Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

duminică, 16 iunie 2013

Spre adancurile pamantului, cu liftul groazei

Am evitat sistematic să vizitez Salina Prahova, deși am avut în repetate rânduri ocazia, din cauza unei temeri răsărite cine știe de unde, din poveștile citite pe internet sau aflate, de la unul sau de la altul, despre accesul în subteran, asigurat de un lift cam năstrușnic. Am evitat până pe 7 martie 2009, când mi-am luat inima în dinți și persoana iubită de mână, conștientă fiind că doar alături de cea mai dragă ființă pot trece peste orice hop. Fiindcă pot scrie această poveste, la 4 ani distanță, este clar - am supraviețuit -, dar curios este faptul că de atunci nu m-am mai întors în adâncurile Prahovei. 

salina prahova 2009


Chiar atât de nasoală a fost experiența? Sincer, privind înapoi și gândindu-mă că am fost în stare să mai stau agățată doar de un cablu și chiar mi-am dorit asta (!), traseul cu acel lift nu este chiar de tristă amintire. Cert este că, în general, nu îmi plac lifturile. Nu-mi explic de unde provine această oroare, n-am pățit nimic nasol într-un lift și sper să nici nu pățesc, probabil am văzut prea multe filme nepotrivite :) Sau pur și simplu este o invenție diabolică, creată special să mă enerveze pe mine. 

Revenind la data călătoriei cu emoții, cred că m-am speriat mai mult de ceilalți pasageri, care scoteau diferite sunete de fiecare dată când liftul se lovea de pereții din jur. Oh, nu știați? DA! Acest lift se bălăngăne și corvoada ține 1 minut și jumătate (adică 90 de secunde!!!). Mai grav este că la întoarcere tot în același lift trebuie să te urci, alternativa scărilor neexistând în 2009. Cred că nici acum. Bineînțeles, nu știu câți am fi fost dispuși să urcăm 208 m până la suprafață, dar eu cred că, în ciuda efortului, aș fi preferat scările!

Având în vedere că este cea mai mare salină din Europa (diferite surse atestă această informație*), a trebuit să suport calvarul. Țin minte că m-au impresionat pereții foooaaarte înalți (54 m) și... cam atât. Într-adevăr, orice plimbare în adâncurile pământului este fascinantă de la sine, dar pentru mine Salina Turda rămâne, poate, cea mai frumoasă de pe continent.

Pentru bucureșteni, Salina Prahova este o alternativă perfectă pentru o ieșire de week-end, care-ți oferă un mix de adrenalină și sănătate. Cred că este timpul să revin, ca să-mi reîmprospătez amintirile. Țineți-mi pumnii! :D

bust decebal salina prahova


salina prahova 2009


salina prahova 2009


salina prahova 2009


salina prahova 2009


*Slanic.ro, Digi24, TurismLand, Realitatea.net s.a.


UPDATE 06.08.2014: Astăzi, doi turiști s-au prăbușit în gol în timp ce erau la bordul liftului care îi ducea în salină. Detalii pe RomâniaTV.

UPDATE 2: Începând cu data de 25.11.2015, salina va fi închisă pentru verificări, iar reluarea circuitului turistic va fi comunicat la o dată ulterioară, neprecizată. Conform presei, închiderea survine în urma nedeținerii avizelor de la ISU. 

UPDATE 3: Salina s-a redeschis, începând cu 24.02.2016

__________________________
Daca ti-e pofta de si mai multe povesti, imbarca-te pe Facebook. Sau asigura-te ca ajungi la timp in port cand o noua poveste apare la orizont. Biletul se ia de AICI, simplu, gratuit si rapid!