Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

luni, 15 aprilie 2013

Agatati de un cablu, la 40 m distanta de sol. Ce super eee!

tiroliana mica cheile rasnoaveiNumai un nebun sau un sinucigaș ar putea decide, de bună voie și nesilit de nimeni, să pășească în gol, de pe o stâncă. Îmi place să cred că nu mă încadrez în niciuna din categorii, ci pur și simplu ador adrenalina și  vreau să trăiesc doar experiențe de care să fiu mândră că le-am trăit și prin care să simt, literalmente, că TRĂIESC. De aceea, pe 7 aprilie 2013, eu am pășit în gol, de pe o stâncă din Cheile Râșnoavei! Și totuși, am supraviețuit! Pentru că n-am fost nici nebună, nici sinucigașă. M-am asigurat cu un ham și m-am prins de un cablu, agățat deasupra unui hău de 40 m. Nu m-a împins nimeni de la spate, a trebuit să decid eu când să mă desprind de rocă și să pornesc, cu 10 m/s, într-o nouă aventură. Acela a fost momentul cel mai greu, când trebuie să te convingi singur că trebuie s-o faci și pe asta! ACUM! Dar după prima secundă, în care am simțit că-mi stă inima în loc, am realizat că n-am murit, că-s bine prinsă și am început să mă uit în față, în spate, în jos, în dreapta, în stânga și am exclamat "Ce super e!" Drept urmare, m-am mai dat o dată. Cu tiroliana. După mine, a urmat Ionuț.

ionut rasnoavei tiroliana

Toată aventura a început cu 4 zile înainte să ajungem pe acea stâncă. Miercuri am sunat (pentru că nu mi se răspunsese la email) la primul număr afișat pe pagina de contact a Jump Adventure, amfitrionii tuturor senzațiilor tari din Cheile Râșnoavei. N-am primit niciun răspuns la apel, ca după câteva minute să fiu sunată înapoi și să-i explic unui bărbat că vreau să fac o rezervare pentru tiroliana mică, pentru sâmbătă, 6 aprilie, în jurul orelor 13-14. Mă îndrumă să sun la celălalt număr de pe pagina de contact. Sun și mi se respinge. După vreo oră, mai încerc o dată și sună în gol, ca după alte câteva minute să fiu sunată înapoi de o tânără, care-mi spune că pot să vin, dar că nu are pe ce să noteze rezervarea mea, totuși "sigur vor fi băieții acolo". Se minunează când îi spun că voi veni pe jos și o întreb de starea traseului, ceea ce m-a condus la concluzia că, în zilele noastre, dacă n-ai mașină sau n-o folosești să vii la munte cu ea, ești un ciudat.

După o zi, mă sună înapoi să mă întrebe dacă pot veni duminică, pentru că sâmbătă "băieții sunt plecați cu treabă". Nu era nicio problemă, ne-am reconfigurat traseul, week-end-ul la baza Postăvarului rămânea valabil. Întrebând-o la ce oră ar trebui să ajung duminică, mi se răspunde că oricând, să vin acolo, că băieții vor fi. 

Ei bine, în acea săptămână, de luni până joi, vremea în zonă a fost superbă, anunțând primăvara. Vineri s-a stricat, dar sâmbătă până în jurul orei 15 (deci, cum planificasem inițial) și-a revenit și a fost minunată. Dar de sâmbătă după-amiază și continuând pe toată durata acelei duminici, vremea a devenit morocănoasă - reprize de ploaie, când mai isterice, când mai calme, apoi constant o ploaie mocănească, iritantă, și ceață din plin.

