Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

joi, 21 martie 2013

Porolissum: Orasul cat 10 terenuri de fotbal

Acum niște ani, să tot fie peste 4, rămăsesem fascinată de un amfiteatru. Nu era găzduit de vreo universitate sau teatru, ci trăia în aer liber și avea aproape 2000 de ani! De-abia se mai ținea pe picioare, în pietrele de la bază, dar bătrânețea nu-i afectase auzul - îmi oferise un exemplu desăvârșit de acustică. În tinerețile sale putea să țină laolaltă circa 5500 de spectatori!

amfiteatru porolissum


Mă aflam într-un oraș roman din actualul județ Sălaj, care fusese inițial (în anul 106 e.n.) doar un fort întemeiat de mărețul împărat Traian. Extinzându-se de-a lungul secolelor, a ajuns să devină un oraș înfloritor, cu suprafața de 7 ha - cât 10 terenuri de fotbal. 

Când îl vizitasem prima dată (18.08.2008), un ghid apăruse de nicăieri, a bătut din palme și a scos niște sunete ca să ne demonstreze (mie și părinților mei) cât de în putere mai este amfiteatrul, ne-a arătat de jur împrejur dealurile, ne-a mărturisit că până la ele ține orașul, Porolissum pe numele său, și că încă se lucrează pentru a scoate la iveală părți noi. Mi s-a părut atunci că o zi întreagă nu-ți ajunge să-l vezi pe tot! La finalul ghidajului, ne-a taxat cu 20 lei / 3 persoane. O sumă care atunci mi s-a părut mare. Astăzi, cu alte zeci de călătorii și taxe la activ, mi se pare acceptabilă în raport cu numărul de beneficiari. Includea taxă foto!

Revenind în 2012, pe 21 august, într-o zi de marți INFERNAL de caldă, alături de Ionuț de această dată, am rămas cu aceeași impresie - că o zi întreagă nu ți-e de-ajuns să descoperi tot orașul străvechi și asta nu pentru că n-ai putea să acoperi pe jos 7 ha, ci pentru că este atât de cald aici vara, încât nu poți face mai mult de doi pași, fără să nu cauți un locșor, cât de mic, la umbră. Bineînțeles, a fost și vina mea - nu mă învățasem minte de la prima vizită că vara este interzis să vii aici! Ce credeam, că dacă vin în aceeași perioadă, dar la 3 zile diferență, peste 4 ani, o să fie mai răcoare? 

De data aceasta, însă, n-am mai dat de niciun ghid. Era tot o zi lucrătoare, dar de atunci până în 2008 se mai schimbaseră niște lucruri. Apăruseră panouri informative, nu mai era nevoie de ghid. Arheologi și săpători erau și acum, vorbeau în spaniolă. Ce m-a frapat este faptul că la 4 ani distanță tot mai au lucruri de descoperit!

Recunosc că la vizita nr. 2, l-am lăsat pe Ionuț să exploreze mai mult (nu mai fusese niciodată, dar atât de des îi tot povestisem de acel amfiteatru încât a trebuit să-l vadă și el, cu ochii lui!). Ce am făcut eu în acest timp? M-am trântit în iarbă, la umbra Porții Praetoria și m-am răcorit admirând peisajul sălăjean. Parcă și istoria era mai plăcută așa :))


Aceasta-i Poarta Praetoria. Din dreptul ei pornește Via Praetoria, drumul de acces spre clădirea comandamentului. Nu vă închipuiți că poarta arată așa de bine fără să fi fost reconstruită! Se poate urca în ea. În 2008, era o expoziție cu imagini din timpul lucrărilor arheologice. În 2012, era goală


poarta porolissum

poarta porolissum


peisaj porolissum


Clădirea comandamentului. Construcția de referință. Se află la intersecția principalelor drumuri din oraș (Praetoria, Principalis, Decumana - care vine de la poarta cu același nume, cea de acces în oraș)


cladirea comandamentului porolissum


coloana porolissum


Templul lui Jupiter, zeitatea supremă a statului roman
templu porolissum


Cum ajungi?

Cel mai accesibil și mijlocul de transport pe care ți-l recomand este automobilul. Din Zalău, o iei pe DJ 191C. Punct de reper din oraș - stația Petrom,  situată chiar pe strada Porolissum. Urmează un drum județean cu asfaltul ca-n palmă, care-ți oferă la un moment dat și un punct de belvedere spre capitala județului Sălaj.


panorama zalau

panorama zalau

panorama zalau


În localitatea Moigrad, vei vedea un panou imens cu un soldat roman pictat pe el. N-ai cum să-l ratezi. Îl urmezi pe drumul care se deschide în dreapta drumului județean. Până la primele construcții ale orașului ai de parcurs 3 km, pe un drum în general bun, dar care pe ultimele sute de metri devine unul de pământ. În mod normal, nu te oprește nimeni să ajungi cu mașina chiar până în fața Porții Praetoria, dar dacă vrei să fii civilizat și să respecți regulile de vizitare, lasă mașina mai în spate. La întoarcere, o porțiune de drum vei merge pe alt sens. Da, există sens unic și în câmp!

Vizitare plăcută și istorie ușoară!

peisaj porolissum


Acesta este ultimul loc fascinant despre care povestesc în seria dedicată vacanței din perioada 18-26 august 2012. Vrei să le vezi și pe celelalte? 
Hop direct în vacanță!


ERATĂ 22/03/2013: S-a strecurat o eroare în articol referitoare la dimensiunea orașului roman. Chiar dacă link-ul permanent (care nu poate fi modificat) vorbește de 7 terenuri de fotbal, informația adevărată este cea din articol - 10 terenuri de fotbal