Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

vineri, 26 aprilie 2013

Acasa la Cuza sau la fratele geaman al Miclauseniului

cuza palatul ruginoasaDeși a plecat demult dintre noi, făuritorul Micii Uniri încă mai vorbește din spatele biroului său de la Palatul din Ruginoasa. Încă stă semeț, impunând respect doar cu o privire! Te obligă să-l asculți și, numai după câteva cuvinte, stima pe care o porți acestui mare OM se dublează. Pe 21 aprilie 2013, mi-a fost dat să-l cunosc "în carne și oase", aparent... 

Mă aflam la el acasă, fără ca Alexandru Ioan Cuza să știe și, în loc ca dânsul să fie luat prin surprindere, eu am fost cea care a avut un șoc! Știam în casa cui mă aflu, dar să întâlnești stăpânul în propriul birou, când îl știi plecat din 1873, pe deasupra într-o alură fantomatică, mai că ar fi produs un infarct oricărui pământean! Dar vorbele sale puternice și totuși liniștitoare m-au calmat instantaneu și tot ce am mai putut face a fost să-l ascult. Domnul Alexandru Ioan Cuza mă privea și îmi vorbea! Ce norocoasă am fost!

cuza palatul ruginoasa


Momentul a fost emoționant, într-adevăr, dar am avut inspirația să capturez un fragment din monologul lui Cuza, nu de alta, dar mi-era teamă că o să dispară, prea nu-mi venea a crede că-l am pe însuși marele domnitor în fața mea!Eram deja buimăcită de frumusețea palatului. Pe exterior îl știam minunat, de la prima mea vizită în 2006, când nu se putea vizita și în interior și când, în ciuda unei sâcâitoare ploi, aceeași care avea și de data aceasta să-mi împiedice admirarea palatului, tot putusem să-l contemplu. Din 3 februarie 2013, însă, Ruginoasa are o nouă înfățișare. În exterior se prezintă și mai bine: mai distins, mai wow. 

palatul ruginoasa aprilie 2013


palatul ruginoasa aprilie 2013


palatul ruginoasa aprilie 2013


palatul ruginoasa aprilie 2013


palatul ruginoasa aprilie 2013


palatul ruginoasa aprilie 2013


palatul ruginoasa retro


Dar interiorul (pe care nu-l cunoscusem defel până acum) mi s-a părut înnebunitor de frumos. De la scara impunătoare pe care o zărești imediat cum deschizi ușa de la intrare la rochia extraordinară din dormitorul doamnei, de la dormitorul servitorului, simplu, dar nu cu mult mai prejos de odăile stăpânilor la sufrageria pe care atunci când am văzut-o, nu m-am putut abține să nu exclam o onomatopee (nici nu mai știu care, că prea eram zăpăcită!). Niște mostre: 

bucatarie palat ruginoasa


bucatarie palat ruginoasa


detaliu palat ruginoasa


Dormitorul copiilor 
dormitorul copiilor palatul ruginoasa


Dormitorul doamnei 
dormitorul doamnei palatul ruginoasa


Dormitorul domnului 
dormitorul domnului palat ruginoasa


Dormitorul servitorului
dormitorul servitorului ruginoasa


masa de cafea palatul ruginoasa


masa toaleta palatul ruginoasa


rochie palatul ruginoasa


rugaciune palatul ruginoasa


salon palatul ruginoasa


scara palatul ruginoasa


Sufrageria 
sufrageria palatul ruginoasa


Vizita la Ruginoasa nu s-a putut rezuma doar la palat, când acesta este înconjurat de un parc răcoritor și are ca vecin Biserica Domnească. 

biserica palat ruginoasa


Lângă aceasta, am descoperit mormintele fiilor lui Cuza - Dimitri și Alecsandru. Nu au deloc maiestuozitatea la care te-ai aștepta, poate și pentru că sunt departe de tatăl lor, înmormântat în Biserica Trei Ierarhi, din Iași. 

mormant alecsandru cuza ruginoasa


mormant dimitri cuza ruginoasa


Dar oprindu-mă în fața locurilor de veci, a fost un moment prielnic să retrăiesc picanteriile pe care tocmai le aflasem de la Luminița Pistol, ghida IcarTours. Se pare că Dimitri și Alecsandru sunt fiii lui Cuza, dar nu și ai soției acestuia, doamna Elena Cuza. În timp ce nevasta domnitorului se afla la Paris, Cuza are o aventură cu Maria Obrenovici, membră a familiei Moruzzi. Din această relație se nasc cei doi copii, care la întoarcerea Elenei la Ruginoasa, aceasta îi adoptă. Elena nu putea avea copii și nici nu era o fire prea sociabilă, dar la revenirea în țară, influențată de obiceiurile pariziene, se schimbă. Din păcate, prea târziu pentru a-și putea recuceri soțul. Ca o ironie a sorții, la căpătâiul lui Cuza, până în ultima clipă a vieții, a stat... Elena, nu amanta acestuia, care se distra la un bal, în seara decesului domnitorului.

Ca o paranteză, numele de "Ruginoasa" ar proveni de la aspectul solului brun-roșcat din zonă, care după ploaie, împrumută culoarea ruginei. Se prea poate să fie adevărat :D

Presupun că ți-am oferit destule motive ca să vii și tu aici, dar dacă mai ai nevoie de un imbold, acesta este: palatele de la Ruginoasa și Miclăușeni sunt considerate palate-gemene, ambele fiind șlefuite în stil neogotic și aparținând, la un moment dat, familiei Sturdza. Așadar, dacă-l vezi pe unul, e musai să-l vezi și pe celălalt, mai ales că doar în România poți întâlni doi gemeni născuți la fix 100 de ani distanță unul de celălalt*!

Cum ajungi?

Palatul este situat chiar în comuna Ruginoasa, județul Iași, între Târgu Frumos și Pașcani, având ca punct de acces poarta de la DN 28A. Dacă vii dinspre Iași, la circa 1,5 km de la intrarea în comună, vei zări domeniul pe partea dreaptă a drumului, vis-a-vis de o parcare mare, mărginită de magazine.
  
Spre deosebire de fratele său geamăn, la Ruginoasa poți ajunge bine-mersi și cu trenul, din Iași sau Pașcani. La fiecare 2h, pleacă din Capitala Moldovei un Regio care, după 61 km și cale de o oră, ajunge în stația Ruginoasa. Din Pașcani te despart de Ruginoasa 15 km și 14 minute de mers. Ai de ales 9 rute Regio.

Palatul se află la 400 m distanță de gară și preconizez că în maxim 5-10 minute ești în fața porții de la intrare. Vizitare plăcută!

Toate informațiile de care ai nevoie înainte să vii aici. Click sau click dreapta-> Open in new tab pentru vizualizare în detaliu
informatii palatul ruginoasa

---

Acest articol vorbește despre un obiectiv vizitat în a treia zi din cadrul evenimentului "BlogTrip Iași", organizat de IcarTours, în parteneriat cu Hotel UnireaRestaurant RaletGramma WinesCastel MiclăușeniBelvaCostăchel. Impresii la cald: #vinlaiasi

*Ruginoasa a fost construit în 1804, Miclăușeni în 1904

__________________________
Daca ti-e pofta de si mai multe povesti, imbarca-te pe Facebook. Sau asigura-te ca ajungi la timp in port cand o noua poveste apare la orizont. Biletul se ia de AICI, simplu, gratuit si rapid!