Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

sâmbătă, 23 martie 2013

Cele mai frumoase vulpi se pot admira la Zoo Piatra Neamt

Al doilea cadou de ziua mea de naștere (24/02/2013; primul fusese o carte cumpărată din Iulius Mall/Iași) a fost vizita la grădina zoologică din orașul meu de suflet. Era o zi tipică de iarnă, când totul era amorțit. Aici, însă, chiar nu mișca nimic - leagănele nu-i așteptau pe copii, pentru că erau înghețate, animăluțele se cuibăriseră la căldurică, casierița se ascunsese și ea de frig, nici măcar ursul nu se arătase încă la față (apoi ne-a arătat doar fundul) și telegondola care trecea pe deasupra grădinii de-abia se târâia, goală fiind. 

Mda... nu chiar peisajul la care m-aș fi așteptat FIX de ziua mea :( Dar când credeam că vizita este compromisă, la capătul grădinii zoologice s-au auzit niște zgomote "suspecte". Grăbindu-mă într-acolo, maaare mi-a fost uimirea când am dat cu ochii de două vulpi incredibil de frumoase, pe care le-aș fi adoptat pe loc și le-aș fi luat cu mine, înapoi în București. Așa DA. Accept cadoul :)

vulpe zoo piatra neamt


La vedere erau doar două vulpi, dar din căsuța deasupra căreia se cocoțase una dintre frumoasele cu blană se auzea un fel de chițăit, ceea ce m-a făcut să cred că vulpițele ar avea pui. Cealaltă carnivoră dădea târcoale pe jos, prin cușcă. Tot admirându-le calmitatea și indiferența la frig, deodată le văd că se iau la trântă. Cea de jos se urcase pe acoperișul unde se afla cealaltă și presupun că voia să-i ia locul. Ce credeți? A reușit? Ei bine, nu. Frumoasa din prima imagine a ieșit învingătoare, s-a întors la activitatea sa "intensă" de dinainte (aceea de a sta!), iar învinsa a coborât la loc și, până la urmă, probabil după ce-i înghețaseră lăbuțele, s-a retras în căsuță. Spectacolul luase sfârșit!

vulpe zoo piatra neamt ranjet vulpe zoo piatra neamt lupta intre vulpi zoo piatra neamt lupta intre vulpi zoo piatra neamt

Probabil că zarva din cușca vulpilor le-a trezit și pe celelalte animale, cert este că după ce am plecat de la vulpi, a ieșit și ursul din bârlogul lui, care nu mă salutase, cu câteva minute înainte, când trecusem prin dreptul căsuței lui. După ce ai vizitat rezervația de urși de la Zărnești, n-o să mai poți privi aceste omnivore din grădini zoologice, fără să simți automat milă. Așa s-a întâmplat și în acest caz. Ursulache se trântise pe un cauciuc, cu fundul spre spectatori, și după cum l-am surprins în imaginea următoare, nu părea deloc vesel. Nici n-ar fi avut motive de bucurie, când habitatul său era departe de a-i fi pe plac! Dar ce-mi aud urechile? În spatele meu, sosise o familie de nemțeni. Unul din ei, un bărbat la 30-35 de ani, se răstește la urs: "Da' ne tratezi cu fundul? N-am dat 3 lei ca să-ți văd fundul!" Șocul de pe fața mea presupun că vi-l închipuiți. Am vrut să comentez, dar m-am gândit că n-are rost. Probabil aș fi avut parte de aceeași reacție ca la Peștera "Valea Cetății".

urs zoo piatra neamt


Companionul meu în această vizită, ca de obicei, a fost Ionuț, care deja se îndepărtase. L-am găsit vorbind cu gâștele! Am văzut, apoi, și muflonul, căprioarele, maimuța-tamarin (închisă într-o cutie cu geamuri, strămoașa noastră nu stătea o clipă locului) și niște înaripate ce zboară la înălțimi mari care stăteau în cușca iepurilor (?!). 

gasca zoo piatra neamt


muflon zoo piatra neamt


caprioara zoo piatra neamt


maimuta tamarin zoo piatra neamt


Grădina zoologică de la Piatra Neamț este la fel de minusculă ca surata ei din Reșița, nu are multe animale și iarna nu e prea veselă. Vara este un loc frumos unde poți să-ți aduci odraslele, pentru că sunt destule atracții pentru ei, în afara animăluțelor. Vi-o recomand? De ce nu? Vulpile alea sunt prea faine ca să nu le faceți o vizită!

Cum ajungi?

Grădina este foarte aproape de centrul istoric. Din dreptul Muzeului Cucuteni urmați strada Ștefan cel Mare și după 300 m, pe dreapta, veți da de intrare. Strada Ștefan cel Mare este cea din dreapta, cum priviți spre intrarea în muzeu.

Aceasta-i intrarea. Remarcați tariful de vizitare (nu există taxă foto/video) și orarul, dar și insistența în privința interzicerii lăsării copiilor nesupravegheați
intrare zoo piatra neamt


zoo piatra neamt iarna


zoo piatra neamt iarna


telegondola piatra neamt


leagane cu gheata zoo piatra neamt


foisor zoo piatra neamt


frunze pe zapada zoo piatra neamt
frunza pe zapada zoo piatra neamt


__________________________
Daca ti-e pofta de si mai multe povesti, imbarca-te pe Facebook. Sau asigura-te ca ajungi la timp in port cand o noua poveste apare la orizont. Biletul se ia de AICI, simplu, gratuit si rapid!