Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

sâmbătă, 11 mai 2013

Cel mai mare OM din Iasi este domnul Grumazescu

Dacă ar trebui să-l descriu într-un cuvânt pe domnul Grumăzescu, atunci aș spune că este un om pitoresc. Descrierea, totuși, ar fi prea săracă. Dacă iubiți poveștile, cum presupun că e cazul de navigați la bord, atunci să nu care cumva să uitați să treceți pragul anticariatului de pe strada Alexandru Lăpușneanu nr. 24, din Iași.  

grumazescu in anticariat iasi

O să pătrundeți în universul unui bătrânel simpatic de 70 de ani, care își trădează vârsta doar când mărturisește, cu amărăciune, că n-are urmași și că tot ce are "ne rămâne nouă", cei care-i vizitează micuțul său colț de poveste.

Domnul Dumitru Grumăzescu este cel mai mare admirator al lui Mihai Eminescu, este mândrul deținător al celor mai mici cărți din România, posedă întreaga colecție de volume semnate Jules Verne apărute antum (o carte îi lipsește chiar strănepotului scriitorului, care l-a vizitat cândva pe Grumăzescu), dar cea mai de preț comoară este însuși dumnealui.

Nea Grumăzescu este o enciclopedie ambulantă de povești savuroase, pe care are talentul să le istorisească, mai ceva ca marele nostru povestitor Ion Creangă. Puțini oameni mai reușesc astăzi să te fascineze cu lucruri de calitate, cu vorbe alese, cu pasiuni arzătoare. Odată ce îl asculți pe anticarul iubitor de Eminescu, te îndrăgostești din nou de lucrurile frumoase, cu adevărat importante, de suflet: poezia, bucuria lecturii, savoarea poveștilor de demult, încântarea de a sta de vorbă, nu la taclale, flăcara din ochi, nostalgia aducerilor aminte...

Anticariatul care-i poartă numele este un spațiu mic, cuibărit la parterul unui bloc vechi, ticsit de cărți care șed "cuminți" într-o ordine desăvârșită. Alături de ele, din vitrine, zâmbesc ceasurile pe care le purtau bunicii, inelele - mândria bunicelor -, tocuri de ochelari, statuete, ouă încondeiate, mini-sarcofage, practic mici sau mari bucăți de istorie. Iar pe pereți îs agățate, ca-ntr-un șirag de nestemate, tablouri ce-și ascund în detalii poveștile frumoase.


anticariat grumazescu iasi
anticariat grumazescu iasi
carti anticariat grumazescu iasi
fier calcat anticariat grumazescu iasi
masina de scris cascheta anticariat grumazescu iasi
statuie eminescu anticariat grumazescu iasi
tablouri anticariat grumazescu iasi


Domnul Grumăzescu este mereu bucuros de oaspeți, nerăbdător să-și deslege limba, un zâmbet larg este mereu pregătit pentru fiecare curios ce-i dă binețe și apoi "uită" să mai plece. Când îți așează o întreagă bibliotecă într-o singură palmă, ești copleșit de averea ce ți-a fost, provizoriu, încredințată, și savurezi momentul, uitând de timp, de viață, de griji. Cea mai pitică bijuterie are 3mm x 3mm și poate fi citită doar la microscop! Ce-nceput minunat de poveste!

carti miniatura grumazescu iasi

---

Mulțumesc celor de la IcarTours și domnului Florin Bărhălescu pentru oportunitatea de a-l cunoaște pe acest  mare OM, în cadrul BlogTrip-ului la Iași (#vinlaiasi), din perioada 19-21 aprilie 2013. Dacă ajungeți în Iași, unul dintre obiectivele pe care vi le "interzic" să le ratați este anticariatul Dumitru I. Grumăzescu, colecționarul de cărți, de povești și de oameni pe care i-a schimbat prin și cu ele.

__________________________
Daca ti-e pofta de si mai multe povesti, imbarca-te pe Facebook. Sau asigura-te ca ajungi la timp in port cand o noua poveste apare la orizont. Biletul se ia de AICI, simplu, gratuit si rapid!