Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

marți, 9 aprilie 2013

Lacul frumos din cariera urata

Prima dată am auzit de el de la TravelGirls, moment care mi-a adus aminte de lacul de smarald pe care l-am descoperit, întâmplător, la Racoș. A fost dragoste la prima vedere și imediat i-am reținut domiciliul: într-o carieră, lângă localitatea Turcoaia, județul Tulcea. Cum pe 17 martie 2013 mă aflam foarte aproape de el, în Munții Măcin, la coborârea de pe Culmea Pricopanului, am pornit împreună cu Ionuț spre lacul mult visat...

lacul iacobdeal cariera turcoaia

Lacul Iacobdeal... Ce aș putea să spun despre el? Cuvintele frumoase se pot revărsa exact așa cum s-ar revărsa el, dacă s-ar surpa căldarea care-l susține și îi este casă. Dar poate n-ar fi niciun termen îndeajuns de capabil să-l descrie așa cum e el, când îl privești de pe unul dintre malurile sale însorite. 

În după-amiaza acelei duminici în care urcam o mică pantă zgronțuroasă, cu inima luând-o la goană înaintea mea, datorită nerăbdării de a da cu ochii, mai repede, de minunăție, norii se jucau prin părul cerului și ba lăsau soarele să arunce o scurtă rază spre lac, ba acopereau apa cu o mantie întunecoasă. Emoția nu m-a părăsit nici atunci când l-am privit, în sfârșit, în realitate, nu doar într-o fotografie. Să te afli la un pas de un măreț lac, adânc de nici n-ai vrea vreodată să afli cât cu exactitate, să poți să-i prinzi o unduire, să-i asculți glasul... este unul dintre acele momente care nu vrei să se termine niciodată și pentru care mulțumești divinității (sau cui consideri de cuviință) că poți să vezi, să respiri, să simți, să trăiești!

Lacul Iacobdeal... Ce-ar mai fi de spus? Povestea o continui tu...

lacul iacobdeal cariera turcoaia

lacul iacobdeal cariera turcoaia

lacul iacobdeal cariera turcoaia

lacul iacobdeal cariera turcoaia

lacul iacobdeal cariera turcoaia

lacul iacobdeal cariera turcoaia

interzis lacul iacobdeal


Cum ajungi?

Mi-e imposibil să vă spun exact cum să ajungeți, pentru că deși pe hărți veți vedea 2-3 cărări, în realitate sunt mult mai multe, mai mult sau mai puțin vizibile. Așadar, aici utilizarea gps-ului nu e deloc un moft. Fără el, probabil am fi cutreierat minute în șir și tot nu l-am fi găsit. Dacă nu aveți gps, puteți apela la vreun localnic din Turcoaia, dar asigurați-vă că vrea să meargă cu voi în mașină, explicațiile, oricât de clare ar părea la prima vedere, vă vor deruta când nu veți vedea drumul pe care vi l-a indicat sau vedeți altele care pe hărți, mai ales de pe satelit, nu apar. Oricum, există diferite căi pe unde să ajungeți, așa că nu există un traseu clasic. De exemplu, noi am ajuns pe malul său, dar fetele de la TravelGirls.ro l-au văzut de deasupra.  
Înainte să plecați la drum, verificați data din calendar. Vă recomand să NU-l vedeți între anotimpuri, așa cum am procedat noi, pentru că există riscul să fiți dezamăgiți și ar fi păcat. Uitați-vă la CârtițaPlimbăreață cât de frumos poate fi acest lac!

vaci lacul iacobdeal macin
sursa
__________________________
Daca ti-e pofta de si mai multe povesti, imbarca-te pe Facebook. Sau asigura-te ca ajungi la timp in port cand o noua poveste apare la orizont. Biletul se ia de AICI, simplu, gratuit si rapid!