Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

duminică, 9 iunie 2013

Toti cititorii sunt invitati sa se imbarce la bordul lui Adornate!

Dragii mei cititori și, îndrăznesc să spun - prieteni, unde ne șade nouă cel mai bine și mai bine? Evident, la bordul unei ambarcațiuni! Și unde se desfășoară cea mai mare parte dintr-una dintre cele mai frumoase povești despre România și nu numai - "Toate Pânzele Sus"? Pe o goeletă sau, dacă preferați termenul mai modern, pe un velier.

Așadar, cum la bord se deapănă cele mai frumoase povești despre România, sunteți invitații mei, momentan doar cu imaginația, să vă îmbarcați pe distinsul Adornate, unde poveștile se făuresc pe loc și conversațiile curg lin, precum velierul printre valurile Mării Negre.

marea neagra vedere velierul adornate

Adornate s-a născut de două ori. O dată în 1997, când bârnele de lemn s-au contopit într-o formă hidrodinamică, velele s-au agățat de catarge și puntea a fost lustruită întâia oară. În 2006 a renăscut: un strat nou de vopsea, o revizie tehnică, mult entuziasm. În vara lui 2013 are mult de muncă: în fiecare sâmbătă și duminică, indiferent de numărul pasagerilor, dar în condiții meteo favorabile, va călători pe apele mării noastre, bucurând turiștii doritori de amintiri noi, deosebite.

Dăm și noi un "check in" la bord și... să pornim!

Într-o zi frumoasă de la finalul lui mai, marea este calmă și frumos costumată într-un albastru elegant, sobru, dar plăcut. Soarele îi șade pe umeri, o pulbere de strălucire. Velierul taie valurile ca pe feliile de tort, bucuros că se plimbă pe mare și nu zace în port. Îl pot însoți maxim 40 persoane + echipajul sau 18 persoane în 9 camere duble și zburdă vesel pe aripile vântului și peste valurile sărate cu 7-8 noduri (13-15 km/h), cu velele-n vânt, sau cu 8-9 noduri (15-17 km/h), cu motorul principal de 360 cai în funcțiune.

Țărmul e undeva departe, dar destul de aproape pentru ca pasagerii să se simtă în siguranță. Pe unde se plimbă nu există trafic intens, de-abia mai zărești câte o navă mare, undeva la orizont. În prima oră de cutreierat se bazează pe motorul principal, apoi când mâinile sale drepte, marinarii, simt că vântu-i cel mai dulce, un spectacol fascinant începe pe punte. Brațe vânjoase apucă de frânghii groase trăgându-le, ridicându-le în aer și apoi fixându-le în siguranță, comenzi se strigă din toate părțile, mateloții urcă pe catarge, în echilibre imposibile, se desfac husele și se ridică maiestuoasele șase vele triunghiulare, care se pun imediat pe treabă, preluând agreabila sarcină de a conduce velierul și oaspeții săi pe valuri de fericire.

Travaliul stăpânilor mării este non-stop. O clipă nu stau locului, mereu e ceva de făcut chiar și într-un spațiu limitat. Vizibil, "doar" ajustează strânsoarea frânghiilor sau unghiul spre care velele sunt mângâiate de vânt. Vântul acesta, păcătos tare! N-ar fi și el mai statornic!

După 3 ore, călătoria epică ia sfârșit, nu înainte ca marinarii să ofere o ultimă reprezentație, când velele și-au încheiat misiunea și au predat-o motorului principal. Efortul depus la ridicarea velelor nici nu se compară cu energia care va trebui consumată acum, la coborârea lor! Dar aceeași ordine și disciplină guvernează și spectacolul de rămas-bun. Velele fâlfâie pentru ultima dată în semn de salut, coboară încet și apoi se adună în jurul catargelor ca hârtiile creponate, se cuibăresc în huse, spectacolul încheindu-se cu iscusite noduri marinărești ce pecetluiesc o demonstrație de forță, pasiune, pricepere.


busola velier adornate
cabina capitanului velier adornate 
cabina velier adornate
capitan velier adornate 
infirmerie velier adornate
marea neagra vedere velierul adornate 
marea neagra vedere velierul adornate
marea neagra vedere velierul adornate 
marea neagra vedere velierul adornate
marinari velier adornate 
camera de zi velierul adornate
timona velier adornate 
vele velier adornate
velier adornate 
velier adornate
velier adornate 

Recomandări

1. Indiferent câte grade s-ar anunța în termometre, nu uita să iei la bord o geacă, un pulover sau o pelerină. ORICE ține de cald! Chiar dacă într-o zi caniculară vântul e o binecuvântare, pe mare el este tăios și mult mai răcoros decât ți-ai dori.

2. Dacă ai rău de mare, pe lângă diferitele medicamente ce te pot ajuta, te sfătuiesc să stai pe punte, nu în interior, unde balansul este mult mai evident. De asemenea, concentrează-ți privirea spre un punct fix de pe țărm sau în direcția de mers și nu privi prea des în jos.

3. Pune-ți ceva pe cap, care să te protejeze de soare. Și ai grijă să fie bine fixat/ă (de preferință, la pălării, un elastic tras sub bărbie), pentru că altfel vântul s-ar putea să-ți facă o glumă proastă.

4. Consumă lichide! Te deshidratezi mai repede decât ai crede.

5. Urmărește "show-ul" marinarilor. Divertisment mai de calitate rar mai găsești în altă parte!

Despre Adornate

Este "mândria Hotelului Vega", o perlă a turismului de pe litoralul românesc, a cărui "naș" este un etalon de excelență în industria ospitalității

lungime: 45 m
lățimea maximă: 6,6 m
pescaj inegal: intră în apă 3,5 m la pupa și 2,4 m la prova
înălțimea catargelor: 35 m
suprafața însumată a catargelor velelor*: 505 mp
are 1 motor principal + 2 motoare auxiliare
construit în 1997
recondiționat în 2006
www.adornate.ro


Rezervări
sales@adornate.ro
la recepția Hotelului Vega (0725.402.942)
www.vegatravel.ro


Prețuri
croaziere începând din 1 iunie 2013, S-D
60 €/adult
40 €/copii sub 14 ani
închiriere vas
2.500 €/ 3 h
4.000 €/ max 10 h
7.500 €/ 24 h
GRATUIT pentru oaspeții Hotelului Vega care petrec acolo un sejur de minim 7 nopți

Interdicție: copiii sub 7 ani, din motive de siguranță, nu se pot îmbarca


Bine de știut"Mai bine zece măsuri degeaba decât una prea târziu" - Mihai Jandov, administratorul navei

---

Am descoperit această minunăție de ambarcațiune în penultima zi din infotripul #Litoralulmeu, un eveniment organizat de Accent Travel & EventsHappy Tour și simpaticul Happyșor, în parteneriat cu Hotel EuropaHotel VegaVelierul AdornateHotel Iaki


bloggeri travel velier adornate
"Căpitanul de vas" (eu, cu pălăria colorată) și "mateloții mei", prietenii alături de care m-am bucurat de această experiență încântătoare: Loredana de la AccentTravel, Mădălin Măncila și Simona de la HappyTour, Cezar, Narcisa, Anca, Happyșor, Florin, Sorin, Georgiana, Mădălina, Anita, Andrada
*eroare semnalată de Pato Brasil. Mulțumesc ;)
__________________________
Daca ti-e pofta de si mai multe povesti, imbarca-te pe Facebook. Sau asigura-te ca ajungi la timp in port cand o noua poveste apare la orizont. Biletul se ia de AICI, simplu, gratuit si rapid!