Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

miercuri, 6 martie 2013

Cum am redenumit o planta in Gradina Botanica din Iasi

Era vineri, 22 februarie 2013. Frigul, invizibil ca de obicei, era pus atunci pe fapte mari - înghețarea oricărei ființe care ieșea în aer liber. În seră, însă, e prea cald și un abur încearcă să-mi șteargă roșeața din obraji. Nu reușește, sunt prea bocnă. Totuși, mintea îmi merge brici și, deși nu mă așteptam, e pusă pe șotii. Zăresc pe pervaz o plăcuță uitată cine știe de cine, care pare că-și caută purtătorul - Citriobatus Multiflorus. Evident că nu știu cine-i proprietarul, dar prea "strigă" plăcuța să n-o las orfană. Așa că o iau și-o agăț de prima plantă care-mi iese în cale (vezi prima foto) și zâmbesc satisfăcută. Am făcut-o și pe asta! Nu e o faptă cu care m-aș putea mândri, dar îmi oferă o senzație tare plăcută. Mă distrez gândindu-mă cum va veni vreun specialist și va reclama că vizitatorii sunt induși în eroare sau cum studenții la Biologie vor fi mustrați pentru neglijență de profesorii sigur severi. Mda... repercusiunile nu sunt la fel de amuzante. Așadar, dragi botaniști ieșeni, nu condamnați vreun nevinovat, de blamat sunt eu!

flori denumite gresit gradina botanica iasi

alee gradina botanica iasi
Dacă nu v-ați prins deja, mă aflam în Grădina Botanică din Iași, prima din țară, fondată de Anastasie Fătu, în 1856. Situată pe Dealul Copoului, în spatele Parcului Expoziției și imediat după stadionul pe care joacă Poli Iași, este nu numai cea mai bătrână din România, dar e și singura de la noi care adăpostește peste 600 de soiuri de trandafiri! Pe lângă toate aceste calități, este și una dintre cele mai mari grădini botanice din lume, întinzându-se pe circa 100 ha. Și ca să fie tabloul complet, adaug că are o secție pentru nevăzători, unde pe lângă indicațiile scrise în limbajul Braille, persoanele lipsite de simțul văzului pot, prin miros și atingere, să se bucure de minunățiile naturii. Trebuie să recunosc că sunt mândră că există o asemenea secție în România și felicit ieșenii pentru idee!
Timp de mai bine de o oră, am explorat acest tărâm al frumuseții și naturalului și tot n-am apucat să văd tot! De la sere...

sera gradina botanica iasi

sera gradina botanica iasi

sera gradina botanica iasi

scoarta copac gradina botanica iasi


palmieri gradina botanica iasi


Măslin
maslin gradina botanica iasi

frunze gradina botanica iasi

frunza gigant palmier gradina botanica iasi

flori gradina botanica iasi

flori gradina botanica iasi


cactusi gradina botanica iasiArbore de cafea
arborele de cafea gradina botanica iasi


...am coborât destul de mult pe niște scări care necesită reparare urgentă și am nimerit pe pontonul unui lac înghețat la fel de tare ca și mine, unde am izbutit să zăbovesc, totuși, câteva minute, răgaz în care mă gândeam, pe o parte cât de grea va fi întoarcerea (pe scările pe care tocmai le coborâsem), iar pe de altă parte încercam să ignor frigul și să mă bucur de liniștea aproape ireală care domnea peste împrejurimi. 

lac gradina botanica iasi

scari gradina botanica iasiDupă un urcuș acceptabil, dar de care m-aș fi lipsit cu mare drag, am ajuns la Rozarium, unde am remarcat că trandafirii (ăia, peste 600!) au și nume! Leonardo da Vinci este cel care mi-a rămas în minte, dar multe alte personalități păreau să se fi reîncarnat în regii florilor. Din păcate, trandafirii încă "hibernează" în ultimele zile ale iernii, așa că le-am promis că o să le mai trec pragul când o fi mai cald și când va fi mai plăcut să-i privesc.

gradina botanica iasi iarna


De aici am nimerit într-un fel de poieniță, unde "vedeta" era o fântână cochetă. Instantaneu, imaginația s-a pus în mișcare și mi s-a arătat în fața ochilor o prințesă care vine să ia apă într-o găleată de lemn, dar înainte să purceadă la anevoioasa sarcină, își privește chipul în apa cristalină și tresare brusc când zărește în luciu... un alt chip, al unui prinț. De aici, continuați voi povestea:) Pentru inspirație, priviți imaginile:


fantana gradina botanica iasi


alee gradina botanica iasi


stuf gradina botanica iasi

pisica gradina botanica iasi

gradina botanica iasi iarna


flori gradina botanica iasi

banca gradina botanica iasi

banca gradina botanica iasi


Chiar dacă nu e cea mai frumoasă din țară și nici iarna nu e chiar perioada cea mai potrivită ca s-o vizitezi, eu zic că merită o plimbare chiar și numai pentru că este cea mai veche grădină botanică din România!


roz gradina botanica iasi


= Curios/oasă să vezi și alte grădini botanice? Îți recomand: București, Cluj-Napoca, CraiovaJibou =

__________________________
Daca ti-e pofta de si mai multe povesti, imbarca-te pe Facebook. Sau asigura-te ca ajungi la timp in port cand o noua poveste apare la orizont. Biletul se ia de AICI, simplu, gratuit si rapid!