Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

sâmbătă, 15 iunie 2013

Ceai La Metoc: Locul unde timpul a ramas in urma cu 100 de ani

La cotul dintre două străduțe ce șerpuiesc prin spatele Bisericii Armenești, niște tufe mari au înghițit un gard. Au creat în jurul lor un univers destinat doar celor curioși și îndeajuns de curajoși să îndrăznească să intre prin portalul spre o altă lume. Doar o portiță se dibuie prin vegetația luxuriantă, nelăsând să se ghicească minunea ce te așteaptă odată trecut de ea.

ceai la metoc bucuresti iunie 2013


ceai la metoc bucuresti iunie 2013

În primele secunde, frunzele te orbesc, nepermițându-ți să zărești ceva în spatele lor. Vezi, totuși, o alee pietruită și auzi murmure plăcute, care parcă ar fi voci, speri, omenești. Deodată nările îți sunt gâdilate de miresme dulci, un iz de vanilie, un parfum de mentă sau o tentă de portocală, toate amestecate într-un mix care te vrăjește și te obligă să-i urmezi calea înmiresmată. Nimerești în fața unei mese și a unor scaune din ratan, de unde te privesc, curioși, niște ochi. "Chiar erau oameni", îți spui. Ochii lor vorbesc de asemenea: "E nou. Nu știa ce îl așteaptă". Apoi îți zâmbesc și te grăbești să-ți găsești și tu un loc, pentru a savura cât mai repede deliciile pe care le zărisei în fața lor. Dar unde să te așezi? Fiecare masă se găsește într-un separeu natural, intim, și peste tot pare bine. Prea bine chiar, când îți amintești că te afli, totuși, în centrul Bucureștiului!

Într-o seară de joi, iunie, m-am așezat și eu sub un vișin, chiar sub o fructă care atârna, ispititor, dintr-o crenguță. M-am trântit pe o pernă și m-am predat verdeții din jur. 

ceai la metoc bucuresti iunie 2013


terasa ceai la metoc bucuresti


terasa ceai la metoc bucuresti


terasa ceai la metoc bucuresti


Când o tânără chelneriță mi-a adus meniul, n-am știut ce să aleg. Am descoperit, mirată, că mă aflam în primul loc unde nu se servește deloc cafea, dar unde te ademenesc vreo 100 de tipuri de ceaiuri, cu prețuri între 10 și 15 lei. Cu greu, m-am decis: ceai stracciatella să fie!

Cât timp am așteptat deliciul, mi-am ostoit nerăbdarea la o porție de... taclale cu o colegă din branșa turistică, Carmen Neacșu de la ConsilierTurism. Am știut că vine ceaiul când mireasma sa puternică i-a luat-o înainte și, când am zărit aburii ridicându-se prin gura ceainicului de sticlă, am știut că am făcut alegerea potrivită. 

ceai la metoc bucuresti iunie 2013


ceai la metoc bucuresti iunie 2013


Sorbind din licoarea magică și admirând tonurile intense de verde care mă înconjurau, am dibuit-o! CASA! Locul de unde venise această bucurie lichidă. Ca o bătrânică ridată, nerenovată, cu o verandă ca la bunici, cu fotolii vechi și parfum din altă epocă. 

ceai la metoc bucuresti iunie 2013


ceai la metoc bucuresti iunie 2013


pervaz ceai la metoc bucuresti


veranda terasa ceai la metoc bucuresti


Casa, cu liniștea din jur, cu dulcețurile ce pot însoți ceaiurile, cu amabilitatea și oamenii de calitate care frecventează locul m-au determinat să verific data din calendar, ca să mă asigur că nu m-am întors în timp, undeva prin perioada interbelică. 

Pentru timp de calitate, recomand să vă rezervați o masă, pentru că grădina luxuriantă este destul de solicitată (nu mă mir!) și spațiul disponibil este redus. Date de contact - pe pagina de Facebook.

nota de plata ceai la metoc bucuresti


Cum ajungi?

De la Biserica Armenească se merge pe strada Armand Călinescu (intersecția cu Bursa de Valori București), apoi urmezi a doua stradă la dreaptă (Popa Rusu) până dai de intersecția cu Bocșa. Pe colț este ceainăria. Punct de reper: se trece prin dreptul Bisericii Popa Rusu, pe care o lași în urmă, pe partea stângă. Amplasamentul exact - în secțiunea "Locația", imediat sub articol

__________________________
Daca ti-e pofta de si mai multe povesti, imbarca-te pe Facebook. Sau asigura-te ca ajungi la timp in port cand o noua poveste apare la orizont. Biletul se ia de AICI, simplu, gratuit si rapid!