Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

vineri, 12 aprilie 2013

Promenada, tortura, Sabin Balasa. Un trio de neratat in Iasi

strada aglomerata iasi tramvaiul 2
Capitala Moldovei o iubești sau o urăști. Altă variantă nu există! Când "descaleci" în Iași venind dinspre București, ești deja pornit contra orașului. Îți vine să înjuri drumul, dacă n-ai făcut-o deja: e mult prea lung și prea cicatrizat de gropile din asfalt. Când porțile Ieșului ți se deschid, observi imediat că orașul are nevoie, la rândul său, de o intervenție rapidă de cosmetizare (de renovări, asfaltări, modernizări).

Dacă ești în tranzit, te-ai decis: urăști Iașiul. Dar dacă apuci să-l cunoști, să zărești o casă splendidă, un om bun, un colț de verdeață și o "găleată" de istorie, deja Iașiul te-a cucerit, fără să-ți fi dat seama.


gara iasi februarie 2013Prima mea vizită în Iași s-a înscris în prima categorie, când cea mai vie amintire a constat în familia de gândaci, care locuia în camera închiriată la parterul unui bloc. A doua vizită, care s-a încheiat nu demult, în februarie, s-a consemnat în a doua categorie, deși iarna lipsită de partenera ei (zăpada) nu i-a conferit orașului o personalitate puternică. Luna aceasta revin în Iași, la invitația IcarTours. Sunt sigură că Iașiul mă va impresiona și mai mult, în foarte bine. Știu că poate!

Dar până atunci, vreau să vă vorbesc despre 3 locuri ieșene pe care, cred eu, nu trebuie să le ocolească niciun turist.

1. Strada Alexandru Lăpușneanu

Deși poartă numele unui feroce domnitor al Moldovei (apropo, cred că s-ar fi înțeles bine cu Vlad Țepeș), nu vă temeți să descoperiți această stradă. Pe conexiunea dintre Piața Unirii și Piața Mihai Eminescu veți face cunoștință cu Muzeul Unirii, unde Cuza a locuit timp de 4 ani, cu Biserica Banu sau Calicilor, unde se închinau cetățenii care trăiau din mila publică, cu librăria Avant-Garde, unul dintre puținele locuri unde mai puteți găsi vederi cu Iașiul, și cu standuri ghifuite de cărți mai vechi sau mai noi, care-s nerăbdătoare să fie răsfoite.

muzeul unirii iasi
muzeul unirii iasi
strada alexandru lapusneanu iasi strada alexandru lapusneanu iasi standuri carti strada lapusneanu iasi biserica banu lapusneanu iasi

2. Sediul fostei Securități ieșene sau locul interzis studenților

O clădire pe lângă care era să trec fără s-o observ este coșmarul oricărui student superstițios. Casa Conachi-Rosetti are spre Bulevardul Carol I un culoar pe sub care orice student de trece, în restanțe se întrece! Am trecut și eu pe acolo, pe 22 februarie 2013, neștiind atunci de pericolul care m-ar fi păscut, dacă aș mai fi fost studentă. Sau "blestemul" se aplică doar studenților ieșeni? De fapt, această năpastă își are originea în era comunistă, când în această clădire erau torturați opozanții regimului și urletele lor penetrau pereții, acel gang oferind o "acustică" a morții mai puternică. Groaza trecătorilor era lesne de înțeles, fapt pentru care toată lumea ocolea edificiul. Așa s-a împământenit ideea că poartă ghinion traversarea acelui culoar și cum clădirea este situată foarte aproape de Universitate, legătura s-a realizat ușor și rapid. Și dăinuie până în zilele noastre, deși în interior funcționează acum două baruri!

Ajungi aici venind dinspre Piața Mihai Eminescu, urmând pe partea stângă bulevardul ce duce spre Parcul Copou.

sediul securitatii iesene februarie 2013 sediul securitatii iesene februarie 2013 culoar sediul securitatii iesene februarie 2013

În apropiere, pe partea cealaltă a bulevardului - Palatul Copiilor

palatul copiilor iasi


3. Sala Pașilor Pierduți din cadrul Universității Alexandru Ioan Cuza

În cea mai veche universitate din România, o clădire, ea însăși o bijuterie (arhitectul Louis Blanc a primit pentru această realizare medalia de aur la o expoziție din Paris), sălășluiește o comoară cu 19 nestemate. Pe o suprafață de 600 mp, pașii trecătorilor par să se piardă în depărtare, plimbarea fiind cu atât mai frumoasă cu cât e însoțită de 19 picturi murale semnate de Sabin Bălașa, care vorbesc despre sufletul românesc și miturile noastre. Din păcate, pentru mine, Sala Pașilor Pierduți a fost un experiment ratat, căci într-o zi de vineri, la prânz, când e mare vânzoleală pe acest culoar intrigant, nu am auzit nimic deosebit. Mi-a părut rău că nu purtam tocuri, ca imediat să apară o elevă încălțată astfel, dar neprinzând liniște, pașii nu i-a pierdut nici ea... Sala, însă, rămâne extraordinară, este străbătută de un aer de mister și este imposibil să nu te impresioneze.

Accesul se realizează pe la intrarea principală, cea flancată de doi lei.

universitatea iasi februarie 2013 universitatea iasi februarie 2013 scari universitatea iasi scari universitatea iasi
sala pasilor pierduti iasi sabin balasa sala pasilor pierduti iasi sabin balasa sala pasilor pierduti iasi sabin balasa sala pasilor pierduti iasi

intrare universitatea iasi

sala pasilor pierduti iasi

Legendă: foto 6 - Luceafărul; foto 7 - Nunta cosmică; foto 8 - Legenda Dochiei

surse de informare: Blog Icar, Fede, VinlaIasi, UAIC, placa informativă de la sediul fostei Securități

__________________________ 
Daca ti-e pofta de si mai multe povesti, imbarca-te pe Facebook. Sau asigura-te ca ajungi la timp in port cand o noua poveste apare la orizont. Biletul se ia de AICI, simplu, gratuit si rapid!