Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

marți, 5 martie 2013

Cat de panoramic de atragator este Iasiul?

restaurant panoramic iasi
După-amiaza de joi, 21 februarie 2013, va rămâne mereu în "cufărul meu de amintiri" cu o aromă bogată de mozzarella, cu parfum de vin alb, cu gust de fructe de pădure și pepene galben, cu sunet grațios născut de vioară și contrabas, cu imaginea unui întreg oraș la picioarele mele...

Această amintire a căpătat deja în mintea mea aspectul unui baban cadou: o văd ca pe o cutie mare decorată cu străzi, biserici, oameni și clădiri, "încătușată" de o fundă catifelată pe care stă scrisă o dedicație de la Ioana Budeanu, cea care mi-a recomandat, la începutul lui ianuarie, făurirea acestei amintiri; în interiorul cutiei se află Restaurantul Panoramic, locul de unde a pornit totul - o primă seară minunată în Iași, când am asistat la spectacolul oferit de un oraș care se duce la culcare, o primă cină delicioasă, așa cum moldovenii știu prea bine să te ospăteze, o primă dovadă că n-am greșit când am ales capitala Moldovei pentru citybreak pe ultima sută de metri a iernii.


La km 0 al Iașiului, în Piața Unirii, urbea de pe malurile Bahluiului este într-un continuu neastâmpăr. Tramvaiele se intersectează, dar nu stau mult la taifas, se "salută" grăbite și pleacă mai departe. Orășenii nu zăbovesc nici ei prea mult în piața încărcată de prea multă istorie, dau binețe porumbeilor și iuțesc pasul spre o destinație mai călduroasă. Clădirile care împrejmuiesc "inima" vechiului târg al Ieșilor rezistă, dârze, în fața asaltului unor ciori care vociferează că primăvara nu vine mai repede.

Iar eu privesc toate acestea de la 55 m înălțime, de la una dintre ferestrele de la etajul 13 al Hotelului Unirea. Mă aflu într-o companie selectă: de la iubirea mea care-mi zâmbește de cealaltă parte a mesei îmbelșugate cu  paste carbonara, tigaie picantă (specialitatea bucătarului), înghețată "grăsană", limonadă și vin alb până la cadrul care mă înconjoară, elegant și intim, de la ospătarii care mă tratează ca pe-o regină până la Cvartetul Symphonis, care mă "asediază" cu note muzicale plăcute, de un bun gust remarcabil.

restaurant panoramic iasi restaurant panoramic iasi restaurant panoramic iasi restaurant panoramic iasi
inghetata restaurant panoramic paste carbonara restaurant panoramic iasi tigaie picanta restaurant panoramic iasi

cvartet restaurant panoramic

cvartetul symphonis restaurant panoramic
Photocredit: Hotel Unirea

O porție de cultură, by Cvartetul Symphonis
Sunt la Restaurantul "Panoramic", singurul loc de unde se poate admira o panoramă la 360 de grade a Iașiului. Într-un colț, ascuns de blocurile moderne, șade Palatul Culturii. În dreapta sa, tinzând spre cer, iată Mitropolia! În altă parte, dealul Copoului asudă sub povara automobilelor care-i străbat spinarea. La poalele sale, se observă strada Lăpușneanu, Muzeul Unirii și Biblioteca Central Universitară. Mai la dreapta și mai în spate, se ridică Facultatea de Medicină și Institutul de Anatomie și departe, în zare, se zăresc mănăstiri cocoțate pe deal, mai aproape de Dumnezeu.

panorama restaurant panoramic spre palatul culturii


panorama restaurant panoramic spre medicina


panorama restaurant panoramic spre lapusneanu


panorama restaurant panoramic spre hotel traian


panorama restaurant panoramic spre blocuri turn piata unirii


panorama restaurant panoramic seara


panorama restaurant panoramic pe inserat


panorama restaurant panoramic spre piata unirii


mitropolia vedere de la restaurant panoramic iasi


migratia pasarilor vedere restaurant panoramic iasi


Uite așa ajungi să nu mai vrei să pleci dintr-un oraș, să te îndrăgostești iremediabil de dânsul, să iubești Moldova!

restaurant panoramic hotel unirea iasi
PhotoCredit: Hotel Unirea

panorama iasi restaurant panoramic

__________________________
Daca ti-e pofta de si mai multe povesti, imbarca-te pe Facebook. Sau asigura-te ca ajungi la timp in port cand o noua poveste apare la orizont. Biletul se ia de AICI, simplu, gratuit si rapid!