Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

joi, 14 martie 2013

De ce e musai sa vizitezi Parcul Copou

Pentru că deși e un parc relativ mic (cam cât Bazilescu din București, pentru cunoscători :D), este atât de bogat în semnificații, ca nimeni altul. Cel mai vechi parc al Iașiului adăpostește două obiective de importanță națională: primul monument al Țărilor Române și un copac bătrân de 4 secole și jumătate cunoscut ca "Teiul lui Eminescu". Deja te tentează o vizită în Parcul Copou? Nu mai trebuie să aștepți până ajungi în capitala Moldovei. Hai să-l vizitezi cu mine, ACUM!

parcul copou iarna

Chiar dacă iarna nu e tocmai anotimpul ideal să te lași cucerit de un parc, Copoul a reușit, pe 22 februarie 2013, să-mi ofere o vizită plăcută, care m-a făcut să uit de gradele modeste din termometre și să mă bucur de natură. A fost de-ajuns să se învecineze cu o clădire fabuloasă și nici nu mai avea altceva de făcut, eu eram deja cucerită! Mă refer la sediul Brigării 15 Mecanizată "Podu Înalt", vecinul parcului. Din păcate, nu se poate vizita, nici fotografia (semnul de interzicere este vizibil doar dinspre aleea dintre clădire și parc), dar este exemplul ideal că... cine se aseamănă, se adună. O clădire minunată nu putea sta alături decât unui parc pe măsură!

brigada podu inalt iasi
sursa
brigada 15 mecanizata podu inalt iasi

Primii pași pe care i-am făcut prin parc au fost marcați de anotimpul incert care ținea Copoul în stand-by. Iarnă pe sfârșite, dar nu încă primăvară, am prins Copoul "nepregătit". Nu avea toți arborii înveșmântați cu frunze, aleile erau jilave, iar zăpada încă îl mai sâcâia, pe alocuri. Băncile erau reci, atmosfera generală - mohorâtă. 

alee parcul copou

alee parcul copou

foisor parcul copou

fantana parc copou


Dar când am ajuns în centrul parcului și am dat cu ochii de obeliscul cu lei, parcă totul s-a înseninat în jur. Evident, soarele nu îndrăznise să zâmbească, dar când am văzut cât de frumos sunt sculptate acele feline (de ziceai că atunci erau gata să sară la atac!), nici că-mi mai păsa că vremea nu era faină!

obelisc lei parcul copou

leu parcul copou iasi

Acesta este primul monument al Țărilor Române, ridicat fiind în cinstea Regulamentului Organic, prima constituție a Principatelor. Și eu eram acolo, lângă el! De neuitat!

La câțiva pași în spate... un pom. Părea ca vai de el și o vreme mă tot uitam în jur, așteptându-mă să văd maiestuosul tei cu care făcusem cunoștință în urmă cu 9 ani, la prima mea vizită în Iași. Uitasem că era încă... iarnă. Celebra coroană bogată în verde, a "Copacului Îndrăgostiților", sub care își căuta poetul național inspirația, era atunci doar un vis frumos. Dar privindu-l, admirându-l pentru vârsta înaintată (peste 250 de ani) când încă se mai ține pe picioare, gândindu-mă că nu mulți văd Teiul lui Eminescu și în zilele lui mai proaste, m-am trezit felicitându-l. Până la urmă, a fost singurul arbore care a reușit să-l impresioneze pe Mihai Eminescu. Și asta este o mare realizare! Sunt sigură că dacă George Bacovia ar fi trecut și el prin Iași, în anotimpul rece, ar fi fost, de asemenea, inspirat de el! Și stăteam și mă uitam cum se zgribulește sub aerul rece al nesfârșitei ierni, fiindu-mi milă că nu am putința să-l cuprind și să-l încălzesc, când m-am hotărât să-i spun toate acestea. Motivele pentru care merită apreciat și vara, și iarna. La urma urmelor, doar el, Teiul, ar putea fi muză atât pentru romantici, cât și pentru simboliști! Jos pălăria, maestre!

teiul lui eminescu iarna

poezie dorinta parcul copou

teiul lui eminescu parcul copou iarna

teiul lui eminescu parcul copou iarna


Vizitează parcul și în luna mai!

__________________________
Daca ti-e pofta de si mai multe povesti, imbarca-te pe Facebook. Sau asigura-te ca ajungi la timp in port cand o noua poveste apare la orizont. Biletul se ia de AICI, simplu, gratuit si rapid!