Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

vineri, 10 mai 2013

Mogosoaia, in a doua zi de Paste: istorie afumata, natura domesticita, lacul si palatul la fel de pitoresti

palatul mogosoaia mai 2013
Mogoșoaia, văduva boierului Mogoș, care deținea terenul astăzi mult apreciat, sigur ar fi acum, dacă ar fi trăit, o femeie fericită. A dat numele unei destinații care e luată cu asalt de bucureșteni, deopotrivă încântați de densitatea de verdeață ce le oferă o pauză de la arșița betoanelor și de istoria palpabilă ce le ține companie, în după-amiezile de relaxare.

Deși proprietatea a trecut prin "mâinile" unor oameni mai celebri, ca Ștefan Cantacuzino, Constantin Brâncoveanu sau Gheorghe Bibescu, al Mogoșoaiei este numele pe care-l rostește oricine are poftă să se delecteze pe domeniul de la marginea Bucureștiului.

Pe 6 Mai 2013, în a doua zi de Paște, într-o luni îmbietoare la plimbări, m-am întors la Mogoșoaia, la 1 an distanță de la cea mai recentă vizită.

curte mogosoaia mai 2013Speram ca tradiția grătarului încins la un cărbune distanță de monumentele istorice să fie respectată doar într-o singură zi, de 1 Mai, dar subapreciasem iubirea românului față de această îndeletnicire. Noroc că "grătărismul" are loc doar pe o alee, într-o zonă cu pietriș, și iarba bună de întins pătura sau gazonul de-a lungul aleii secundare lungi de 1 km scapă de furia focului.

Dacă închizi ochii, respiri adânc aerul tufelor și mireasma copacilor, apoi când deschizi ochii, alt peisaj ți se va creiona, treptat... Vei ajunge să ignori duhoarea cărbunilor încinși și vei savura parfumul naturii, poate chiar același iz încântător care-i ademenea în zonă pe marii boieri de odinioară. Vei fi orb la prea multa lume ce se scurge pe lângă tine într-un loc prea mult exploatat turistic și vei vedea adevărata frumusețe a Mogoșoaiei - cea pe care chiar dânsa ar fi vrut să ți-o arate.

Îmbată-te cu iriși, soarbe și din lac, respiră natura, ascultă glasul istoriei! Aceasta-i Mogoșoaia, de fapt!

// pentru vizualizarea optimă a pozelor, click pe una dintre ele și apoi, stânga<->dreaptă, se parcurge galeria //

balcon mogosoaia mai 2013
biserica mogosoaia mai 2013
catei mogosoaia mai 2013
flori roz mogosoaia mai 2013
irisi mogosoaia mai 2013
irisi mogosoaia mai 2013
irisi mogosoaia mai 2013
irisi mogosoaia mai 2013
irisi mogosoaia mai 2013
irisi mogosoaia mai 2013
irisi mogosoaia mai 2013
labirint mogosoaia mai 2013
labirint mogosoaia mai 2013
labirint mogosoaia mai 2013
lacul mogosoaia mai 2013
lacul mogosoaia mai 2013
lacul mogosoaia mai 2013
lacul mogosoaia mai 2013
palatul mogosoaia mai 2013
palatul mogosoaia mai 2013
palatul mogosoaia mai 2013
picnic ochelari de soare mogosoaia 2013
plimbare alee mogosoaia
portret mogosoaia mai 2013  
portret mogosoaia mai 2013

Cum ajungi?

1. Cu maxi-taxi pentru direcția Buftea, de la Piața Chibrit/stația de metrou 1 Mai 
2. Cu mașina personală. De la Parcul Bazilescu, tot înainte. Parchează vis-a-vis de domeniu, pe oricare dintre străduțe sau chiar la șoseaua București-Târgoviște

P.S. 1. Dacă nu intri în domeniu pe străzile Valea Parcului sau Constantin Brâncoveanu, ci pe aleea dinspre căsuțele pentru copii și terase, nu plătești taxa de vizitare (s-ar putea ca în zilele cu mulți turiști, să nu se mai țină cont). Pentru vizita la diferite expoziții, ținute la subsolul clădirilor, taxa era de 5 lei și se percepea taxă foto. Neoficial (sau în zilele pline), nu există taxă foto/video pentru imortalizarea exterioară a obiectivelor

P.S. 2. Apropo, aceasta este povestea cu numărul 600 care prinde viață la bordul celor mai frumoase povești despre România

__________________________
Daca ti-e pofta de si mai multe povesti, imbarca-te pe Facebook. Sau asigura-te ca ajungi la timp in port cand o noua poveste apare la orizont. Biletul se ia de AICI, simplu, gratuit si rapid!