Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

vineri, 31 mai 2013

Turnul Apor, apogeul plimbarii pe deasupra statiunii Baile Tusnad

Uite casele cum se îngrămădesc în vale, la poalele dealului de vis-a-vis! Uite Lacul Ciucaș cum strălucește divin sub razele soarelui! Uite veverița... ahhh... două veverițe stau la sfat pe copac! Vai, dar uite ce floricele încântătoare! Și ce nori pufoși... o minunăție! Dar copacii, câtă măiestrie în a mă răcori!

Cam așa se poate rezuma o plimbare extrem de agreabilă pe deasupra celui mai mititel oraș din România. Pe primul traseu marcat din Băile Tușnad, cel mai ușor și scurt traseu din zonă, te întâlnești cu frumusețea în stare pură, materializată în veverițe deloc sfioase, în arbori făuritori de răcoare, în flori înveșmântate în culori țipătoare și în liniște seducătoare, toate adunate ca-ntr-un buchet în jurul unei cărări line care te conduce spre punctul culminant - Turnul Apor -, unde o priveliște fermecătoare seduce și cel mai exigent turist.

turnul apor baile tusnad


Toată călătoria nu durează mai mult de o oră și este facilitată de marcajul punct roșu, pe care-l zărești pe toată Aleea Sfânta Ana (fosta stradă Voința, cea paralelă cu strada principală/E 578/DN 12, ce se întinde din spatele Hotelului Ciucaș până în spatele Hotelului Tușnad). Ca să mergi la sigur, urcă din strada principală pe lângă Hotelul Tușnad și când dai de singura strada existentă, du-te în dreapta și imediat vei zări indicatoare spre Turnul Apor/Lacul Sfânta Ana și cărarea ce urcă puțin în pădure. Imediat vei întâlni această bifurcație...

bifurcatie sfanta ana apor baile tusnad


...iar tu vei urma cărarea din stânga, bineînțeles, dacă nu vrei să ajungi la singurul lac vulcanic din România, când vei urma marcajul cruce roșie.

De aici, pentru scurtă durată, poteca urcă nițel, cât să simți că nu te plimbi printr-un parc, ca apoi să se domolească și să mai "răbufnească" doar timp de câteva secunde, când ieși dintr-o poieniță, undeva după Turnul Apor. Nici n-o să-ți dai seama când au trecut 20 de minute și zărești deodată, după copacii înalți și prea "grași" cu frunze, turnul! N-are "căciulă" pe cap, dar "poartă" bârne de lemn în picioare, deasupra cărora vei păși și tu imediat, ca să ajungi la cele două ferestruici, minunații săi ochi spre o bucățime de Secuime. De aici zărești Stânca Șoimilor, Lacul Ciucaș, Hotelul Ozone (căruia am avut onoarea să-i fiu oaspete) și cea mai mare parte din valea unde șade Băile Tușnad.


anda ionut turnul apor baile tusnad


anda turnul apor baile tusnad


panorama turnul apor baile tusnad


panorama turnul apor baile tusnad


panorama turnul apor baile tusnad


panorama turnul apor baile tusnad


turnul apor baile tusnad


Dacă reușești să te urnești din acest loc minunat, unde tot găsești ceva de văzut, poți să te întorci pe unde ai venit sau poți urma în continuare marcajul punct roșu și să continui plimbarea prin natură. Vei ajunge în scurt timp la poienița despre care am amintit un pic mai sus, iar când vei da de stâlpii gsm...

stalp gsm baile tusnad


...drumul se va suci, luând-o în jos, ajungând la doar câțiva pași de aceeași poieniță. Apoi imediat va ajunge în spatele Hotelului Ciucaș și plimbarea va lua sfârșit. Dacă vei studia traseul, probabil vei afla de un anume Deal Ludmilla, un punct de belvedere situat la circa 100 m de o poiană amenajată cu bănci. Dacă urmezi traseul oficial și nu te abați pe multiplele cărări ce-ți vor ieși în cale, nu vei da nici de una, nici de cealaltă. 

Bine de știut
De la primele indicatoare până la bifurcația spre Lacul Sfânta Ana - < 10 min
De la bifurcație până la turn - 12 min
de la turn la stâlpii gsm - ~ 10 min
de la stâlpi la Hotelul Ciucaș - 5 min
TOTAL (fără timpul "pierdut" la turn): ~ 40 min

Imagini de pe traseu

floare baile tusnad


floare baile tusnad


floare baile tusnad


padure baile tusnad traseu apor


padure baile tusnad traseu apor


padure baile tusnad traseu apor


padure baile tusnad traseu apor


padure baile tusnad traseu apor


spre turnul apor baile tusnad


veverita baile tusnad


veverita baile tusnad


veverite baile tusnad


 ---

Turnul Apor este situat la o altitudine de 701 m și a fost construit ca punct panoramic în anul 1883. În 2008 a fost restaurat de către Organizația GeoEcologică ACCENT, cu sprijinul Primăriei Băile Tușnad și finanțat de Fondul Global de Mediu (GEF), prin Programul de Granturi Mici (SGP). 
sursa: afișul informativ prins de turn

turnul apor baile tusnad noaptea


Cauți cazare în zonă? Îți recomand Hotel Ozone


-- Tură efectuată pe 19 mai 2013, în jurul orei 11 a.m. --

__________________________
Daca ti-e pofta de si mai multe povesti, imbarca-te pe Facebook. Sau asigura-te ca ajungi la timp in port cand o noua poveste apare la orizont. Biletul se ia de AICI, simplu, gratuit si rapid!