Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

luni, 4 martie 2013

Sa gustam din Secuime, la Castelul Lazarea!

Doi îndrăgostiți ies din Sala Cavalerilor, apoi coboară pe o scară abruptă, acoperită, trosnind din încheieturile bătrâne. Când pășesc pe cărarea pavată cu istorie, întreaga curte, veche de vreo 400 de ani, parcă se luminează. Tânărul își cuprinde iubita de mijlocul ei gingaș și, emanând dragoste la fiecare pas, pornesc spre bâlciul de peste drum. 

În spatele lor, privindu-i cu admirație, eram eu...

indragostiti curte castel lazarea


La aproximativ 5 km de orașul Gheorgheni, în județul Harghita, se află un castel pe care mi-a fost dat să-l văd deja în două dăți, dar care este încă prea puțin cunoscut în rândul turiștilor. Chiar dacă a aparținut unui conte, pe nume Lázár, care nu s-a zgârcit la construirea reședinței sale nobiliare (dovadă stă chiar zidul împrejmuitor bogat decorat), chiar dacă aici a copilărit Gabriel Bethlen, principe al Transilvaniei și membru al familiei de care nume se leagă cele mai multe castele și conace din România, chiar dacă arată oarecum atipic pentru imaginea cu care suntem obișnuiți atunci când ne gândim la un castel...

castel lazarea


panorama castel lazarea

castel lazarea


turn castel lazarea


Sala Cavalerilor
sala cavalerilor castel lazarea


tablou portret gabriel bethlen castel lazarea


Și totuși, oare câți români au auzit măcar de acest castel? Aș paria (aș îndrăzni chiar o sumă mare) că sunt mai mulți unguri (născuți și crescuți în Ungaria, nu în Ținutul Secuiesc) care știu de Lăzarea decât români care au habar de el! E normal, mi-ați putea spune, doar e o parte din istoria lor, e un castel construit de un strămoș, etc. Ei bine, mie nu mi se pare deloc normal! Până la urmă, este de ani buni pe teritoriul României și n-avem nicio scuză să nu ne mândrim și noi cu el. Îmi pare rău pentru unguri, dar comoara lor este, acum, a noastră. S-o prețuim, zic! Mai ales că în Lăzarea, pe lângă castelul care se comportă și ca un centru cultural, poți, la propriu, să guști din Secuime. Și să nu-mi spuneți că nu vă doriți asta, că nu vă cred! De la panorama superbă și delicioasă pe care o oferă cel mai înalt turn din castel până la bâlciul care avea loc pe 19 august 2012 și unde am savurat un kurtoskalacs excepțional, de la oamenii civilizați la limba ce se vorbește pe aici, infernal de greoaie, dar pe care o simți de-a locului, de la muzica vioaie ce răsuna peste ținut la porturile tradiționale, fetele drăguțe și bunătățile culinare pe care și un român nu se poate abține să nu le deguste.

casa-turn castel lazarea

expozitie castel lazarea

zid castel lazarea
Așa arată casele săsești. Expoziție în castel
interior casa saseasca castel lazarea

artizanat castel lazareaDacă nu știați deja, iubesc Transilvania și, în special, Ținutul Secuiesc. Și sunt mândră că această zonă face parte din România și că mă pot bucura de ea relativ ușor! Iar Lăzarea este unul din locurile care-mi sunt dragi și pe care vi le recomand cu mare drag. Vizita la castel este permisă, de marți până duminică, între orele 9 și 17, iar tariful este de 6 lei/adult. Savurare plăcută!

panorama castel lazarea


peisaj tinutul secuiesc castel lazarea


Acest obiectiv este doar unul dintre locurile fascinante pe care le-am vizitat în perioada 18-26 august 2012. Vrei să le vezi și pe celelalte? 
Hop direct în vacanță!