Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

miercuri, 12 iunie 2013

In vizita la cea mai mare crama din Romania

În sudul Dobrogei, în vecinătatea canalului Dunăre-Marea Neagră, pe tărâmul soarelui pururea arzător și a arșiței calmată de ploaie doar două luni pe an (mai-iunie), strugurii se simt cel mai bine. Un loc binecuvântat pentru boabele dătătoare de savoare, care fac băi de soare luni întregi, primesc fix câtă apă au nevoie (sub 400 l/mp/an) și se-ntind pe viță fără grija înghețului.

Bine ai venit la Murfatlar!

via murfatlar mai 2013


3000 ha de vie care produc 20 milioane litri de vin pe an. Solul-i calcaros, soarele mângâie strugurii peste 2200 de ore anual. Acestea sunt primele informații pe care le-am aflat pe 26 mai 2013, în vizită la cea mai mare cramă din România, înființată în 1955.

Prima recoltă s-a produs în 1958, iar astăzi Murfatlar se poate lăuda cu 22% cotă de piață și cu mândria că 1 din 2 sticle de vin roșu vândute în România îi poartă semnătura. De asemenea, Murfatlar este cel mai mare exportator de vinuri din țară și 80% din vinurile pe care le vinde pe piața internă sunt demiseci și demidulci, căci așa-i place românului, viața să nu-i fie amară!

crama murfatlar


Dar gata cu lauda, să trecem la vizitat și degustat!

Pentru 10 lei de persoană, dar musai cu programare, oricine poate descoperi, într-un tur de 1 oră și jumătate, universul fascinant al aromelor îmbătătoare, al istoriei parfumate a vinului și al ustensilelor gigant din care iese licoarea bahică. Atracțiile turului sunt, fără îndoială, zecile de butoaie, mai mici sau mai mari, care formează labirinturi în care ți-e mai mare dragul să te "pierzi". Unele butoaie impresionează și prin frumoasele "ștampile" care le decorează "chipul".

butoaie vin crama murfatlar


butoaie vin crama murfatlar


 Macheta monumentului de la Adamclisi, în secțiunea muzeală a cramei
macheta adamclisi crama murfatlar


stampile butoaie crama murfatlar


Vinuri de colecție 
vinuri de colectie crama murfatlar


vinuri de colectie crama murfatlar


După ce te îmbuibi de istorie și lucruri practice și pofta de vin devine insuportabilă, parcă merge o degustare, nu-i așa? Mai ales când vinurile sunt alese și somelierul te îndrumă spre... satisfacția garantată. De la Iași știam că paharul se ține de picior, pentru a nu încălzi și altera gustul vinului, dar la Murfatlar am mai aflat un motiv: nu lași amprente! Ce-i drept, dacă ești un pasionat, totul trebuie să fie ca la carte. Ca și culoarea vinului, care se poate testa pe un fundal alb (la degustarea la care am participat, fondul alb a fost asigurat de un banal șervețel). După fiecare testare de produs, papilele trebuie să "uite" gustul anterior, pentru ca următorul să fie cel real. Cum ajuți papilele să-și "revină"? Cu mici ajutoare gustoase: bucățele de măr, cașcaval, pâine cu chimen sau apă plată.

De la stânga la dreapta și în ordinea inversă degustării: Lacrima lui Ovidiu de 12 ani (cel mai medaliat vin românesc), Trei Hectare, Sable Noble, Zestrea Muscat Ottonel, Sec de Murfatlar
degustare vinuri crama murfatlar


somelier crama murfatlar


Cum o poftă nu vine niciodată singură, dacă tot ești la Murfatlar, meriți o oprire și la punctul turistic, un vechi han unde bucate tradiționale bune-bune merg de minune după paradisul de arome bahice:

meniu traditional crama murfatlar


Desertul va fi, cu siguranță, priveliștea din jurul hanului, cu vițele cocindu-se la soare și frumusețea prăjindu-se printre araci. Prin această minunată vie te poți plimba chiar acum, accesând http://www.murfatlar.com/locul.

vie murfatlar


vie murfatlar


La Murfatlar (orașul unde s-a născut Traian Băsescu, Basarabi în acea vreme) descoperi o părticică seducătoare din Dobrogea, dar care parte din Dobrogea nu este minunată? Te va surprinde câtă frumusețe poți găsi într-un loc neprielnic pentru oameni (apă puțină, soare puternic, pustietate), dar extrem de roditor pentru apetisantele fructe ce cresc în ciorchine.

Cum ajungi?

Orașul Murfatlar este situat între Constanța și Medgidia, la confluența Drumului Național 3 cu DN 22C. Chiar la ieșirea din oraș spre Medgidia se face un drum la dreapta spre cramă. Există indicator. Din DN 22C: 650 m. Pentru punctul turistic trebuie să revii pe drumul național spre Medgidia și să urmezi următoarea uliță pe partea dreaptă, direct pe câmp. După circa 1,5 km vei da de o bifurcație, faci stânga și după alți 800 m ești la hanul unde te așteaptă păpică bună.

murfatlar vedere din satelit
vedere din satelit, via Google Earth
---

Aceasta este ultima poveste din seria dedicată infotripului #Litoralulmeu, un eveniment organizat de Accent Travel & EventsHappy Tour și simpaticul Happyșor, în parteneriat cu Hotel EuropaHotel VegaVelierul AdornateHotel Iaki

__________________________
Daca ti-e pofta de si mai multe povesti, imbarca-te pe Facebook. Sau asigura-te ca ajungi la timp in port cand o noua poveste apare la orizont. Biletul se ia de AICI, simplu, gratuit si rapid!