Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

miercuri, 1 mai 2013

Sa facem cunostinta cu doua batranici din Tulcea

geamie macin
Amândouă își poartă, cu demnitate, anii venerabili. Una dintre "doamne" se laudă cu 207, dar cealaltă este atât de bătrână încât n-a mai ținut evidența miilor de zile ce au trecut peste dânsa. Bănuiește că s-a născut unde între secolele XVI-XVIII.

Ambele se coc sub arșița verii sau se zgribulesc sub bătaia crivățului. Sunt vecine de județ, dar nu s-au întâlnit niciodată.

Ambele se simt foarte singure, chiar dacă locuiesc printre oameni. Cum să fii bucuros că trăiești dacă trecătorii nu-ți aruncă nicio privire, darămite să se oprească măcar un minut să schimbe o vorbă cu tine? Sunt monumente istorice, dar blitz-urile nu le deranjează. Nu pentru că sunt mai rezistente de fel, ci pentru că aproape nimeni nu le fotografiază. Zac în două orașe (Măcin și Isaccea), unde localnicii sunt prea preocupați să supraviețuiască din pescuit sau viticultură, iar turiștii sunt prea grăbiți spre Dunăre.

geamie isaccea
De curând, li s-a făcut publicitate, prin indicatoare postate la DN 22. "Geamie" și semnul de monument istoric. Atât. Cine îl zărește și cine devine brusc curios să vadă cum arată? Prea puțini. Dacă ar fi scris "pe aici a trecut Dracula", ceea ce s-a întâmplat la Isaccea, în 1462, ar fi devenit deodată vedete. Momentan, ele trăiesc într-un oarecare anonimat și mai zâmbesc arareori, când vreun turist se "rătăcește" prin fața lor. 

Eu le-am salutat pe 16 și 17 martie 2013. Sper să le fi adus un pic de bucurie și prin acest articol să le cruț de multe momente de singurătate.

Cum ajungi?

La Măcin poți ajunge ușor din Brăila, traversezi Dunărea cu bacul și te mai despart de oraș aproximativ 10 km. În centrul Măcinului, în zona de blocuri, vei observa un indicator spre dreapta către geamie. Adresa: strada Granitului nr. 5 (intri pe strada Orient, cotești dreapta pe Rahovei, apoi tot dreapta pe Griviței și curând vei zări geamia, situată la capătul Pieței Civice). 

La Isaccea poți ajunge de la Măcin, în direcția Tulcea. Geamia este chiar în centrul orașului, între două blocuri, vizibilă de la DN 22, pe partea stângă cum vii dinspre Măcin. Adresa: strada 1 Decembrie 1918 nr 19.

---

Nu știu câți dintre voi v-ați gândit vreodată la geamii ca la niște obiective turistice, dar data viitoare când zăriți vreuna, vă rog să-i acordați câteva clipe din timpul vostru și s-o priviți. Veți descoperi că frumusețea este ascunsă în simplitate și doar privind un lăcaș de cult, te încarci de energie pozitivă.

Nu puteți ajunge până în Dobrogea? Vă puteți consola chiar în București, la moscheea din spatele blocului.__________________________
Daca ti-e pofta de si mai multe povesti, imbarca-te pe Facebook. Sau asigura-te ca ajungi la timp in port cand o noua poveste apare la orizont. Biletul se ia de AICI, simplu, gratuit si rapid!