spre cheile rasnoavei


peisaj langa cheile rasnoavei


ceata langa cheile rasnoavei


spre cheile rasnoavei


Așadar, duminică, pe la 11 dimineața, nu era DELOC vremea cea mai bună ca să ne dăm cu tiroliana. Dar dacă am vrut aventură, aventură să fie! Am fost singurii clienți din acea zi. Oricum, pe vremea aceea, în chei nu se mai aventurase nimeni. La 10 dimineața, când noi eram deja pe drum spre Cheile Râșnoavei, mă sună fata și mă întreabă când ajung. Ne despărțeau de chei aproximativ 30 de minute. Îmi spune că trebuia să le spun, pentru că ei nu stau în chei și ea reținuse prima variantă (cea cu orele 13-14). I-am răspuns că mi-a zis că pot veni oricând, dar că nu e nicio problemă din partea noastră dacă pică înțelegerea din cauza vremii. Mi-a spus că dacă pot merge pe jos, mă pot da și cu tiroliana :D 

Bineînțeles, am ajuns mai repede decât băieții în chei, dar nu a fost niciun bai. Am putut, astfel, să studiem, de jos, locul de unde urma să atârnăm (porneam chiar de la prima stâncă, cum se intră în chei dinspre Râșnov), să ascultăm apa ce-și făurea calea printre bolovani, să dibuim prin ceață peisajul, adăpostiți fiind sub un refugiu.

cheile rasnoavei aprilie 2013


cheile rasnoavei aprilie 2013


Sper să dibuiți cablul, între stâncă și copacii din dreapta. Mama ei de ceață!
cheile rasnoavei tiroliana


cheile rasnoavei aprilie 2013


cheile rasnoavei aprilie 2013


peisaj langa cheile rasnoavei


peisaj langa cheile rasnoavei


Nu după mult timp, auzim niște claxoane și, după o curbă, apare o Dacie din care iese un tânăr însoțit de un domn pe care se citea experiența de munte. Bărbatul se minunează că vrem să ne dăm cu tiroliana mică, pentru că, zicea el, este pentru copii. Noi fiind la prima experiență de acest gen, am zis c-o luăm ușurel, ca să ne obișnuim, dar cât timp am stat cu ei, bărbatul a tot insistat că trebuie s-o încercăm pe aia mare (situată la o înălțime de cel puțin 3 ori mai mare). Data viitoare, va fi rândul ei! Ca tarife, tiroliana mare costă 50 lei/persoană, iar cea mică - 40.  

Pe mine m-au echipat lângă mașină (căci eram prima care mă dădeam) și rucsacurile le-am lăsat în portbagaj. Primul hop - trecerea peste apă. Fără pod, călcând unde credeai de cuviință că e mai sigur. Ajunși în siguranță pe malul celălalt, în diagonală de refugiu, a urmat o ascensiune infernală - pantă verticală, stânci ascuțite și ude, frunze căzute pe cărarea extrem de îngustă, ploaia care nu înceta. De-abia pe ultima porțiune a apărut un cablu și cum eu eram ultima din grup (cum să țin pasul cu 3 bărbați, din care doi sunt experimentați?), bărbatul mai în vârstă s-a întors din drum și m-a asigurat cu un cordon și două carabiniere și, mai mult de nevoie, am făcut, puțin și improvizat, via ferrata. Din păcate, n-am poze nici la urcare, nici la coborâre, dar vă asigur că dacă supraviețuiți acestei ascensiuni, tiroliana chiar vi se va părea o joacă de copii, așa cum spunea domnul cel experimentat :)

Nu știu dacă se procedează de obicei așa, dar noi am avut ocazia să ne dăm de câte ori voiam. N-am semnat vreun contract, nu a fost nevoie de buletin, dar mi-a plăcut că tânărul a încercat cablul înaintea noastră, să fie sigur că totul e ok. De plecat, pleci singur și în funcție de cât de aerodinamic ești, ajungi mai departe sau mai aproape de pădurea de vis-a-vis. Când te-ai oprit, ești tras înapoi de unde ai plecat și ți se strigă câți metri mai ai până atingi stânca. Apoi trebuie să ridici picioarele cât de mult poți, ca să revii în poziția "pe vine" din care ai și plecat. 

