Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

marți, 2 aprilie 2013

Cernavoda, orasul pe langa care treci fara sa te opresti

E la doi pași de cel mai frumos pod al României, deține singura centrală nucleară din țară și întregul centru istoric este un încântător monument istoric catalogat drept sit urban. Situarea pe drumul spre mare îi este și prieten, și dușman. Din punct de vedere economic, e o mană cerească. Din punct de vedere turistic, este un MARE dezavantaj. 

Oare câți dintre noi se abat câteva minute spre Cernavodă în graba de a ajunge la mare ori în graba de a fenta aglomerația de la întoarcere?

apus cernavoda

Mă pot mândri că am văzut orașul în două dăți. Eu zic că e o realizare :D Din păcate, niciodată n-am zăbovit prea mult și, în consecință, merit o mustrare serioasă. Cum văd eu Cernavodă? Ca o soră a Orșovei, tot un orășel micuț, cu port la Dunăre, întins la soare pe un mic deal.

Ultima mea vizită în orășelul constănțean s-a petrecut pe 17 martie 2013, la finele unei duminici reușite, în care văzusem multe locuri frumoase și în care nu mă mai așteptam să văd și altele. Cernavodă mi-a demonstrat că mă înșelasem.

Urbea m-a întâmpinat în culori dulci, pictate de un apus savuros. Am colindat pe promenada de pe strada Dacia, cu soarele pe post de reflector spre clădiri bătrâne, dar chipeșe, cu vecini la fel de frumoși, întruchipați de felinare. Peisajul semăna cu o maaare turtă dulce și de-abia m-am abținut să nu gust dintr-o fereastră :) Între Dacia și străzile Gării și Inginer Anghel Saligny am descoperit o geamie la fel de ispititoare. Mi-a părut rău că ziua era pe sfârșite și că Bucureștiul mă aștepta, pentru că tare mult mi-ar fi plăcut să mai zăbovesc în acest colțișor de Românie, pitoresc din cale-afară!

Primăria și Consiliul Local
primaria cernavoda


fantana cernavoda


centru sit urban cernavoda

centru sit urban cernavoda

centru sit urban cernavoda


Sub podul roșu - punte între oraș și Autostrada Soarelui
sub podul rosu cernavoda


varf geamie cernavoda


geamie cernavodaBONUS: Apus spre Șeimeni, vedere în apropiere de Cernavodă, de pe DJ 223

apus seimeni

__________________________
Daca ti-e pofta de si mai multe povesti, imbarca-te pe Facebook. Sau asigura-te ca ajungi la timp in port cand o noua poveste apare la orizont. Biletul se ia de AICI, simplu, gratuit si rapid!