Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

duminică, 19 mai 2013

Bun gust made in Iasi

Dacă ieri vă făceam poftă de istoria ieșeană, astăzi am să vă fac poftă de bunătăți pe care chiar le puteți savura. La propriu! Și o să vă împărtășesc două mari secrete: cât costă cel mai bun frappe din oraș și cum s-ar numi vinul marca HailaBord dacă s-ar realiza vreodată. 


Vis-a-vis de prima Universitate din România, pe Aleea Veronica Micle, în spatele unui gemuleț minuscul "blindat" de coloane albastre te așteaptă cea mai bună cafea din Iași. Ce o face deosebită? Trei lucruri: prețul (doar 4,5 lei un frappe mare!), diversitatea de arome (de la baza de cafea poți adăuga gust de ciocolată, alune, caramel, vanilie și alte "nebunii"), servirea (tineri simpatici cărora ți-e mai mare dragul să le fii client). Și dacă ai dare de mână, poți să mai cumperi o cafea care va fi oferită, în mod gratuit, unei persoane care nu-și permite să și-o cumpere. Conceptul se numește "Suspended coffee" și este originar din Napoli. În 2013, fenomenul a luat amploare și s-a răspândit pe tot mapamondul. Trăim vremuri bune!

frappe teos cafee
teos cafee iasi 

Toți fanii show-ului MasterChef să vină la Ralet! Pe strada cu același nume (Dimitrie Ralet, boier moldovean cultivat care a scris în 1858 "Suvenire şi impresii de călătorie în România, Bulgaria, Constantinopole" - sursa) o vor întâlni pe Lori, chef la restaurantul Ralet. O blondă drăguță, iscusită într-ale bucătăriei, te fascinează la fiecare fel de mâncare, de parcă fiecare porție ar participa la finala concursului mai sus amintit. E cu atât mai mult de lăudat având în vedere că felurile pe care ni le-a servit (mie și altor 9 bloggeri de turism) au fost alese doar cu câteva minute înainte să fie aduse la masă! Lori se tot răzgândește în privința meniului pentru invitații speciali, dorind ca papilele lor gustative să fie perfect satisfăcute și chiar dacă schimbă planurile pe ultima sută de metri, reușește să te lase mască și mut de încântare. Tot ce mai poți să faci este să îngâni: "Mmmmm".


Friptură de capră cu piure de mazăre și piure de spanac
capra piure mazare-spanac ralet iasi


masa ralet iasi


salon ralet iasiNarcisele completau atmosfera
narcise ralet iasi


Desertul, singurul preparat din care n-a mai rămas nici măcar o firimitură pe nicio farfurie, deși a fost ultimul servit! Un extaz de rece-cald fenomenal!
prajitura ralet iasi


Sturion și piure de morcovi
sturion ralet iasi

Sturionul, înainte de a fi servit
sturion ralet iasi

Sushi
sushi ralet iasi


Aceasta-i atmosfera la Ralet! 
veselie la masa ralet iasi


Meniul a "sunat" cam așa:


STARTER
Sushi by Ralet

FIRST
Goat & green fields

SECOND
Belluga & Sturion acompaniat de Carrot blossom

DESERT
Tarte au Limon vert
Fields of lavanda


Între bucatele care mai de care mai wow, savuram vinurile "Epic" și "Dramatic" de la Gramma Wines. Și pentru că numele nu sunt alese întâmplător, iată ce scria pe eticheta fiecăruia:

Epic: "2012 este anul în care conversațiile prind viață. Începem prin a-ți povesti că acest cupaj unic de Aligote, Fetească Albă și Regală este atent păzit, încă din vie, de o suită de trandafiri. Sensibili ca niște domnițe, ei ne anunță când sunt strugurii numai buni de cules. Insipiră-te din fiecare pahar și ține-l cu grijă, ca pe o floare. Povestea continuă."

