Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

sâmbătă, 1 iunie 2013

Lectia de noblete de la malul marii

Caii, acele ființe gingașe și puternice în același timp, cu ochi mieroși și vigoare în patru picioare, care ne-au fost alături la atâtea treburi casnice de-a lungul istoriei, ar merita pe bună dreptate să fie strigați "sir" și tratați ca niște gentlemani. Prestanța lor este de neegalat în lumea necuvântătoarelor și spre deosebire de alți domni din lumea asta mare, și-au dobândit respectul prin muncă onestă, în urma căreia singura lor posesiune de "lux" este un grajd curat și un suflet cald care le are de grijă.

La Herghelia Mangalia, 350 de cai frumoși își trăiesc viața modest, nu în huzurul caracteristic nobililor. Dar când privești în ochii calului, îi atingi blana și îi asculți nechezatul, știi că ai în față un nobil și tu ești cel care trebuie să pleci capul.

cai herghelia mangalia

Frumusețea este ordonată și disciplinată, afli imediat la Herghelia Mangalia. Fiecare locatar fie stă cuminte în spațiul alocat pentru el, fie ascultă cu sfințenie de îngrijitorul care l-a scos afară. Fiecare mănâncă în liniște, fără să-i răpească vecinului vreo bucată de fân mai gustoasă, iar când oaspeții doresc să-i salute prin mângâieri, nu se răzvrătesc dând din copite sau nechezând asurzitor.

Ți-e mai mare dragul să-i privești, indiferent că ai 1 an sau 99 :) Ar fi niște atracții deosebite pentru litoralul românesc, dacă măcar românii ar ști de existența lor. Dar, cu mare regret trebuie să recunosc, ani la rândul am venit în Venus și nu știam că la o aruncătură de "copită" pot face cunoștință cu ei! Într-o vineri extrem de capricioasă din punctul de vedere al vremii, caii au fost foarte bucuroși de oaspeți: s-au lăsat fotografiați chiar și cu blitz, s-au lăsat dezmierdați și chiar călăriți. 

Din 1928 trăiesc cai aici, inițial aduși din Ungaria, cai care se bucură, zilnic, de aerul minunat al mării, de un mediu prietenos și sigur unde pot trăi liniștiți. Sunt sigură că o vizită, din când în când, nu le displace, ba chiar îi bucură. Haide să-i cunoști și tu!


cai herghelia mangalia
cai herghelia mangalia 
frappe teos cafee
cai herghelia mangalia 
cal herghelia mangalia
cal herghelia mangalia 
cal herghelia mangalia
furtuna si calarie herghelia mangalia 
furtuna si calarie herghelia mangalia
manz herghelia mangalia 
manz herghelia mangalia


Curiozități

1. Pur sânge arab este cea mai veche rasă cabalină și, practic, toți caii își trag originile din ea.
2. Vârful de glorie al unui cal este cuprins între vârsta de 7 ani până la 14-15 ani.
3. Fiecare cal de la herghelie este marcat la vârsta de 6 luni cu fier înroșit, primind pe spinare o danga, un semn distinctiv care-i recomandă ca locatari ai hergheliei Mangalia, cu tatăl și mama codificați în simboluri și numărul său de ordine. Dacă ajungeți aici, întrebați de acest sistem de ținere a evidenței. Este fascinant! 


Posibilități de agrement și tarife:
1. Circuit prezentare herghelie cu ghid (45 min): 10 lei/pers
2. Cursuri echitație 
- cu instructor: 50 lei/h; 30 lei/30 min
- fără instructor: 30 lei/30 min; 20 lei/15 min
3. Festivități ecvestre: 25 lei/30 min reprezentație/pers
4. Circuit obstacole: 20 lei/30 min
5. Plimbare cu trăsura (10 locuri): 10 lei/pers/30 min
6. Tir cu arcul: 15 lei/5 săgeți
7. Seri tradiționale românești cu program artistic (dansuri și obiceiuri populare; petreceri cu taraf; mâncăruri tradiționale românești): 80 lei/pers 

Pachete:
1. Circuit prezentare herghelie+Festivități ecvestre+Plimbare călare 5 minute: 30 lei/pers
2. Circuit obstacole+Tir cu arcul: 30 lei/pers
3. Circuit prezentare herghelie+Festivități ecvestre+Program tradițional românesc+Plimbare călare 5 min: 100 lei/pers

Până este gata site-ul www.hergheliamangalia.ro, rezervă-ți o experiență de neuitat la contact@hergheliamangalia.ro sau 0724.178.468/0745. 655.525


Cum ajungi?

Herghelia este situată între stațiunea Venus, balta Saturn și DN 39/E87. Accesul se realizează din drumul european; chiar înainte să dai de baltă, pe stânga cum vii dinspre Constanța, apare o mică pădurice prin care se distinge un culoar și plăcuța cu "Herghelia Mangalia".

herghelia mangalia vedere din satelit
vedere din satelit via Google Earth

O ultimă privire înainte de a-i vedea live:


---

Întâlnirea cu aceste frumuseți cabaline a avut loc în cea de-a doua zi din infotripul #Litoralulmeu, un eveniment organizat de Accent Travel & EventsHappy Tour și simpaticul Happyșor, în parteneriat cu Hotel EuropaHotel VegaVelierul AdornateHotel Iaki


Ce imagini am mai surprins:

La herghelie, culmea, sunt și câini :D!
caini herghelia mangalia


caruta herghelia mangalia


flori herghelia mangalia


fotograf in fan herghelia mangalia


in roz herghelia mangalia


mac herghelia mangalia


peisaj herghelia mangalia

__________________________
Daca ti-e pofta de si mai multe povesti, imbarca-te pe Facebook. Sau asigura-te ca ajungi la timp in port cand o noua poveste apare la orizont. Biletul se ia de AICI, simplu, gratuit si rapid!