Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

luni, 3 iunie 2013

Un obiectiv turistic necunoscut din Sibiu: sinagoga

Mulți turiști au trecut pragul Sibiului, dând iama în centrul istoric splendid, vizitând Muzeul Brukenthal, Piețele Mare și Mică, Turnul Sfatului sau Podul Minciunilor. Mulți au ajuns cu trenul și coborând în gară, și ea o frumusețe, au trecut fără să știe, în drumul lor spre centru, pe lângă un minunat lăcaș de cult, unde s-ar fi simțit bine primiți și de unde ar fi plecat încărcați de energie pozitivă. Să pătrunzi în universul evreiesc condus de o catolică, tu fiind ortodox, este chiar o experiență! Eu am trăit-o pe 27 aprilie 2013, o zi care a început emoționant cu vizita la sinagoga din Sibiu și a continuat frumos, cu o plimbare îndelungată prin acest oraș de vis. 

sinagoga sibiu

De fiecare dată când mă aflu în preajma unei sinagogi mă emoționez. Îmi revin instantaneu în minte toate imaginile văzute în documentare și filme sau doar închipuite despre atrocitățile pe care le-au suferit niște oameni ca mine, care au fost considerați altfel doar pentru că nu erau pe placul unui nene de origine austriacă! Când intru într-o sinagogă, atmosfera mă copleșește. Mă simt atât de bine primită de fiecare dată încât mi se pare că nu merit un asemenea tratament. N-am făcut nimic special și, totuși, nici nu era nevoie: sunt un om care intră în casa altor oameni; cum ar trebui să fiu tratată, dacă nu bine? Nici vizita la sinagoga din Sibiu n-a fost o excepție, dar ca să reușesc s-o cunosc, a fost o adevărată aventură!

Primul contact cu sinagoga l-am avut pe internet, când am căutat-o special ca să văd cum arată sinagoga din Sibiu. Pură curiozitate, care s-a transformat într-o obsesie. Trebuia s-o văd în realitate! Pe 22 decembrie 2012 reușeam să ajung în fața ei, dar în jurul orei 16, deci la 4 ore distanță de la închidere. M-am mulțumit doar s-o fotografiez din exterior (vezi imaginea următoare) și m-am întors următoarea zi între 9 și 12, așa cum scria pe o hârtiuță lipită de ușa dinspre strada Constituției.


sinagoga sibiu


Poarta de la gard era închisă, în interior și în curte - nicio mișcare. Am citit mai cu atenție ce scria pe acea hârtie și am aflat că dacă voiam să vizitez, trebuia să ajung undeva în curte, dar cum puteam să intru? Am dat ocol, am încercat să găsesc o modalitate mai mult sau mai puțin civilizată de a-mi arăta dorința de a vizita, dar m-am lăsat rapid păgubașă. Totuși, n-am plecat așa de repede. Am căutat pe internet un număr al comunității evreiești din Sibiu (mulțumesc mobilului lui Ionuț) și, după ce am trecut prin același interogatoriu cu 4 persoane diferite (toți mă întrebau, speriați, cine sunt și eu tot le-am zis că-s un turist), am aflat că sinagoga (și toate celelalte din țară) se poate vizita de-abia după 4 ianuarie 2013. Cine mă pusese să vin în Sibiu în perioada Sărbătorilor?

Vă dați seama cât m-am supărat! Mi-am promis, însă, cu proxima ocazie, că voi reveni la ea! Și ocazia a venit mai repede decât mă așteptam, atunci când m-am întors la Sibiu pentru Târgul de Paște.

Am ajuns în fața sinagogii cu 15 minute înainte de ora închiderii, într-o sâmbătă, și în afara căldurii care te secătuia, peisajul părea identic cu cel din iarnă. Totul ferecat, nici o mișcare. Nu se putea să fiu atât de ghinionistă! Să sun din nou la comunitatea evreiască? Dar cine ar fi venit să-mi deschidă când mai era atât de puțin timp până la 12, când sinagoga oricum ar fi trebuit să fie închisă?

Noroc sau inspirație, spune-i cum vrei, am zărit o doamnă mai în vârstă, stând pe o băncuță în fața blocului din dreapta (vezi imaginea de mai sus). M-am gândit că fiind vecină cu sinagoga, o știi când sau cum se poate vizita. Bine m-am gândit, căci mi-a zis să caut o casă rotundă, pe a doua stradă de pe stânga (Pescarilor) și acolo o voi găsi pe femeia care se ocupă de sinagogă. "Este o bătrânică simpatică, care vine sigur să vă deschidă", mi-a zis.