Dramatic: "2012 este anul în care conversațiile prind viață. Ridică ușor cortina acestui cupaj și fii regizorul unei experiențe proaspete și aromate. Personaje: Aligote, Fetească Albă, Fetească Regală
Aligote: Din fructe albe și din sol, aroma mea e prospețime.
Fetească Albă: Și eu frapez prin iz de flori și mă ridic la înălțime.
Fetească Regală: Iar pentru cei mai curajoși, eu mă mândresc cu gust de faguri răcoroși"


Crama Gramma Wines

De acest loc știți deja, de la povestea cu apusurile. Dar nu știți cu ce amintiri frumoase am rămas, în afara acelui apus delicios. Căci, da, experiența Gramma nu se rezumă doar la apusuri de vis. Am participat la prima mea degustare organizată de vinuri, unde am savurat și cel de-al treilea gen din gama de vinuri "literare" - Liric. Este cel mai tare dintre toate sau așa mi s-a părut mie. Oricum, poezia, dacă nu te emoționează, degeaba e făurită. La fel și cu vinul în cauză :D

Apoi, a venit mega-surpriza. Fiecare dintre noi avea ocazia să-și îmbutelieze propria sticlă de vin! Emoționată de oportunitatea rarisimă, l-am desemnat pe Ionuț căpitan de vas și i-am comandat să preia el frâiele operațiunii. Eu urmam să înregistrez tot. Și iată ce a ieșit:

proces imbuteliere vin gramma wines


Pasul 1: se toarnă vin în sticlă direct dintr-un cazan mare, prin intermediul unui robinet. Pasul 2: se pune dop, doar așezând sticla într-un spațiu îngust special amenajat și apăsând un buton. Pasul 3: se pune capișonul, luând o fâșie de pe masă și trăgând-o pe sticlă. Pasul 4: Se pune sigiliul, prin intermediul unui foehn, pe care trebuie să-l fixezi chiar pe centrul dopului și să nu-l ții mai mult de o secundă (cel mai greu pas). Pasul 5: Se pune eticheta, așezând sticla pe niște role și împingându-i fundul ca să pornești operațiunea. Pasul 6: Ne lăudăm cu propria sticlă de vin! Iuhuuu!

După atâta fericire, ni s-a făcut foame și gustările preparate de cei de la cramă au mers la fix! Mini-burgerii mi s-au părut o idee foarte ingenioasă și erau așa de drăguuuți :)

mini-burgeri gramma wines

salata gramma wines


somon gramma wines


Apoi a urmat un mic concurs, pe care din păcate nu l-am câștigat, dar măcar mi-am pus mintea la contribuție să născocesc un nume de vin demn să reprezinte HailaBord. La ce m-am gândit? "Ahoy" sau "Salve" (nu m-am putut hotărî :D), două saluturi de pirați, ușor de reținut și melodioase. Ce-aș mai bea un Ahoy! Sau un... Salve?

cazane vin gramma wines


crama gramma wines iasi


degustare vin gramma wines


degustare vin gramma wines


vinuri gramma wines


vinuri gramma wines


De reținut: în nordul țării se produc doar vinuri albe, care spre deosebire de cele roșii, sunt mai bune cu cât sunt mai proaspete, nu cu cât prind mai mulți ani în beciuri! Vinurile roșii, după ce împlinesc venerabila vârstă de 100 de ani, încep să îmbătrânească, deci să se strice.
---

Acesta este ultimul articol din seria dedicată evenimentului "BlogTrip la Iași", desfășurat în perioada 19-21 aprilie 2013 și organizat de IcarTours. În cadrul acestuia, 9 bloggeri de turism din București* au avut ocazia să savureze (la propriu și la figurat) Capitala Moldovei. Parteneri: Hotel UnireaRestaurant RaletGramma WinesCastel MiclăușeniBelvaCostăchel. Impresii la cald: #vinlaiasi__________________________
Daca ti-e pofta de si mai multe povesti, imbarca-te pe Facebook. Sau asigura-te ca ajungi la timp in port cand o noua poveste apare la orizont. Biletul se ia de AICI, simplu, gratuit si rapid!