Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

luni, 13 mai 2013

Traseul pe care-l recomand manelistilor :D

traseu valea poienii aprilie 2013
Munțomanilor, nu mă înțelegeți greșit! Știu că maneliștii n-ar aprecia niciodată frumusețea unui traseu de munte și nu l-ar respecta așa cum se cuvine, dar de pantofari nu prea mai putem scăpa nici în locurile cele mai inaccesibile. Prin urmare, cred că ar fi mai bine să-i trimitem pe toți pe un singur traseu, ca să se elibereze celelalte, iar cel mai potrivit pentru ei nu este cel spre Cascada Urlătoarea, ci... Valea Poienii, de la baza masivului Postăvaru. 

De ce m-am gândit tocmai la acest traseu? Pe de o parte, pentru că nu prea este circulat și dacă se trezește vreun Guță că dorește să filmeze un nou clip, poate veni aici unde nu-l vede nimeni și nu deranjează pe nimeni. Scuze, animăluțelor, vă puteți răzbuna dacă doriți! Pe de altă parte, aici se aplică foarte bine vorba preferată a maneliștilor - "fără număr" -, pe care o vor spune de atâtea ori până se vor sătura! Terapie curată! Pe traseul Valea Poienii treci de atâtea ori prin apă, de pe un mal pe celălalt și înapoi, pe numărate de cel puțin 20 de ori! Și aici vine partea interesantă, munțomanilor. Dacă traversările ar fi "floare la ureche", zona n-ar fi primit numele de "Râpa Dracului", în sectorul ce se aseamănă cu un canion veritabil. Încă un motiv pentru care acest traseu nu trebuie evitat de nimeni. Așa se mai triază din inconștienți! Sunt rea sau... nu :)

În jur de 10 dimineața, într-o sâmbătă frumoasă de 6 aprilie 2013, eu și Ionuț am pornit pe un traseu care la prima vedere părea simplu. Cum altfel putea fi un traseu pe care nu urci, nici nu cobori, ci doar înconjori un munte (Postăvaru), la o altitudine redusă? Ei bine, aveam să aflăm (prea curând) că îl subestimasem! Crezusem că timp de 3 ore ne vom plimba pe un drum forestier și vom admira natura, fără efort. Dar nici nu intrăm bine în pădure, că picioarele ni se afundă în noroi. Un noroi diavolesc, aș putea spune, pentru că părea să aibă puteri neobișnuite, ca nisipurile mișcătoare, așa de tare te trăgea în jos și așa de greu reușeai să scapi din capcană, chiar și ajutat de salvatoarele bețe de trekking (pe care nici nu voiam să le mai cărăm după noi, crezând că ne așteaptă un traseu ușor). 

Alesesem să mergem pe Valea Poienii, traseu ce pornește din Poiana Brașov, din dreptul tarabelor de suveniruri din fața restaurantului "Șura Dacilor", trece prin fața boutique-hotelului Rizzo și ajunge în dreptul telescaunului de la baza pârtiei Lupului înainte de a traversa o poiană largă și a se "ascunde" imediat în pădure și a debuta propriu-zis.

Tot înainte, printre brazi. Poza este făcută lângă telescaun
intrare traseu valea poienii


În prima parte a traseului (jumătate de oră), am avut de furcă doar cu noroiul, care deși încercai să-l eviți pe cărare, nu te slăbea nici pe margine. Porțiunea aceasta nu este extraordinar de frumoasă, nu pentru că natura n-ar fi fost la fel de darnică și aici, ci pentru că oamenii au fost prea lacomi și au început să-și însușească un copac, doi... Dar ne-am consolat admirând semnele care vesteau primăvara încă neinstalată complet.

branduse postavaru


floare alba postavaru


floare valea poienii postavaru


floricele galbene postavaru


traseu valea poienii aprilie 2013


Când am ajuns la bifurcația spre Râșnov, am făcut stânga și... de aici a început nebunia! Pentru că următorul segment de traseu urmărește firul apei, a văii și o urmărește atât de intens încât nu se abține să ne oblige să mergem efectiv prin apă! Când eram pe mal, ne luptam cu noroiul, când malul se îngusta, hop în apă! Noroc că apa era adâncă în puține locuri și pe acelea le-am putut evita. Dar pe cât de palpitantă era parcurgerea traseului, pe atât de frumos era și peisajul! Ca-ntr-un canion, doi pereți de munte ne flancau și stânci ascuțite se ițeau, din când în când, parcă încercând să ne salute și bolovani "păroși" condimentau drumul, de parcă n-ar fi fost deja destul de iute :D Tot acest sector poartă numele de "Râpa Dracului" și este al dracului, într-adevăr!

