Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

joi, 27 iunie 2013

Ghid de supravietuire in Bucuresti: 24 de ore in Capitala

Să presupunem că soarta te aduce în București pentru rezolvarea unei probleme urgente, urmând să fi prins în tentaculele” unui oraș mare și haotic timp de o zi. Ce faci? Unde te duci, cum te duci, ce vizitezi, unde te cazezi? Cum mă descurc?! Nu dispera!  Experiența de 23 ani a subsemnatei bucureștence îți stă la dispoziție. Iată un scurt, dar sper util, ghid de supraviețuire în bau-bau-ul de București:

colaj bucuresti

Înainte să purcedem în a descoperi secretele labirintului bucureștean, vreau să te liniștesc: toate părerile pe care le ai despre „mitici” sunt prejudecăți! Dacă vei avea de-a face cu bucureșteni crescuți și născuți în București, nu adoptați de acest oraș, îți vei da seama că sunt oameni deosebiți, cu preocupări dintre cele mai interesante, dar care nu simt o dragoste extremă pentru București, precum provincialii pentru orașul de baștină. Te vor ajuta cu indicații (chiar îți vor arăta cum să introduci cartela de metrou :D), atâta timp cât vei lăsa regionalismele acasă. Noi nu știm ce e aia vană” sau pită”, ca să dau doar două exemple. Te vom ajuta cu mare plăcere, nu vom râde pe sub mustăți dacă nu te descurci, pentru că, trebuie să recunoaștem, și noi ne mai rătăcim” în acest oraș prea mare, prea dezorganizat, prea alambicat.

Transport

Dacă vii cu trenul, poți să apelezi apoi la un taxi, DAR alege dintre taxi-urile de la intrarea principală (de la coloane) și refuză să urci dacă ești întrebat unde mergi sau când ți se spune tariful dinainte. De la Gara de Nord până în sudul orașului, peste 10 km, cursa nu trebuie să coste mai mult de 18 lei.

Recomandare personală: fâțâie-te prin oraș cu metroul. Este mai răcoare, mai rapid, mai sigur (sunt paznici în fiecare metrou) și oamenii dubioși sunt net mai puțini decât vei găsi cu transportul de suprafață. Din păcate, metroul nu acoperă (încă) toate zonele importante din oraș, așadar îți recomand să-ți iei un abonament valabil 1 zi pe toate liniile urbane de suprafață (9,6 lei, inclus costul cardului de călătorie)+un abonament de 1 zi la metrou (6 lei). Dacă știi cu aproximație câte drumuri vei face, o soluție mai ieftină este încărcarea unui card/portofelul electronic, la orice ghișeu RATB (de obicei, în stațiile de autobuz), cu o sumă oarecare, să spunem 10 lei. Cu acest card poți călători atât cu metroul, cât și cu mijloacele de transport supraterane, iar la fiecare validare a cardului se va deconta fie 2 lei (contravaloarea unei călătorii cu metroul), fie 1,3 lei (pe liniile urbane supraterane), fie 3,5 lei (pe liniile Expres,  780 Gara Basarab – Piața Presei Libere – Aeroport Băneasa – Aeroport Otopeni sau 783 Piața Unirii – Universitate – Romană – Victoriei – Arcul de Triumf - Piața Presei Libere – Aeroport Băneasa – Aeroport Otopeni ). Așadar, cu 10 lei poți merge de două ori cu metroul (asta înseamnă ieșit la suprafață și intrat din nou, nu schimbat magistralele), o tură până la aeroport și o plimbare cu tramvaiul. Sau de 3 ori cu metroul și de 3 ori cu tramvaiul. Ai înțeles ideea ;)

Dacă vii cu mașina personală și trebuie să ajungi undeva anume, te sfătuiesc să ai un gps la îndemână și să-ți iei puncte de reper ca Foișorul de Foc, Piața Unirii, Palatul Parlamentului, Arena Națională, diferite cartiere (spre care vei întâlni indicatoare rutiere prin oraș). Nu te aștepta să știm exact unde se află o anumită firmă, căci dacă noi n-am avut niciodată de-a face cu ea, nu vom ști, cel mai probabil, unde este. Bucureștiul este, totuși, un oraș mare. Nu parca în jurul blocurilor, pentru că s-ar putea să ocupi un loc de parcare plătit de locatari, alege parcările subterane/supraterane din centrul orașului (la Universitate sau Unirii, de exemplu).

