Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

vineri, 10 mai 2013

"Poti sa urci la bordul Romaniei, pe blogul meu, si sa calatoresti,asa, ca-ntr-un vas", am zis la Radio Romania Cultural

Pe 9 Mai 2013, chiar de Ziua Europei, mă întâlneam în Cișmigiu cu Dan Vasiliu, pentru a discuta despre blogging, turism, interdicții de fotografiere și, bineînțeles, despre destinația mea favorită din Europa - România. Cu o zi în urmă, Sorin Rusi a povestit despre pasiunea sa pentru avioane și tot pe 9 Mai, Lucian Hîrșu a vorbit despre destinațiile îndepărtate unde a avut norocul să ajungă. Și nu doar despre aceste subiecte, căci atunci când iei la întrebări un blogger de turism, nici nu-l mai oprești! Sunt atâtea locuri pe care le-am văzut și ne-au impresionat, sunt atâtea peripeții generate de blog și în jurul acestuia, sunt atât de multe lucruri care țin de această mică-mare pasiune, încât ai vorbi câte-n lună și-n stele și tot n-ai fi spus tot ce ai fi dorit să împărtășești.

Dar ca să-ți faci o primă idee despre ce înseamnă blogging de turism în România, ciulește urechile mai jos sau citește transcriptul reportajului difuzat la Radio România Cultural:
"Prin prisma părinților am călătorit în întreaga Românie. Eu cred că, până acum, am văzut cel puțin 80% din România". Acest palmares impresionant îi aparține Andei Stănciulescu, blogger de turism. "Am strâns de-a lungul timpului multe amintiri, multe poze, multe întâmplări și văzând că România nu este destul de mult promovată, m-am gândit că este timpul să arăt ce am văzut, ce am cunoscut, de ce mi se pare mie România frumoasă și în 2010, pe 2 august, am început". Anda scrie despre România pe blogul hailabord.ro. "Tata a fost marinar și toată viața mea  a fost condusă de simboluri și povești din marinărie. Și eu m-am gândit că poți să urci la bordul României, pe blogul meu, și să călătorești, așa, chiar ca-ntr-un vas".

Lucian este ceva mai pragmatic, el și-a denumit site-ul, simplu, lucianhirsu.ro. "De bloggerit m-am apucat în 2009, dintr-o idee de a-mi împărtăși cu prietenii, mai mult, idei de-ale mele, în general despre călătorii. Nu am scris foarte des, când mai apucam și când îmi aduceam aminte, însă de la începutul acestui an am reluat această activitate într-un ritm mult mai susținut și scriu cam 2-3 articole pe săptămână, despre excursii, impresii din călătorii". Lucian are la activ vizite în locuri care te fac să visezi din fața monitorului: Jamaica, Thailanda, Hawaii. Când te gândești la gazdă, o vizită în Argentina nu are cum să fie altfel decât în pași de tango. Însă lucrurile nu stau mereu chiar așa. "Am văzut o grevă a controlorilor de trafic și ne-au transferat într-un fel de double-decker și am mers o zi  și o noapte. Între timp, pe undeva prin pustietatea Argentinei, am mai prins încă o grevă. Au blocat localnicii drumul turistic care ajungea la cascada de la Iguazu, pentru că nu aveau bani să-și dea copii la școală". După negocieri eșuate, autocarul a fost nevoit s-o ia pe câmp, o experiență nu tocmai fericită atunci și o amintiri plăcută acum. 

Dar pentru că poveștile se înmulțesc și numărul bloggerilor crește constant, e nevoie ca ei să se diferențieze cumva și atunci își aleg o nișă.

Sorin Rusi este pasionat de avioane și scrie pe AirlinesTravel.ro. "Blogul meu, Airlines Travel, a început acum un an și două luni de zile. A plecat din pasiune, din pasiunea pentru avioane, din pasiunea pentru călătorit și, în timp, am văzut că pe piața din România nu prea sunt astfel de proiecte. Am zis că cineva trebuie să aducă aceste informații și în România. Scriu foarte mult despre companiile aeriene, rute noi, program operațional, tot ce ține de partea aceasta, scriu despre avioane. Vorbesc despre aeroporturi, vorbesc despre ce înseamnă turismul cu avionul. Proiectul a crescut destul de bine, în limita timpului pe care l-am acordat. Am ajuns să fiu sunat, dacă nu zilnic, măcar la 2-3 zile, de diferite persoane pentru a primi informații despre diferite companii aeriene, despre diferite zboruri".

Iar faptul că lumea începe să te caut este semn că blogul tău este pe drumul cel bun. 
"Au fost destui cititori care au ținut cont de părerile mele, care s-au luat după ce am spus eu să viziteze sau care și-au ales o destinație în urma discuțiilor cu mine sau a articolelor citite pe blogul meu" (n.r. Lucian Hirsu). 

Iar când presa începe să-ți preia articolele de pe site, chiar și când sunt doar simple păcăleli de 1 Aprilie, atunci succesul e ca și garantat. 
"Anul acesta, de 1 Aprilie, am lansat farsa cum că o mare companie aeriană din China va lansa o rută spre București. Era doar un vis, dar sunt diferite trusturi de presă care nu mai verifică și atunci au luat informația. Chiar au făcut un întreg reportaj pe seama acestui zvon. Din păcate, n-au citat sursa, au scos și materialul de pe site, a fost o întreagă nebunie" (n.r. Sorin Rusi).

Dar când cititorii se înmulțesc, inevitabil apar și "oamenii care pur și simplu nu pot să înțeleagă de ce ție ți-au plăcut anumite zone și vin cu diferite injurii la adresa ta, dar treci peste și încerci să-i înțelegi pe toți, să le răspunzi tuturor. Nu poți fii tot timpul lăudat, clar vei fii și criticat și din asta am învățat" (n.r. eu).

În ceea ce privește numărul cititorilor pe care îi au bloggerii, acesta variază de la câteva sute, pentru cei intrați mai recent în branșă, până la câteva mii, dacă nu chiar zeci de mii, pentru cei care au mai mult succes. Se investesc și bani în blog, dar și mult timp. Sorin Rusi, spre exemplu, acordând proiectului chiar și 8 ore pe zi. Și asta pentru că cei mai mulți vor să-și transforme pasiunea într-o mică sau chiar mai mare afacere. 

"Blogul deja îl transfer spre zona de site, pentru că crește, are identitatea proprie, e un brand. Sper să crească cât mai mult, să fie un site de referință în turismul românesc" (n.r. Sorin). "Sper să se transforme chiar într-un business profitabil. Eu nu mi-am dorit niciodată să câștig bani din blog. Mi-am dorit să câștig, să zicem beneficii, ca o călătorie gratuită ca să promovez o anumită destinație" (n.r. eu). "Deocamdată este un hobby. În viitor nu știu unde va putea ajunge. Poate va fi și o sursă de venit. Nu mă gândesc prea mult la acest lucru și mai mult vreau să împărtășesc impresiile mele cu cei pe care-i interesează și iubitorii de călătorii" (n.r. Lucian).

---

Mulțumesc, Dan, pentru oportunitatea de a vorbi despre marea mea dragoste. Nu știu încă dacă este blogging-ul sau România :)


P.S.1. Promit că am o voce mai suavă în realitate :D
P.S.2. Impresiile realizatorului despre acest reportaj le puteți afla pe site-ul său, 7Continente

__________________________
Daca ti-e pofta de si mai multe povesti, imbarca-te pe Facebook. Sau asigura-te ca ajungi la timp in port cand o noua poveste apare la orizont. Biletul se ia de AICI, simplu, gratuit si rapid!