traseu valea poienii aprilie 2013

 Singura pantă de pe traseu. Dacă n-ar fi fost înnoroiată, n-ar fi pus nicio problemă, mai ales că e scurtă
traseu valea poienii aprilie 2013


traseu valea poienii aprilie 2013


traseu valea poienii aprilie 2013


traseu valea poienii aprilie 2013


traseu valea poienii aprilie 2013


 Aici se iese într-o mică poieniță. N-are nume
traseu valea poienii aprilie 2013


traseu valea poienii postavaru


traseu valea poienii postavaru


Când drumul s-a lățit brusc și ne-am așezat într-o poieniță fără nume ca să luăm masa de prânz (conservă cu fasole și cârnați, castravete, pâine), am crezut că am ajuns în Poiana Cerbului și eram bucuroși că am scăpat fără vreun os fisurat și doar cu găleți de noroi în picioare. Dar... ne înșelasem! Mai aveam până acolo 45 de minute și ne-am dat seama că în sfârșit ajunseserăm când am fost anunțați de un indicator și în poiană am dat de o căsuță părăsită:

casa daramata poiana cerbului postavaru


De aici se pot accesa alte două trasee. În dreapta, spre Peștera Râșnoavei (a nu se confunda cu Peștera Valea Cetății) - 1h30' (punct albastru) -, în stânga Groapa Lungă-pârtia de ski Lupului în Poiana Brașov 2h-2h30' (punct albastru+punct roșu).

Cu câteva minute înainte să ajungem în Poiana Cerbului, drumul s-a domolit și a devenit acel forestier la care visasem. După poiană, într-un peisaj minunat, drumul continuă în aceeași "termeni" până intră într-o zonă foarte scurtă de chei, copiii Râșnoavei, Cheișoara.  

valea cheisoara


valea cheisoara


valea cheisoara


Imediat la capătul acestui sector, se poate intra pe un alt traseu, în stânga: Groapa de Aur-Poiana Popii-Poiana de Sus (patinoarul artificial) - 2h30'-3h (punct roșu). De curiozitate, am intrat vreo 15 minute pe el, este foarte frumos, dar și cu pante accentuate (mai bine coborâți pe el), iar la un moment dat s-ar deschide o panoramă spre Porțile de Piatră ale Postăvarului. Noi le-am zărit doar printre copaci și tot arătau wow!

portile de piatra postavaru


Tot imediat după Cheile Cheișoara, vine așa-zisa Vale Cheișoara, unde sunt câteva pensiuni drăguțe. Apoi iarăși o zonă doar cu natură, dar tot cu drum forestier, apoi alte case și intersecția spre cabana Cheia și DN 73A (dreapta) sau Cheile Râșnoavei (25 min, stânga).

În încheiere, trebuie să mulțumesc cuiva. Sunt sigură că traseul ar fi fost mai plictisitor și mai de înjurat dacă n-am fi avut-o alături pe "Alba-Neagra", cea care ne-a ajutat de multe ori să găsim calea cea mai bună de traversat apa și care ne-a ținut de urât :)

caine valea poienii


---

De reținut

Pe indicatoare:
-dinspre Poiana Brașov, indicator postat în zona tarabelor de suveniruri din fața restaurantului "Șura Dacilor", până la cabana Cheia (situată la drumul național Râșnov-Predeal): 2h30-3h
-din Poiana Cerbului spre Poiana Brașov: 3h45-4h

Testat de noi:
-de la intrarea efectivă pe traseu (telescaunul de la baza pârtiei Lupului) până la prima poieniță (fără nume): 1h30
-de la poieniță până la Poiana Cerbului: 45 min (inclus pauză de masă)
-de la Poiana Cerbului la primele pensiuni de pe valea Cheișoara: 20 min
-de la Cheișoara la intersecția spre Cheile Râșnoavei: 15-20 min
-până la cabana Cheia mai preconizez că ar mai fi cel puțin 15 min

* nu pleca fără bețe de trekking! Îți vor fi de mare folos la trecerile prin apă și în caz că prinzi același grad de noroi, o să te scoată din necaz
* traseul este bine marcat (bandă albastră), dar nu-ți vor fi indicați timpi intermediari
* la pensiunile din zona Cheișoara nu se poate servi masa, iar singura sursă de apă (potabilă) este chiar înainte de prima pensiune, un izvor venit dinspre traseul spre Avenul Groapa de Aur, așa că nu pleca fără provizii
* nu merge singur, dacă nu vrei să te simți singur. Traseul este foarte puțin circulat și vei întâlni primii oameni de-abia la Poiana Cerbului. Oricum, mai bine ești însoțit, dacă pățești ceva în sectorul mai greu, să aibă cine să te ajute, căci semnal gsm, doar cu noroc :D
* NEAPĂRAT, ia-ți încălțăminte impermeabilă!
* nu pleca fără pelerină de ploaie! Toată ziua a fost soare, cald și frumos, dar după ora 15 a început să toarne! Așa e la munte ;)

anda pelerina ploaie


Traseul descris este marcat cu portocaliu. Click pe imagine pentru vizualizare în detaliu
harta traseu valea poienii postavaru

__________________________
Daca ti-e pofta de si mai multe povesti, imbarca-te pe Facebook. Sau asigura-te ca ajungi la timp in port cand o noua poveste apare la orizont. Biletul se ia de AICI, simplu, gratuit si rapid!