anda tiroliana rasnoavei


tiroliana cheile rasnoavei


cheile rasnoavei tiroliana


Coborârea a fost și mai nasoală decât urcușul, la un moment dat chiar era să mă duc la vale (nu mai eram asigurată), noroc cu Ionuț care m-a prins la timp. Ce făceau cei de la Jump Adventure în tot acest timp? Coborau, în rapel, de pe stâncă. Minunat! Când am ajuns jos (printr-o minune!), bărbatul mai în vârstă l-a strigat pe Ionuț și i-a cerut un imbus, pe care l-a găsit pe scaunul șoferului și pe care l-a adus la baza stâncii, l-a prins cu un nod și alpiniștii l-au ridicat. Ce mândru era Ionuț că i-a putut ajuta! :)

alpinism cheile rasnoavei


Mai e ceva de adăugat? Nu, doar priviți-ne în acțiune (mie mi-a fost frică de-abia când m-am văzut pe filmare și am conștientizat ce am făcut :D) și... distracție plăcută, aventurierilor!

Eu, spărgând gheața......și Ionuț, căruia i-a "trecut" doar după o tură


Sfaturi

1. CURAJ! Cu cât stai mai mult să te uiți în jos și te gândești la ce urmează să faci, cu atât îți vei dori mai mult să faci cale întoarsă și ar fi tare păcat. Gândește-te cât de mândru/ă vei fii de tine când vei revii pe stâncă :D

2. Rezervă tura cu cel puțin 3 zile înainte și mai sună în aceeași zi să anunți când ești prin preajmă, pentru că băieții nu stau în chei și riști să stai să aștepți inutil. Asigură-te că poți suna de pe un număr de Orange, rețeaua care are cel mai bun semnal în zonă.

3. Ia-ți mănuși și încălțăminte cu aderență bună. Îți vor fi foarte utile la urcarea și coborârea de pe stâncă.

Cum ajungi?

1. Cu mașina, de pe DN 73A (Râșnov-Predeal) se cotește pe drumul forestier semnalizat de indicatoare și se merge circa 3 km. Din Râșnov spre Predeal sunt aproximativ 7 km până la bifurcația spre stânga. Dinspre podul mare dinainte de Predeal sunt circa 15 km până se cotește dreapta și până acolo veți da de o porțiune de serpentine.

2. Pe jos, cel mai repede ajungi dinspre Halta Timișu de Sus (3 h). Regio de pe ruta București-Brașov oprește aici, a doua stație după Predeal (prima fiind la Tunelul Mare)  ----

Dacă vrei să te bucuri și tu de această experiență, pune mâna, cât mai repede, pe pachetul "Sport to Enjoy" de la Originalo România (Cadoul care se trăiește). Te avertizez, însă: o să-ți fugă ochii și spre alte aventuri: karting, escaladă, paintball, scrimă, echitație, rapel s.a., 45 de activități ce-ți garantează experiențe memorabile. Dacă nu ești amator/oare de senzații tari, pe site-ul Originalo te așteaptă și pachete de relaxare, spa și vacanțe. Ah, și dacă ești în pană de idei când vrei să oferi un cadou, contează tot pe Originalo! Ce poate fi mai frumos decât un cadou pe care-l trăiești, nu-l arunci într-o cutie, uitând de el, și pe care poți să-l schimbi (gratuit) dacă nu e chiar pe gustul tău?

Cum se procedează?

Achiziționezi pachetul de la Originalo, îți alegi experiența dintr-un catalog și suni la numărul afișat în dreptul activității dorite (deci, direct la furnizor), cu 3 zile înainte, pentru a-ți anunța dorința de a o savura. La destinație, predai voucherul pe care-l primești în pachet și asta-i tot! Pune-te pe trăit!  

__________________________
Daca ti-e pofta de si mai multe povesti, imbarca-te pe Facebook. Sau asigura-te ca ajungi la timp in port cand o noua poveste apare la orizont. Biletul se ia de AICI, simplu, gratuit si rapid!