Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

miercuri, 5 iunie 2013

Spre Stanca Soimilor: Traseul care te sperie doar ca sa te bucuri mai mult la final

Căutând pe internet modalități de petrecere a timpului liber avut la dispoziție în cel mai mic oraș din România, am descoperit pe harghita.ro un traseu care mi-a atras instantaneu atenția, fiindcă părea greu. Când am citit că traseul este "recomandat pentru turişti antrenaţi, cu condiţie fizică corespunzătoare" și "este contraindicat pentru bolnavii de inimă, a sistemului circulatoriu şi respiratoriu, de reumatism şi alte boli ale articulaţiilor, cartilajelor", mi-am zis: "Acolo e de mine!".
Și m-am dus. Pe 19 mai 2013. Împreună cu Ionuț.
Ce aveam să descoperim la finalul ascensiunii, vedeți în cele ce urmează.

ionut anda stanca soimilor baile tusnad


De pe strada principală din Băile Tușnad (DN 12/E 578), fie cobori pe treptele de lângă Biserica Catolică, fie ochești strada ce duce la gară, dar în loc s-o iei spre acest obiectiv, faci stânga. Indiferent de calea aleasă,  vei ajunge la Lacul Ciucaș și la o cale ferată, pe care o traversezi.

cale ferata baile tusnad


Aici vei întâlni marcajul triunghi roșu, pe care te invit să-l urmezi. Vei trece peste podul sub care curge liniștit Oltul și imediat vei ajunge la o bifurcație. În stânga poți merge la mofetă, înainte continuă traseul. În dreapta vei găsi un panou informativ de unde vei afla că traseul pe care ți-l recomand este de dificultate medie și iarna este recomandat doar turiștilor bine echipați și antrenați. Încă un avertisment, pe lângă cel de pe internet! Tot aici vei afla că urmează să urci pe muntele Pilișca până la 824 m, unde se află Piatra sau Stânca Șoimilor. Pe drum, dacă ai noroc, ai putea vedea "vulturica lui Teleki" (Hieracium telekianum), o specie de plantă care crește DOAR în județul Harghita, pe stâncării. Strict informativ, te așteaptă 18 serpentine și 189 m diferență de nivel. Să mergem!

sursa

De la acest panou, mergând tot înainte, vei începe un urcuș scurt, apoi vei ieși pe un drum forestier și imediat vei ajunge la intrarea oficială pe traseu - o poartă de lemn. De aici începe chinul, domolit din când în când de panouri informative prinse de copaci, de unde afli lucruri interesante despre zona pe care te chinui s-o parcurgi. Despre floră, faună sau ciclul de viață al pădurii, dar și că la destinație, dacă vii toamna, o să rămâi surprins să vezi că foioasele sunt deasupra coniferelor, fenomen datorat inversiunii de temperatură. Ziceam de chin? Păi, așa este! Jumătate de oră nu te scutește deloc muntele de la efort susținut, pe o pantă destul de accentuată. Ți-aș recomanda să tai serpentinele, urcând și mai vertiginos, dar pe de o parte vei obosi mult mai repede (am ales de două ori această cale și m-am liniștit repede :D), iar pe de altă parte, administratorii acestei rezervații botanice (da, te plimbi printr-o astfel de rezervație) îți recomandă să urmezi, totuși, cărările bătătorite, pentru a nu distruge traseul și a-i pune în pericol pe cei care, eventual, vin în urma ta.

Dacă deja te întrebi DE CE te-ai supune de bunăvoie la efort, DE CE merită să-ți terorizezi corpul, ei bine, acesta este răspunsul: panorama care ți se deschide de la Stânca Șoimilor este mi-nu-na-tă și atunci când o privești uiți de toată oboseala, felicitându-te că ai venit până aici. 

baile tusnad vedere stanca soimilor


baile tusnad vedere stanca soimilor


Bixad 
bixad vedere stanca soimilor


panorama stanca soimilor baile tusnad


Lacul Ciucaș
panorama lacul ciucas stanca soimilor


panorama stanca soimilor baile tusnad


panorama stanca soimilor baile tusnad


panorama stanca soimilor baile tusnad


Turnul Apor, din masivul Ciomatul, vis-a-vis de Stânca Șoimilor
turnul apor vedere stanca soimilor baile tusnad


Având în vedere că urcușul mi s-a părut mai scurt decât a fost în realitate și că un cuplu de vârsta a treia din Timișoara, veniți la tratament în orașul Covasna, au urcat repede și cu puține pauze, toate avertismentele mi s-au părut, odată ajunsă sus, puțin exagerate. Dar, trebuie să recunosc, au constituit unul dintre motivele care m-au determinat să urc până aici, deci felicitările mele acestui exemplu de marketing reușit :D! O rugăminte, totuși, am: nu urca în pantofi sau sandale!     

Bine de știut

Pe Stânca Șoimilor ai loc berechet să te miști și chiar scobituri unde să-ți așezi fundul, dar niciun loc cu umbră și panoramă la pachet :D. 
La capătul serpentinelor, vei zări două indicatoare. Cel spre dreapta te îndreaptă spre un punct de belvedere, de unde zărești doar o mică porțiune din ce frumuseți ai putea vedea mai încolo, căci da, chiar dacă panorama este vizibilă tot din dreptul unei stânci, aceea nu e Piatra Șoimilor. Recunoști Stânca Șoimilor după crucea înfiptă în ea, care bănuiesc că a fost instalată în 1992, anul notat la baza ei.

cruce stanca soimilor baile tusnad


stanca soimilor baile tusnad


Timpi pe traseu - orientativ

de la calea ferată/Lacul Ciucaș până la poarta de intrare pe traseu: 15 min (cu tot cu studierea panoului informativ)
de la poarta la punctul de belvedere: 30 min
punctul de belvedere-Stânca Șoimilor: maxim 5 min
TOTAL: 50 min

la coborâre, până la calea ferată: circa 35 min

flori stanca soimilor baile tusnad


traseu stanca soimilor baile tusnad


traseu stanca soimilor baile tusnad


traseu stanca soimilor baile tusnad


traseu stanca soimilor baile tusnad


Stânca din dreapta este cea care oferă panorama incompletă
traseu stanca soimilor baile tusnad

---

Știi ce merge foarte bine după o astfel de tură? O ședință (sau mai multe) de relaxare la spa. Îți recomand Ozone, chiar și dacă doar cazare cauți în zonă

__________________________
Daca ti-e pofta de si mai multe povesti, imbarca-te pe Facebook. Sau asigura-te ca ajungi la timp in port cand o noua poveste apare la orizont. Biletul se ia de AICI, simplu, gratuit si rapid!