Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

marți, 11 iunie 2013

Ultima ora a zilei in doua parcuri mici bucurestene

Național și Morarilor sunt două colțuri de verde înconjurate de blocurile gri. Dacă nu ești locatar în zona Vatra Luminoasa-Bulevardul Basarabia sau cartierul Pantelimon, probabil vei ajunge aici prea rar (de curiozitate) sau niciodată, dacă vii doar în vizită în Capitală. Dar dacă ești curios/oasă cum arată două fragmente din București mai puțin cunoscute, dacă vrei să vezi acea Capitală neștiută, lasă-l pe Herăstrău să se ocupe de mulții oaspeți și vino printre bucureșteni, în două dintre parcurile lor de cartier!

PONT: Îndrăznește să vii pe înserat, căci recompensa va fi substanțială -  apusuri de excepție:

apus parcul morarilor bucuresti


lac parcul national bucuresti

Cel puțin o oră (20:00-21:00), într-o duminică fără evenimente mari (9 iunie 2013), Bucureștiul este liniștit, traficul relaxat, seara călduroasă și atmosfera îmbietoare la plimbări. Chiar dacă soarele se duce încet-încet la culcare, copiii mai au încă multă energie de consumat și zburdă prin natura domesticită din spatele blocurilor. Părinții stau epuizați pe bănci, privind spre lacurile în care se oglindește ultima suflare a soarelui. Violet, galben, albastru, verzui... Toate culorile se joacă în fața lor, cumva la concurență cu joaca neobosită a copiilor. 

În Parcul Național miroase a popcorn și a transpirație de fotbalist, nu de la mărețul stadion din apropiere, ci de la amatorii de mișcare care-și pun la încercare talentul irosit pe un teren din susul parcului. Lângă singurul restaurant din parc miroase a tei și cinci jeturi de apă întrețin atmosfera înserării. Pe aleea centrală chiuie copiii și se mișcă precum niște fantome în întunericul ce începe să ia în stăpânire parcul. În jurul lacului este mult mai liniște, adulții stau pe marginea sa, contemplându-i calmitatea și frumusețea.


amfiteatru parc national bucuresti
lac parcul national bucuresti 
lac parcul national bucuresti
lac parcul national bucuresti 
lac parcul national bucuresti
lac parcul national bucuresti 
lac parcul national bucuresti
peisaj parcul national bucuresti 

În Parcul Morarilor miroase a porumb fiert și pe un petic de iarbă de un verde intens se joacă leapșa câțiva copii. De pe podul de peste lac se zăresc niște broaște țestoase și niscaiva peștișori negri, care tocmai se înfruptă din firimituri de pufuleți aruncați adineauri de o tânără. Soarele deja a adormit, noaptea de-abia intră în tură. Felinarele au început să sclipească printre sălcii, în blocurile din jur s-au aprins luminile. E timpul întoarcerii acasă...

pod parcul morarilor bucuresti

pod parcul morarilor bucuresti
apus parcul morarilor bucuresti 
lac parcul morarilor bucuresti
lac parcul morarilor bucuresti 

Cum ajungi?

Parcul Național

De la Piața Muncii (Hurmuzachi) mergi pe bulevardul Basarabia, spre Arena Națională. Punct de reper: Biserica Sfinții Împărați Constantin și Elena (biserică ortodoxă mare). Pe partea stângă, după 400 m, vei găsi prima intrare în parc. Dacă o ratezi, sigur o vezi pe următoarea, care este semnalizată de restaurantul Riviera, situat pe malul lacului din parc. În week-end, la această intrare în parc, vei găsi o piață volantă. 

parcul national vedere din satelit
vedere din satelit, via Google Earth

Parcul Morarilor

De la stația de metrou Costin Georgian înaintează până în intersecția mare din imediata apropiere. Punct de reper: McDonald's. Traversează terenul viran și intră pe orice străduță se deschide din șoseaua Vergului pe lângă blocurile mari de la stradă. Distanță de la metrou: 5 min.

parcul morarilor vedere din satelit
vedere din satelit, via Google Earth
__________________________
Daca ti-e pofta de si mai multe povesti, imbarca-te pe Facebook. Sau asigura-te ca ajungi la timp in port cand o noua poveste apare la orizont. Biletul se ia de AICI, simplu, gratuit si rapid!