Turism

Ai venit până în București și nu vrei să pleci cu mâna goală, dar nici n-ai timp să colinzi prin magazine? Du-te la parterul Unirea Shopping Center sau, și mai bine, la magazinul de suveniruri din pasajul de la Universitate și te vei alege cu o amintire simbolică, numai bună de dăruit celor care te așteaptă acasă.

Ai venit cu o problemă, dar ai câteva ore de “pierdut” până aceasta se rezolvă? Îți recomand Muzeul Satului (singurul muzeu pe care-l recomand oricui vine în București), o plimbare prin Centrul Istoric (ziua, când mai ai loc să te plimbi printre puzderia de terase), o tură prin jurul Palatului Parlamentului, care să culmineze cu o “evadare” în Grădina Cișmigiu sau, de ce nu, o raită prin mai multe mall-uri (Afi Palace Cotroceni, recomandarea mea). Ai mai mult timp la dispoziție și te atrag obiectivele mai puțin turistice? Atunci te invit să te inspiri din locurile mele preferate din București.

Dacă vii din Cluj-Napoca, nu merită să mergi la Grădina Botanică, decât dacă ții morțiș să ai un termen de comparație. Dacă ai văzut și alte grădini zoologice din țară sau din lume, nu merită să mergi până la zoo, pe de o parte, pentru că vei pierde mult timp pe drum până acolo (este în afara orașului, zona Băneasa), răgaz în care poți vizita orașul, iar pe de altă parte, pentru că tariful de vizitare este destul de mare (13 lei/adult) și poți pleca dezamăgit de condiții și animalele pe care reușești (sau nu) să le vezi.

Timpul liber este foarte-foarte scurt? Ce spui de Bucharest City Tour”? În circa o oră vezi “crema” orașului din punct de vedere turistic și nu oricum, ci de la înălțime, într-un autobuz supraetajat. Prețul? 25 lei/adult. 

Cazare

Dacă problema ta nu s-a rezolvat în acea zi și ești nevoit/ă să rămâi peste noapte în Capitală, nu dispera! Ideal ar fi să ai posibilitatea să stai la vreo cunoștință, care-ți poate fi și ghid. Dacă nu ești atât de norocos/oasă, nu mai pierde timpul căutând pe Google "cazare Bucuresti", am făcut-o eu deja. L-am interogat pe atotștiutorul Google dacă știe și "cazare ieftina gara de nord" și, culmea, mi-a răspuns: hotelul pe care l-am ochit și în care m-aș caza și eu dacă aș fi nevoită are doar 2**, dar arată cu mult peste acest standard. M-a cucerit definitiv când am aflat că, în iulie și august, la Hello Hotels este ofertă specială: 25€/cameră, fie single ori dublă! De ce am ales tocmai Gara de Nord? Pentru că, dacă te întorci acasă cu trenul, nu mai trebuie să colinzi tot orașul și deja este un punct de reper/obiectiv pe care-l cunoști în București. Spre surprinderea mea și a altora, Bucureștiul este o capitală europeană accesibilă, chiar și la cazare.

Vrei mai mult confort sau ai nevoie de cazare într-o altă zonă? Pe site-ul Hotel-Bucuresti.com am găsit mai multe variante atractive pentru toate buzunarele și, cel mai important, informațiile sunt cuprinzătoare și ușor de accesat. Exact de ce ai nevoie ca să-ți planifici o ieșire plăcută în București.

Un ultim pont: dacă nu vrei să mănânci la hotel sau vrei doar să-ți iei o gustărică sau să te hidratezi rapid și ieftin, îți recomand supermarket-urile "MegaImage", care împânzesc tot Bucureștiul și au prețuri foarte bune, plus calitate a-ntâia! De exemplu, aici o Coca-Cola la 1L costă circa 3,4 lei, față de minim 4 lei la orice chioșc.

---

În speranța că vizita în București n-o să-ți dea prea multe bătăi de cap și o să-ți dorești să revii prin orașul meu, îți urez explorare plăcută, vreme frumoasă și... mult curaj! J


surse foto:
arhiva personală, travelwithasmile.net, bucharestdailyphoto.ro, focus-energetic.ro, constructii-neamt.ro

__________________________
Daca ti-e pofta de si mai multe povesti, imbarca-te pe Facebook. Sau asigura-te ca ajungi la timp in port cand o noua poveste apare la orizont. Biletul se ia de AICI, simplu, gratuit si rapid!