Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

vineri, 19 aprilie 2013

Şi fain îi Iaşu'!*

palatul culturii iasi vedere bulevardul stefan cel mare
Știți deja că îmi place Iașiul. Foarte mult. Prin urmare, în cea mai recentă vizită în Capitala Moldovei (februarie 2013) nu m-am putut opri din pozat și, în toate poveștile cu care v-am asaltat până acum, tot nu v-am arătat tot ce aveam de gând. Acesta este efectul unui mare oraș: mare ca suprafață, mare ca populație, mare în cultură. Nu pot să închei seria poveștilor ieșene fără să vă arăt o colecție de momente, locuri și frumusețe surprinsă undeva între două anotimpuri, între iarna ce nu se dădea plecată și primăvara ce întârzia să-și facă apariția. Și mai am un motiv pentru care nu pot să închei seria poveștilor ieșene. Pentru că... mă întorc! La Iași! DAAA! Între 19 și 21 aprilie 2013, un week-end ce promite savurarea primăverii din plin într-un oraș căruia îi șade foarte bine în acest anotimp.


Pornesc de vineri, alături de Ionuț și 9 bloggeri de turism**, dintr-un București cu iz turcesc și ajung, în aceeași zi, într-un Iași cu parfum rusesc, la invitația liderului de pe piaţa biletelor de avion din zona Moldovei. Serile le voi petrece la Hotelul Unirea, locul care m-a cucerit deja în februarie. Dejunurile mă vor surprinde atât la Restaurantul Ralet, locul în care toţi oamenii de afaceri ieșeni îşi duc partenerii veniţi din afară, cât și la castelul preferat al mamei mele - Miclăușeni. Mai prejos nu aveau cum să fie cinele și, prin urmare, voi gusta din savoarea ieșeană la Restaurantul Panoramic și la cea mai modernă cramă din Iași.

Dar week-end-ul 19-21 aprilie 2013 nu va fi presărat doar cu delicii culinare, căci acest oraș este campion și la cultură. Prin urmare, mă voi desfăta cu o plimbare plină de învățăminte și frumusețe istorică, oferită de Clubul de Ghizi al Icar Tours, iar duminică voi ajunge acasă la Cuza, în Ruginoasa. De-abia aștept, se înțelege! Belva și Costăchel vor fi prin preajmă, ca să ne surprindă zâmbetele și momentele de încântare.

Dacă mai este nevoie să vă arăt de ce mă bucur că mă întorc la Iași, vă invit să degustați orașul prin imaginile următoare. Savurați fără moderație!

Biserica Sfinții Trei Ierarhi. Dantelăria divină!
biserica sfintii trei ierarhi iasi


biserica sfintii trei ierarhi iasi


detaliu biserica sfintii trei ierarhi iasi


detaliu biserica sfintii trei ierarhi iasi


 Ceasul de la Palatul Culturii. Culoarea orei exacte
ceas palatul culturii iasi


detaliu turn palatul culturii iasi


palatul culturii iasi februarie 2013

palatul culturii iasi februarie 2013


palatul culturii vedere dinspre gradina palas

La Casa Dosoftei
coloane casa dosoftei iasi


Mitropolia Moldovei și a Bucovinei

detaliu mitropolia iasi


mitropolia iasi vedere dinspre primarie


mitropolia iasi vedere dinspre teatru


Oficiul Poștal nr. 1 
oficiul postal 1 iasi


Palas Mall 
palas mall iasi februarie 2013


 Primăria 
primaria iasi februarie 2013


 Râpa Galbenă
rapa galbena iasi


Școala Primară Gheorghe Asachi 
scoala primara gheorghe asachi iasi


*Graiul moldovenesc are multe variante de pronunție, în funcție de regiune și mediul de proveniență al vorbitorului. Varianta din titlu este specifică Romanului și mi-a fost împărtășită de o bună prietenă, Diana Brici, care face niște deserturi fabuloase (atât la aspect, cât și la gust :D). Dacă vă știți pofticioși, vă recomand să-i devorați preparatele pe care puteți pune ochii, și mai apoi limba :P, la pagina de Facebook Diana's Delicious Art.__________________________
Daca ti-e pofta de si mai multe povesti, imbarca-te pe Facebook. Sau asigura-te ca ajungi la timp in port cand o noua poveste apare la orizont. Biletul se ia de AICI, simplu, gratuit si rapid!