Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

joi, 11 aprilie 2013

Cel mai frumos cadou pe care l-ar putea primi o fetita

Pitulată chiar în mijlocul agitatei Capitale, copilăria, camuflată în roz cu turnulețe, își așteaptă prichindeii. Din păcate, bucuroase de joacă sunt doar niște copile norocoase, ale căror tată a fost îndeajuns de înstărit să le făurească propriul castel - o replică, în miniatură, a celebrului palat Disney! Pentru turistul plictisit de orașul natal, acesta poate fi un plus de prospețime în lista obiectivelor obișnuite și o invitație la plimbare. Cum ar fi ca în București să se viziteze Ateneul, Arcul de Triumf, Palatul Parlamentului și... Castelul Disney?    

castel disney victoriei bucuresti
pe 4 aprilie 2013

La câțiva pași de Piața Victoriei, una dintre cele mai circulate intersecții din București, se găsește un obiectiv inedit, învăluit în mister. Nu se știe cu exactitate cine l-a construit (CanCan vorbește de un afacerist din Orientul Mijlociu, dar nici ei n-au aflat mai multe informații, Click are altă variantă), nu este un obiectiv turistic, deși potențialul este imens, iar curioșii îl pot privi doar din spatele unui gard hidos, după ce au primit îngăduința portarului de la parcarea de alături.

Prima dată am aflat de el undeva la finele lui 2012, urmărind imaginile din proiectul "Ultimul Etaj". Fără să fie însoțit de alte explicații în afara faptului că a fost pozat din clădirea "Orange", m-a fascinat pe loc și instantaneu mi-am dorit să-l văd, doar mi-era vecin de oraș :) Am întrebat pe Facebook (că nu doar Google-ul le știe pe toate în zilele noastre) dacă știe cineva amplasamentul exact și cum de a ajuns Disney în România, dar n-am aflat nimic concludent. Misterul se adâncea și pofta mea de a-l cunoaște creștea, așadar am apelat la... mama, care din prisma experienței sale de agent imobiliar este o fină cunoscătoare a Bucureștiului. Din păcate, nici ea n-avea habar de acest castel (începeam să cred că a fost doar o fantezie), dar din fericire era dispusă să investigheze. 

Așadar, pe 1 Decembrie 2012, după ce a vizitat Guvernul, s-a învârtit în jurul clădirii Orange, încercând să dibuiască până unde putea să bată obiectivul fotografului care zărise, primul, castelul. Cel puțin jumătate dintre vizitatorii de la Guvern, sunt sigură, și-ar fi dorit să vadă și acest castel, dacă ar fi știut de existența sa. Ei bine, mama l-a găsit (ce bucurie pe mine!) și mi-a împărtășit o nouă informație: pe frontispiciul stă scris "Prințesele lui tata".

Această descoperire mi-a lăsat o impresie proastă, intuind un părinte cu un singur hobby - manelele -, dar pe 4 aprilie 2013, aflându-mă în zonă, mi-am zis că este timpul să-l văd cu proprii mei ochi, cum s-ar zice. 

Ziua era pe încheiate, undeva în jurul orei 19, și în parcarea de unde îl puteam zări mai erau doar 3-4 mașini. Am zărit o gheretă și, lângă ea, un bărbat. "Ăsta e paznicul", mi-am zis, "nu pot intra pur și simplu ca să mă uit peste gard". Deși știam de la mama că ajunsesem unde trebuie, m-am băgat în seamă întrebându-l pe paznic dacă pe aici este un castel. Imediat s-a luminat la față, a zis "Da, Da" cu un accent ciudat și m-a condus direct spre locul de unde îl puteam vedea. Am încercat să-l trag de limbă ca să aflu mai multe despre construcția care mă obsedase, dar el nu era român (nu știu de ce am rămas cu impresia că e filipinez) și el nu prea înțelegea ce-l întrebam, iar eu nu prea înțelegeam ce răspunde. I-am spus că vreau să fac o poză, dacă tot am venit. Mi-a zis că nu e nicio problemă și chiar mi-a indicat de unde să pozez (o nișă în gard, "unde se urcă toți când vin aici"), că mă ajută el :D

Privind construcția, recunosc, n-am putut să mă abțin să nu-i invidiez pe copiii care au ocazia să se joace acolo. Mă gândeam că orice fetiță a visat în copilărie la propriul castel, și-a dorit să fie o prințesă... Se pare că și în România, pentru unii, visele se îndeplinesc...

Pentru unii o fi un mare kitsch, pentru alții o fi o mare atracție. Cert este că eu, la cum știu Bucureștiul atât de contrastant și de pestriț, aș face un tur al "obiectivelor turistice" inedite, care nu vor fi niciodată incluse în ghiduri. Am putea începe de la acest castel, că de continuat... oho... avem cu ce!

castel disney victoriei bucuresti
pe 1 Decembrie 2012

detaliu castel disney victoriei bucuresti


Cum ajungi?

Din Piața Victoriei intri pe Calea Victoriei și urmezi prima stradă la dreapta - Sevastopol. La 100 m, pe stânga, vei descoperi o parcare, cu tariful de 3 lei/oră. Mergi până în capătul parcării, apoi uită-te în dreapta... Iată-l! Dacă n-ai posibilitatea să urci în vreo clădire învecinată, este singurul loc de unde îl poți zări și fotografia.

castel disney bucuresti vedere din satelit

__________________________
Daca ti-e pofta de si mai multe povesti, imbarca-te pe Facebook. Sau asigura-te ca ajungi la timp in port cand o noua poveste apare la orizont. Biletul se ia de AICI, simplu, gratuit si rapid!