Un pic cu inima strânsă gândindu-mă că urma să deranjez, la ea acasă, o femeie în vârstă doar pentru un vizitator, într-o zi extrem de călduroasă, am intrat pe strada cu pricina și am bănuit că singura casă care se potrivea descrierii primite era cea de la colțul intersecției cu prima străduță la stânga. Am ajuns în fața porții și aveam o ghicitoare de descifrat: la ce sonerie să sun? Erau vreo 5, toate cu nume în germană. Din nou intuiția m-a ajutat și am sunat la care trebuie, căci în mai puțin de 30 de secunde mi-a deschis o bătrânică, acea bătrânică! Am mai așteptat-o câteva minute până s-a îmbrăcat corespunzător și a luat cheile, apoi am plecat amândouă spre sinagogă. Nu era niciun deranj pentru dânsa să mi-o arate, am rugat-o să mă scuze că am venit pe la ora închiderii, dar de-abia ajunsesem în Sibiu cu un microbuz, doar în acea zi eram în oraș și-mi doream atât de mult s-o văd. I-am spus cine a recomandat-o (la întoarcere am găsit-o pe aceeași doamnă pe bancă și nu mai conteneam să-i mulțumesc pentru pont), i-am povestit experiența din iarnă, i-am spus că mă simt mai bine în sinagogi decât în bisericile mele, ortodoxe, chiar și în cele catolice, ce sinagogi am mai văzut și experiența de la ele. Mă aproba tăcut, apoi mi-a spus că nu e evreică, ci catolică, că turiști nu prea vin, că asemeni Brașovului, din Sibiu nu s-a deportat niciun evreu, dar evreii din Sibiu erau obligați la muncă forțată și că, precum în București, tot cartierul evreiesc a fost ras de pe fața pământului.

Nu era evreică, dar vorbea atât de frumos despre evrei, cu sclipiri în ochi și cu durere în suflet. A fost o reală plăcere să discut cu dânsa și îmi pare foarte bine că am cunoscut-o!

sinagoga sibiu


Când am ajuns în fața sinagogii, m-a rugat să las poarta deschisă, poate va mai veni cineva. Nu a mai venit nimeni... Mi-a spus că în sinagogă nu se mai oficiază slujbe, fiind o comunitate foarte mică (aproximativ 30 de persoane), dar că lunar se țin concerte în sinagogă. Din păcate, ele sunt anunțate doar pe poarta sinagogii, deci doar dacă ai noroc poți nimeni la vreunul. Atunci sinagoga se umple de oameni, indiferent de religie. Evreii din Sibiu se roagă într-o casă de rugăciune din spatele sinagogii, în aceeași incintă fiind și un birou. M-a chemat s-o văd, inclusiv biroul, mi-a deschis chiar dulăpiorul unde se țin cele mai sfinte obiecte religioase și mi-a permis să fotografiez.

casa rugaciune evrei sibiu


sfanta sfintelor sinagoga sibiu


Știind că de obicei bărbații stau pe o parte și femeile pe alta, am întrebat-o dacă și aici se respectă aceeași regulă. Fiind o comunitate restrânsă, cu membri în vârstă și femeile puține, mi-a zis că nu se mai ține cont de asta, dar de obicei femeile stau la o măsuță vis-a-vis de "altarul" din capătul încăperii.

Vedere dinspre casa de rugăciune
sinagoga sibiu


În sinagogă am intrat pe o ușă laterală, nu cea vizibilă de pe strada Constituției. Am putut să mă plimb peste tot, să fac câte poze mi-am dorit și am mai aflat că în timpul unei slujbe, rabinul începe oficierea de aici...

sinagoga sibiu


...și ajunge în centrul sinagogii, unde se află un fel de scenă, cu patru piloni, de o parte și de alta strângându-se bărbații.

Înainte să-mi iau un la revedere însoțit de multe mulțumiri, i-am plătit 5 lei și imediat mi-a zis că nu are să-mi dea rest (taxa de vizitare: 3 lei). I-aș fi dat chiar și mai mult pentru amabilitate și clipele minunate petrecute alături de ea, dar mi-am promis că o să-i aduc mai mulți vizitatori și sper să reușesc, prin acest articol.

Am rugat-o să-mi spună cum trebuie procedat dacă mai vrea cineva s-o viziteze, dacă trebuie să îndrum doritorii tot spre căsuța ei, iar dânsa a fost atât de amabilă încât să-mi dea numărul său de telefon de acasă. Prin urmare, dacă dorești să vizitezi această sinagogă, spune-mi și eu îți voi da numărul și orice alte informații necesare. Motivele pentru care nu vreau să-i fac public numărul de telefon sunt lesne de înțeles.

Înainte să plec, de pe o măsuță plină doar cu 3-4 foi mi-a dat două dintre ele (a insistat să iau două, chiar dacă erau identice, pentru a da unul altcuiva interesat), un fel de pliant format doar dintr-o filă, de unde am aflat că în Sibiu existau două sinagogi, o școală și două cimitire evreiești. Sinagoga Mare din Sibiu, cu fațada din cărămidă roșie, a fost construită în 1899, de arhitectul Szalay Ferenc. Este realizată în stil eclectic, fiind un amestec de elemente neo-romantice, neo-gotice, neo-renascentiste și maure. În anul 1947, erau consemnați 2300 de evrei în Sibiu.

sinagoga sibiu


sinagoga sibiu


sinagoga sibiu


sinagoga sibiu


Dacă vrei să (îți) faci un bine, te rog, viziteaz-o!__________________________
Daca ti-e pofta de si mai multe povesti, imbarca-te pe Facebook. Sau asigura-te ca ajungi la timp in port cand o noua poveste apare la orizont. Biletul se ia de AICI, simplu, gratuit si rapid!