Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

marți, 25 iunie 2013

Amintiri din Tinutul Dambovicioarei

Dâmbovicioara a fost mereu, pentru mine, un loc uitat de Dumnezeu, dar nu și de turiști. Am fost de câteva ori pe valea ei, mereu la grătar și uneori până la bijuteria sa - peștera -, mereu anticipând că voi ajunge într-un loc pustiu, unde Dumnezeu a sculptat minunății din piatră și splendori înverzite, apoi și-a strâns uneltele și a plecat spre un alt colț de Românie, pe care urma să-l transforme din banal în extraordinar. De fiecare dată plecam dezamăgită. Liniștea și pustietatea la care visam mereu, într-o vale "izolată" la peste 10 km de DN 73, erau înlocuite de agitație, rotocoale de fum ce se înălțau până la cer și mașini, acei monștri care distrug farmecul oricărui peisaj natural.

cheile dambovicioarei 2008

Dâmbovicioara a fost mereu, pentru mine, o domnișoară extrem de frumoasă, închisă într-un "castel" la poalele Pietrei Craiului, departe de civilizație. O domnișoară care nu este sociabilă, care își conservă frumusețea și o etalează doar celor îndeajuns de merituoși s-o vadă. Din păcate, zona preferată a "grătărăgiilor" de pe tot culoarul Rucăr-Bran este chiar aici, în inima Dâmbovicioarei. Domnișoara și-a pierdut inocența, iar farmecul i se alterează, pe zi ce trece, precum un machiaj care nu mai e demult proaspăt. Dâmbovicioara ar fi trebuit să rămână precum celelalte sate din culoar: autentică, tradițională, negrăbită de timp sau de turismul excesiv.

Din păcate, deține o peșteră accesibilă, prima peșteră din Muntenia și Oltenia semnalată într-o lucrare științifică. Din fericire, inocența ei pierdută este regăsită, încearcă să renască prin niște copii simpatici - ghizii de la peșteră. 

N-am mai fost la draga de Dâmbovicioara din 2008 și mi-e teamă să revin ca să n-o văd și mai "matură", mai îmbătrânită, de nevoie. La începutul lui august, în acel an, mă enervam că pot să ajung atât de ușor la ea, doar la bordul unei mașini oarecare, că pot s-o rănesc atât de ușor, doar să vreau. Mi-am adus aminte ce mesaj îmi transmisese în urmă cu alți ani, uitați deja în mare măsură, când ieșisem la grătar pe valea ei. Se învolburase supărată, crescându-și debitul pârâului până aproape să se reverse, apelase la ajutorul cerului aruncând săgeți de ploaie și eu ședeam, protejată, în mașină, uitându-mă la tata cum se chinuia să țină focul aprins, sub o umbrelă de plajă. Mesajul era clar: grătarele nu sunt binevenite la mine, eu sunt Dâmbovicioara și vreau să te bucuri de mine așa cum sunt, fără să mă afumi!

Prin urmare, în 2008, am salutat-o din priviri, mi-a stat frumos la poză, mi-a adus în cale vaci frumoase, dar care nu aveau chef de ședințe foto și m-a întâmpinat, bucuroasă, la peșteră, deși eu purtam papuci și fustă. Dacă m-aș întoarce în timp, m-aș bate pentru o asemenea ținută, dar pe ea se pare că n-o deranjase. Era bucuroasă că a venit la dânsa cel puțin un turist care nu avea de gând să-i încingă plămânii...

Cheile Dâmbovicioarei

cheile dambovicioarei 2008
cheile dambovicioarei 2008 
cheile dambovicioarei 2008
cheile dambovicioarei 2008 


Peștera Dâmbovicioarei
intrare pestera dambovicioarei 2008

pestera dambovicioara 2008
pestera dambovicioara 2008 
pestera dambovicioara 2008
pestera dambovicioara 2008 
pestera dambovicioara 2008
pestera dambovicioara 2008 
pestera dambovicioara 2008
pestera dambovicioara 2008 
pestera dambovicioara 2008
pestera dambovicioara 2008 
pestera dambovicioara 2008
pestera dambovicioara 2008 
Cum ajungi?

De pe DN 73/E 574 Brașov-Câmpulung se cotește în localitatea Podu Dâmboviței spre DJ 730. Există indicator. La prima intersecție, se face la stânga, iar gura peșterii se va vedea după un timp, pe dreapta. Locurile de parcare sunt limitate, așa că ai putea ochi unul până ajungi la peșteră. Drumul era, în 2008, accesibil oricărui tip de mașină. Eu fusesem cu un Ford KA.

Îți doresc distracție plăcută și... responsabilă!

__________________________
Daca ti-e pofta de si mai multe povesti, imbarca-te pe Facebook. Sau asigura-te ca ajungi la timp in port cand o noua poveste apare la orizont. Biletul se ia de AICI, simplu, gratuit si rapid!