Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

sâmbătă, 30 martie 2013

Gradina cu surprize

castel de apa gradina publica braila
În cel mai înalt punct al Brăilei trăiește, probabil, cel mai mare castel de apă din România*. Vecinul său este un splendid foișor în stil Art Nouveau, iar un pic mai încolo sălășluiește Casa Memorială Panait Istrati. Între foișor și casa memorială găsești o fântână "păzită" de un cioban și o ciobăniță, iar sub tot acest perimetru, continuând în subteranele întregului oraș, se întind kilometri de hrube, vechi tuneluri create și folosite de turci ca ascunzătoare și regrupare în fața trupelor inamice și pentru a se deplasa, în siguranță, între diferite puncte strategice. 

Nici nu-ți vine să crezi că toate aceste minunății pot fi găsite pe o suprafață de doar 6 ha, dar vă asigur că nu e nicidecum o fantasmă. Am descoperit acest loc încântător într-o zi de sâmbătă, martie, 2013.


Deși poartă numele banal de "grădină publică", colțișorul de natură situat la doi pași de centrul Brăilei oferă plimbărețului clipe departe de monotonie.

Mi-am dorit mult să vin aici doar ca să văd mărețul castel de apă. N-am știut că o să mi se deschidă o panoramă spre Dunăre...

panorama gradina publica braila


...că de-abia o să pot să-mi desprind privirile de la Chioșcul Muzicii...

foisor gradina publica braila


...sau că o să mă plimb printre nuduri, cu trupuri frumos sculptate...


statuie gradina publica braila
statuie gradina publica braila

...nici că o să aflu de existența unor tuneluri subterane care poartă amprenta turcilor și a faptului că un capăt se află chiar sub locul de unde am fotografiat panorama, dar, sâc, intrarea era baricadată! Nu mă așteptam nici să găsesc o căsuță drăguță, care s-a dovedit Casa Memorială a lui Panait Istrati, cel care m-a încântat cu  descrierile sale din "Ciulinii Bărăganului" (și acum eram în Bărăgan!). Scriitorul nu a locuit în acestă căsuță, era de fapt a grădinarului care se ocupa de acest spațiu, dar Panait obișnuia să se aciuieze pe lângă ea ca să contemple Dunărea. Cine nu i-ar fi urmat obiceiul? :)

casa memoriala panait istrati braila


Înainte să mă îndrept spre obiectivul principal al grădinii, am zărit o fântână cu puternic accent românesc. Mi-a părut rău că nu curgea vreun firicel de apă ca să mă impresioneze și mai mult, dar m-am bucurat că măcar aceste statui nu suferă de frig!

fantana gradina publica braila
detaliu fantana gradina publica braila

Și iată-mă ajunsă la EL, babanul castel de apă! La picioarele sale se odihnea un cățel care nici nu s-a sinchisit să mă latre, ci doar să ridice, un pic, căpșorul, ca să dea bine în poză :D 

caine gradina publica braila


Imediat a apărut din tufișuri un polițist, de la care am aflat că minunăția lângă care mă oprisem nu se poate vizita (of, lacrimi, durere!), că are o situație juridică mai complicată și că de mulți ani tot se intenționează renovarea sa și transformarea lui într-un restaurant. Ce bine ar fi ca acest viitor să se transforme în realitate cât mai curând! Voi fii printre primii clienți, de când m-am îndrăgostit de turnul de apă din Iași.

Lângă gigant, am zărit un panou informativ spart. Atâta mi-a trebuit să citesc ce scria acolo! La un moment dat, în partea superioară, exista un bar. Până aici, nimic deosebit. Dar întregul bar se putea roti în jurul propriului ax, pentru ca fiecare client să poată admira panorama spre Dunăre. Vă dați seama dacă acest bar ar fi funcționat și astăzi, ce obiectiv turistic era? Până castelul va reprimi această folosință (dacă o va mai primi cândva), ne putem ostoi pofta de admirat fluviul de la înălțime, chiar foarte aproape de Brăila, în Galați.

castel de apa gradina publica braila

castel de apa gradina publica braila

castel de apa gradina publica braila


Dacă ajungeți prin Brăila, vă rog să vă opriți câteva minute și prin Grădina Publică. O găsiți venind dinspre Piața Traian, urmând strada Oituz, trecând direct prin Piața Poligon, continuând tot pe Oituz, apoi ajungând pe strada Grădina Publică, cotind stânga, ca la 100 m să-i vedeți intrarea principală, pe partea dreaptă a drumului.

Plimbare cu soare vă doresc!

*la vremea sa (1913) era cel mai mare din țară. S-ar putea să-i fie mai presus cel din Drobeta Turnu Severin sau să fie pe picior de egalitate. Turnuri de apă există și mai înalte, dar în materie de castele de apă este, cu siguranță, unul dintre cele mai impresionante!

__________________________
Daca ti-e pofta de si mai multe povesti, imbarca-te pe Facebook. Sau asigura-te ca ajungi la timp in port cand o noua poveste apare la orizont. Biletul se ia de AICI, simplu, gratuit si rapid!