasul ti se va parea peste tot greu. Mie, de exemplu, coborarea mi se pare mereu mai grea decat urcatul! N-ar fi trebuit sa incepi direct cu un traseu de 9 ore dus-intors. Ci cu unul de 2, 3, ca sa vez...Vezi mai mult
 • Romulus-Andrei Bena Ştiu, nu mă încadrez la categoria şlăpari aşa că voi corecta urgent lipsa bocancilor din (dulap). Acum am fost luat prin surprindere. În rest, am urcat şi eu de 2 ori Ciucaşul, un traseu Jepii Mici - Crucea - Jepii Mari în liceu, Parângul (am aflat cu 2 ore înainte de pornire care va fi destinaţia dar entuziasmul a fost maxim) şi multe ture de o zi, dar nu de munte propriuzis, ci mai degrabă dealuri, păduri... Dar mi-am propus să fac munţii principali ai României viaţa asta, aşa câte unul sau doi pe an. 
 • Alexandra Roşu Din pacate daca faci 1-2 pe an, fara antrenament constant, macar pe trasee mai usoare, fiecare traseu mai lung va fi ca acesta, adica ti se va parea greu.
 • Romulus-Andrei Bena  O să mă pregătesc sufleteşte, că în cele 52 de weekenduri mai trebuie să intre nişte Vama Veche, nişte ture pe la biserici săseşti, oraşe noi.  Dar iubesc muntele şi trebuie să fie tot timpul o părticică de timp disponibil pentru el.
 • Ionela Pop Am fost pe Parângu Mare cu pornire de pe Transalpina anul trecut cu un copil de aproape 10 ani la bord şi am făcut 12 ore dus întors... A fost greu mai ales pentru fetiţă... dar MINUNAT! În ziua următoare i-am spus cu oarece mustrări de conştiinţă: "da...Vezi mai mult
 • Hai la Bord Ionela traseul dinspre Petrosani, dinspre cabana Rusu mai exact daca nu ma insel, poate fi mai lejer, dar cu siguranta este mai lung. Din Pasul Urdele 2200 m pana la 2519 m este totusi o distanta mai mica si prin urmare urcusul este mai pieptis, dar drumul e mai scurt. Conteaza si bocancii pe care i-ati avut, daca erau pt trasee de o zi, pt teren accidentat sau nu. Ma bucur tare mult insa ca aveti o fetita atat de determinata! Bravo ei! 
 • Alexandra Roşu Traseul din pasul urdele (de pe Transalpina) pana pe Parangul mare e mai lung decat cel pornind din Statiunea Parang. De la Hotel Rusu pana la Statiunea Parang se poate lua telescaunul.
 • Hai la Bord aha, good to know. Mersi Alexandra. Tu pe care-l recomazi? Cel din Urdele sau cel din statiune?
 • Alexandra Roşu Ambele sunt frumoase. Daca vrei sa ajungi mai repede, atunci il recomand pe cel din Statiunea Parang. Eu asa voi urca, insa mi-e mai usoara alegerea, pentru ca am facut deja partial traseul de creasta dinspre Transalpina.
 • Ionela Pop Aşa este, aşa am şi încercat şi noi căci astea ne erau informaţiile dar... când am ajuns în Petroşani la telescaun vântul bătea sus cam cu 50 km/h şi deci... am aşteptat noi să se domolească dar nimic! în aceste condiţii telescaunul nu porneşte. Nu am renunţat, am urcat până la capărul telescaunului cu maşina căci se poate nu chiar uşor dar se poate... Am vorbit cu salvamontiştii care erau sceptici cu privire la vânt dar am pornit pe traseu. În faţa noastră mai era un domn solitar care făcea a treia oară traseul. Vântul bătea din faţă cu mai mult de 50 km/ oră cred pentru că la un moment dat a trântit-o pe fetiţa noastră iar eu m-am ales fără lentilele heliomate. Pe anumite portiuni bătea atât de tare încât ne-am prins de mâini şi am stat ghemuiţi. Nu am mai văzut aşa ceva. Evident ne-am întors şi noi şi domnul dinaintea noastră care era din zonă şi care a zis că nu a mai văzut aşa ceva. Am ajuns cam la jumătatea distanţei dintre cap telescaun şi Parângu Mic.
 • Ionela Pop Traseul dispre Transalpina pare uşor dacă socoteşti că porneşti de la 2200 şi ajungi la 2519 dar... cei care l-au făcut ştiu câte suişuri şi coborâşuri are mai ales a doua jumătate a lui. Mai ales că este şi stâncos ai prefera unul care la dus preponderent urcă ca la întors să nu ai atât efort însă pe acest traseu întorsul nu este cu mult mai uşor. Pe acest traseu se află şi ramificaţia spre lacul Gâlcescu - spre comparaţie , până la acestă ramificaţie traseul e destul de uşor, pentru noi o simplă plimbare, după o bucată de la lac încolo însă e alcă poveste... Dar toate astea sunt doar detalii tehnice! frumuseţea este unică! Pentru mine a rămas deocamdată cel mai frumos!
 • Hai la Bord Multumim, Ionela, pentru ca ne-ai impartasit experienta ta. O aventura pe cinste, peisaje extraordinare cu siguranta, pana la urma... amintiri frumoase 

__________________________
Daca ti-e pofta de si mai multe povesti, imbarca-te pe Facebook. Sau asigura-te ca ajungi la timp in port cand o noua poveste apare la orizont. Biletul se ia de AICI, simplu, gratuit si rapid!

Un comentariu:

 1. Tranca-fleaca mere acre! Cam asta e ce spui tu, Alexandra!

  RăspundețiȘtergere