Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

sâmbătă, 18 mai 2013

Manca-l-ar mama de Iasi frumos!

20 aprilie 2013 a fost o sâmbătă de pomină, în care Iașul mi s-a arătat, încă o dată, frumos, delicios, îmbătător. Următoarea zi a început cu preselecția la "Vocea României" (nu am participat, doar am asistat la înscrierile derulate în holul Hotelului Unirea), a continuat cu Palatul de la Ruginoasa și cu cel de la Miclăușeni, unde am descoperit, cu surprindere, că și masa de post poate fi deosebit de apetisantă. O dovadă, mai jos:

pranz miclauseni


În acest penultim articol dedicat BlogTripului la Iași, vreau să mă concentrez pe acea zi de sâmbătă, căci deși ați mai putut trage cu ochiul pe Facebook, mai sunt multe lucruri de care e musai să vă povestesc. De exemplu, care este al nuștiucâtelea loc din România unde fotografiatul este interzis sau ce fac bloggerii din București la propunerea unui ghid de la IcarTours.

Răspunsurile vă așteaptă NUMAI în rândurile de mai jos :D

Să ne întoarcem în timp până în acea zi extrem de călduroasă de primăvară și s-o luăm pe rând, exact în ordinea în care evenimentele au avut loc.

Alături de Marian Matei, unul dintre simpaticii ghizi de la IcarTours...

marian matei ghid icartours


...am pornit de dimineață în turul "Palatele Iașului". Din Piața Unirii am intrat pe Lăpușneanu și prima oprire a fost în fața Muzeului Unirii, fosta reședință a lui nenea Cuza.

muzeul unirii iasi


Știam de pe internet că este foarte frumos în interior și de-abia așteptam să fac poze ca să vă arăt și vouă, când... STUPOARE: fotografiatul este interzis, în lipsa unei aprobări! Chiar dacă se știa de ceva vreme că va veni un grup din București care va promova Iașul, chiar dacă am promis să nu folosim blitzul sau chiar am dorit să plătim o taxă foto (nu exista așa ceva, pur și simplu n-aveai voie să pozezi!), nu am putut-o îndupleca pe doamna ghidă. Însă, după cum mă știți, nu mă las cu una, cu două, mai ales că eu mă irit foarte repede când mi se interzice să fac poze! Așadar, pe ascuns, am surprins un pic din frumusețea locului. Vă asigur că merită o vizită mai îndelungată, căci sunt multe povești picante pe care le puteți afla (pe lângă prizele lui Tăriceanu, întrebați ghidul, vă spune despre ce e vorba :D) și dacă vă plac interioarele din alte vremuri, aici aveți cu ce vă clăti ochii. Tarif: 12 lei/adult

dormitor muzeul unirii iasi salon muzeul unirii iasi scara muzeul unirii iasi sufagerie muzeul unirii iasi

De la Muzeul Unirii am înaintat pe Lăpușneanu până am ajuns în dreptul unui loc unde am putut face oricâte poze doream, deși nu se percepea nicio taxă de vizitare și atracțiile erau obiecte unice în România! Perspectivă diferită de a vedea lucrurile. Cine este mai câștigat, decideți voi! Despre acest loc am vorbit pe larg în "Cel mai mare OM din Iași este domnul Grumăzescu", așa că nu mai insist, dar vă mai arăt o imagine drăguță surprinsă pe promenada centrală ieșeană.

strada alexandru lapusneanu iasi


Ne-am întors, apoi, tot pe strada Alexandru Lăpușneanu, iar la capătul acesteia am intrat la parterul Grand Hotel Traian, edificiu proiectat de Gustave Eiffel însuși! Din el, am dat direct în Piața Unirii, punctul de pornire, unde ghidul nostru ne-a propus, din moment ce eram de-abia al doilea său grup de ghidaj, să încingem Hora Unirii! Doar eram în Piața Unirii! Un moment memorabil, pentru care îi mulțumesc lui Matei, cu atât mai mult cu cât oricine se uita atunci pe webcam-ul amplasat pe un bloc de vis-a-vis ar fi văzut câțiva "nebuni" dansând fără muzică, într-o zi fără însemnătate istorică :D 

hora unirii piata unirii iasi
hora unirii piata unirii iasi 
Se observă, nu-i așa, că avem cu toții ditamai zâmbetele pe chipuri? (sursa)

Trecând peste acest moment care ar trebui notat undeva și rememorat an de an, am privit spre statuia lui Alexandru Ioan Cuza din Piața Unirii, apoi peste drum la Palatul Braunstein, care se dorea a fi cel puțin la fel de frumos ca Primăria actuală a Iașului. Nu i-a ieșit, dar tot este o clădire emblematică a orașului.

palatul braunstein iasi
statuie cuza piata unirii iasi 
terase piata unirii iasi

lectura piata unirii iasi


porumbei iasi


Călătoria noastră prin Iași a continuat pe strada Cuza Vodă, trecând pe lângă Oficiul Poștal 1 (și aici este interzisă fotografierea, dar vă rog să intrați. Este wow!) și Filarmonica...

filarmonica iasi


...apoi admirând Teatrul Național Vasile Alecsandri, care arată senzațional din exterior...

teatrul national vasile alecsandri iasi


...dar în interior pur și simplu te copleșește! De aici am trecut spre Mitropolie și am pătruns pe strada Ștefan cel Mare și Sfânt. O privire spre Primărie sau Palatul Roznovanu (cum preferați să-i spuneți), spre Biserica Sfinții Trei Ierarhi, spre o big mama magnolia :D, trecând printre standurile Târgului de Paște și ajungând în fața... supremului. El! Simbolului Iașului: Palatul Culturii!

mitropolia fantana iasi primaria iasi aprilie 2013 biserica sfintii trei ierarhi iasi aprilie 2013 magnolie iasi aprilie 2013
oua targ paste iasi 2013 oua targ paste iasi 2013 oua targ paste iasi 2013 palatul culturii aprilie 2013


palatul culturii statuie stefan cel mare iasi


turn palatul culturii iasi


Și dacă tot eram aici, era musai să vedem și un pic din cea mai mare investiție privată din nord-estul țării, cu cea mai mare parcare din România (2.500 de locuri): Palas Mall. Este un loc pe care-l apreciez în mod deosebit, pentru că mall-ul s-a integrat în specificul locului, revitalizându-l și accentuându-i istoria. Ia uite ce grădină faină au ieșenii la mall!

gradina palas mall iasi gradina palas mall iasi skandenberg palas mall iasi

În încheiere, mai fac o pledoarie pentru Iașul ăsta frumos, mânca-l-ar mama. Imaginile sunt surprinse dintr-o cameră de la etajul 8 al Hotelului Unirea:

panorama de la hotel unirea iasi panorama de la hotel unirea iasi panorama de la hotel unirea iasi
panorama de la hotel unirea iasi panorama de la hotel unirea iasi panorama de la hotel unirea iasi

---

Acesta este penultimul articol din seria dedicată evenimentului "BlogTrip la Iași", desfășurat în perioada 19-21 aprilie 2013 și organizat de IcarTours. În cadrul acestuia, 9 bloggeri de turism din București* au avut ocazia să savureze (la propriu și la figurat) Capitala Moldovei. Parteneri: Hotel UnireaRestaurant RaletGramma WinesCastel MiclăușeniBelvaCostăchel. Impresii la cald: #vinlaiasi__________________________
Daca ti-e pofta de si mai multe povesti, imbarca-te pe Facebook. Sau asigura-te ca ajungi la timp in port cand o noua poveste apare la orizont. Biletul se ia de AICI, simplu, gratuit si rapid!