Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

miercuri, 13 martie 2013

O cina memorabila intr-un loc inedit. I ♥ Turnul de Apa din Iasi!

În călătoriile mele prin România mi-a fost dat să văd, de prea multe ori, obiective turistice uitate, care plângeau cu fiecare cărămidă, așteptându-și iminentul sfârșit. De câțiva ani, unele dintre ele, norocoase, au primit șansa unei vieți noi, transformându-se în restaurante sau hoteluri de lux, în care accesul este rezervat exclusiv celor cu bani (vezi cazul Buftea). Prin urmare, mare mi-a fost mirarea când m-am așezat la o masă dichisită de la primul etaj al unui turn de apă și am realizat că ÎMI PERMIT o cină. Nu mă așteptam când mi s-a înmânat meniul nici să mă simt atât de bine într-un local "de fițe" încât să nu-mi mai vină să plec! Eh bine, acesta este efectul pe care l-a avut asupra mea Restaurantul "Turnul de Apă" din Iași. Când, la câteva zile de la întoarcerea acasă, am primit un mesaj pe Facebook* de la dânsul, mai că nu-mi venea să cred că am fost atât de norocoasă să găsesc acest loc! Dar, stați, am zis că am cinat într-un TURN de APĂ?! Exact asta am făcut! Povestea, pe larg, în rândurile de mai jos.

turnul de apa iasi

Așa de mult mi-a plăcut aici încât mi-a părut rău că nu pot împărtăși, pe viu, bucuria, emoția și aromele cu toți călătorii de la bord. Am găsit, însă, o soluție. Am ridicat paharul de citronadă din care tocmai mă "îmbătasem" cu mix-ul delicioso-răcoritor al portocalelor, lămâilor și mierii, am făcut rapid o poză și am postat-o pe panoul virtual al "portului" Hai la Bord, alături de mesajul "căpitanului de vas": Inchin un pahar de citronada in cinstea celor mai faini calatori din lume, se stie, cei de la bord! La Turnul de Apa din Iasi. Având în vedere numărul de reacții care s-au făcut curând auzite pe "punte", se pare că ați putut savura și voi măcar un pic din ce simțeam atunci.

anda turn de apa iasi


Dar dacă nu vă mulțumiți doar cu atât (și sper să n-o faceți:D), vă invit cu mare drag să treceți pragul acestui inedit restaurant. Stați liniștiți, nu o să vă înecați:P Rezervorul este gol, chiar dacă este deasupra voastră. Voi veți lua masa la primul etaj, după ce ați trecut prin fața terasei (care sunt sigură că, cu greu, nu va reuși să vă oprească la ea)...

turnul de apa iasi


terasa turn apa iasi

...și după ce veți urca pe o scară în spirală.

scara turn de apa iasi


Sus vă va aștepta un decor desprins parcă dintr-un castel, cu detalii de bun gust și accesorii rafinate, care vă vor face, instantaneu, să vă simțiți tratați regește. Vă puteți așeza la orice masă, fiecare va avea priveliște spre curte și, implicit, spre terasa pe care tocmai ați "refuzat-o".

interior turn de apa iasi


interior turn de apa iasi


tablou turn de apa iasi


masa turn de apa iasi


În curând va veni chelnerița, simpatică-foc, care știe ce să vă recomande ca să meargă mâncarea mai pe capriciul stomacului, care se va bucura sincer când îi veți spune că vă place conceptul restaurantului și care vă va chema, cu aceeași amabilitate, un taxi fix în fața turnului.

Mai târziu, când ați crede că a trecut doar o secundă, fiind până atunci ocupați cu admiratul incintei, ospătărița vă va aduce, din partea casei, un aperitiv gustos - zacuscă pe felii de pâine crocante cu mac. 

aperitiv zacusca turn apa iasi


Apoi, peste alte câteva "nanosecunde", va sosi... ce ați comandat. Dacă veți alege salata Caesar, pui vienez (specialitatea casei) și profiterol nu veți da greș.

salata caesar turnul de apa iasi
Mi s-a părut incredibil că salata pe care am comandat-o (și savurat-o) a arătat exact ca-n prezentarea restaurantului! În stânga este porția mea

pui vienez turn apa iasi


profiterol turn apa iasi


Dacă până atunci erați convinși că va mai trece mult până veți fi în stare să vă ridicați de la masă, după desert, cu burta plină, fiți siguri că veți mai zăbovi minute, dacă nu chiar ore bune! Atunci am început să rememorez cum am ajuns eu aici, pentru că nu a fost chiar ușor să dau de acest restaurant, nefiind un obiectiv "clasic" al Iașiului. Din păcate, nu are website, ci doar pagină și profil de Facebook. Și nu aveam cum să-l caut după nume, pe Google, neștiind de el! Era ultima seară pe care o petreceam în capitala Moldovei, pe 23 februarie 2013, și mi-era foame. Dar pentru că urma să iau ultima cină aici, voiam să fie într-un loc deosebit, cum nu găsesc în fiecare oraș. La cât de fain mi s-a părut orașul, refuzam să cred că doar restaurantul "Panoramic" este un loc al amintirilor vizuale și gustative de neuitat. Așadar, a urmat... chestionarea Google-ului. Am căutat diferite combinații între "restaurant", "concept", "deosebit", "Iași", "timp liber" și după aproximativ jumătate de oră, când eram gata să mă dau bătută, pentru că foamea deja începea să urle, am ajuns la acest rezultat. Au fost de-ajuns poza și comentariul ca să mă convingă să sun și să fac o rezervare. Iar de aici încolo, totul e... poveste!

Cum ajungi?

1. Varianta pe care ți-o recomand cu încredere este taxi-ul, pentru că restaurantul este situat în extremitatea nordică a orașului, aproape de ieșirea din Iași spre Rediu. În acest caz, te sfătuiesc să consulți o hartă înainte, pentru că șoferul s-ar putea să nu știe unde să te ducă (așa am pățit eu:D)

2. Dacă ai timp berechet, poți lua un troleibuz din fața Parcului Copou înspre Agronomie și de la capătul său, într-un rond mare, continui pe jos, cale de 500 m, pe Aleea Mihail Sadoveanu până remarci turnul pe partea stângă

Orice variantă ai alege, eu îți urez petrecere plăcută și nu uita să consulți amplasamentul exact, în secțiunea "Locația", în subsolul articolului

-----

P.S. 

1. Se pare că ieșenii au o "obsesie" cu turnurile de apă. Pe lângă cel despre care tocmai am povestit, cu ajutorul proiectului "Pepsi Refresh", și turnul de apă de lângă gară a primit o nouă viață. Dacă va ajunge și el tot un restaurant minunat, rămâne de văzut. Povestea sa se poate răsfoi pe TurnulNostru.ro.

2. Dacă vă aflați în capitala Moldovei și vă mai doriți o cină deosebită, vă recomand și Restaurantul Panoramic, de unde veți putea vedea cum arată Iașiul de la înălțimea etajului 13.


*Va multumim pentru impresie si va mai asteptam cu drag la noi. (6 martie 2013, sursa)

facebook turnul de apa iasi

__________________________
Daca ti-e pofta de si mai multe povesti, imbarca-te pe Facebook. Sau asigura-te ca ajungi la timp in port cand o noua poveste apare la orizont. Biletul se ia de AICI, simplu, gratuit si rapid!