Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

miercuri, 6 martie 2013

Ce face un turist, in Iasi, la 2 noaptea?

vederi iasi
Răspuns: scrie vederi! Presupun că sunt câțiva dintre voi care au ridicat o sprânceană când au citit acest răspuns, așteptându-se probabil să povestesc cum m-am zbenguit prin cluburile ieșene, dar DA, în secolul XXI, mai există oameni care apreciază un scris de mână, cuvinte așezate pe hârtie care să exprime emoții, un timbru frumos și o imagine printată, necompusă din miliarde de pixeli.

De când am călătorit în Sibiu fără să plec, efectiv, de acasă, mulțumită Elenei Cîrîc, mi-am promis că-i voi urma exemplul: în următoarea vacanță urma să cumpăr vederi, timbre și plicuri (prefer să le trimit incognito, mai prelungește suspansul destinatarului:D), să aștern câteva gânduri inspirate de minunățiile pe care aveam să le descopăr acolo, să le pun la poștă și să aștept ca adresanților să li se creioneze zâmbete pe chipuri de îndată ce vor deschide plicul "tatuat" cu timbru, ștampila poștei și, mai ales, cu numele lor.

vederi iasi
Întâmplarea a făcut ca următoarea vacanță s-o petrec în Iași și Piatra Neamț. Înainte s-o tulesc din București,  m-am gândit la persoanele care ar aprecia un asemenea gest venit din partea mea și a "magazinului de amintiri" care este, pentru mine, o a doua casă, de care nu mă despart indiferent de cât de departe aș pleca de domiciliul fizic:D În afara familiei, m-am gândit la persoanele din blogosfera de turism pe care le apreciez, de la care am învățat lucruri frumoase și am aflat de locuri noi, persoane pe care le cunosc sau mi-aș dori să le cunosc, persoane cu care am purtat mai mult de o conversație, fie și doar prin intermediul comentariilor de pe blogurile noastre, dar m-am gândit și la cititorii mei fideli, non-bloggeri, care navigă de mult timp la bord. Data viitoare promit că trimit mai multe și doritorii se pot deja înscrie :)

Lista finală a celor către care s-au îndreptat gândurile mele din Iași este: Larisa, Alexandra, Lucian, Mira, Geta și Marius, Elena și Cătălin, Elena, Sofia Flori, Daniela Butura, Ioana Budeanu, Ioana

Evident, nu m-am putut abține să nu scriu o poveste pentru fiecare dintre destinatari, mai ales că inspirația era la cote maxime chiar și la 2 noaptea! De ce și cât de ușor sau greu am găsit vederile, vă povestesc în rândurile următoare.


Iașiul mi-a oferit două surprize - una foarte-foarte plăcută, alta nu la fel de încântătoare. De bine e că orașul arată fenomenal, dar FE-NO-ME-NAL de la înălțime. L-am văzut atât de la restaurantul "Panoramic", cât și din camera unde mi-am petrecut două nopți (va urma). Motiv să-i mulțumesc pentru că, stând pe fotoliul așezat strategic lângă fereastră, mi-a insuflat inspirația care a generat "povestioarele" pe care le puteți citi mai jos și pentru că am putut astfel să-i simt aproape pe toți cei cărora le scriam, ca și cum ar fi fost alături de mine. Dacă toți vor avea vreodată parte de aceeași priveliște, vor ști că sunt și eu acolo:)

Surpriza mai neplăcută se referă la dificultatea cu care am găsit vederi CU Iașiul în... Iași! Culmea, am găsit muuulte vederi cu Bucureștiul și Vlad Țepeș (nici aici n-am scăpat de el), dar de-abia am reușit să strâng, din două locuri, vederile pe care le-am trimis. Ori unde căutam nu aveau deloc (librării), ori aveau doar 2-3 și-mi trebuiau peste 10 (Oficiul Poștal 1 - extraordinar interior, musai de vizitat, dar foto-video interzis)! Așadar, dacă veți intenționa vreodată să-mi urmați exemplu, vă scutesc de pierderea timpului. Nu găsiți la librăriile Junimea, Adevărul, Cărturești, Humanitas, Sadoveanu, dar găsiți la Casa Cărții (vis-a-vis de Biserica Trei Ierarhi), la Avant-Garde (pe Lăpușneanu, lângă Muzeul Unirii) și în Palas Mall, la un stand cu produse de artizanat, la capul scărilor branduite cu Hervis Sports, dar acestea nu mi-au plăcut, fiind un set cu poze vechi și de calitate inferioară, pe suport de carton.

Greu-greu, dar satisfacția e mare, mai ales pentru cel care dăruiește! Ai sentimentul că ai făcut o faptă bună, că rău nu poate fi când aduci un zâmbet sau promovezi dezinteresat un oraș. Nasol e ce-am făcut în Grădina Botanică, dar asta e altă poveste:D

==============================================

Pentru părinții mei: 
Dragilor, 
Vă salutăm (n.r. eu și Ionuț) de la etajul 10 al Hotelului Unirea! Orașul doarme sub noi, dar noi n-avem somn. Ne gândim la voi:P Dar mai e cineva care ține morțiș să vă salute. Ghiciți cine este? Iașiul, cum cine?

Pentru Larisa, stabilită în Franța:
Draga mea Larisa, 
Iașiul te salută!
A ținut morțiș să-ți transmită, prin intermediul meu, că te așteaptă cât de curând. Are un palat așa, ca-n Franța:D Ce zici, îl lași mult să aștepte?

Pentru Ioana Budeanu, originară din Iași:
Salutări de la etajul 10 al Hotelului Unirea. Iașiul doarme și câteva lumini îi țin companie... Mulțumesc pentru pontul cu hotelul, pentru obiectivele din această vedere, pe care mi le-ai recomandat în guest-post și, sincer, îmi pare rău că nu ești cu mine, acum. Iașiul e mi-nu-nat!

Pentru Mira:
Dragă Mira,
Privesc Iașiul de la etajul 10 al Hotelului Unirea și îmi pare rău că nu poți fi alături de mine acum. Orașul doarme, dar o multitudine de luminițe îi țin de veghe. Ziua, sub Teiul lui Eminescu, viața e mai plină de poezie și astăzi am gustat-o astfel. Apropo, Iașiul îmi șoptește acum că... te salută!

Pentru Sofia Flori:
Nu e așa pitoresc ca Turnul de Apă din Drobeta Tr Severin, dar este unul din punctele celebre ale Iașiului și e...oho...de înalt! (n.r. Turnul Golia) Astăzi am trecut pe lângă el și nu-mi puteam desprinde privirea de pe dânsul. Sigur ți-ar fi plăcut și ție! Iașiul te așteaptă și te salută! Așa tocmai mi-a șoptit...

Pentru Daniela:
Dragă Daniela,
Stau la etajul 10 al Hotelului Unirea și privesc Iașiul dormind... Ah! Uite că-mi spune ceva: te salută!!! Eh, vii să-l saluți și tu?

Pentru Lucian:
Nu trebuie să pleci peste mări și țări ca să vezi asemenea clădiri fascinante (n.r. Palatul Culturii). Iașiul tocmai mi-a șoptit că te așteaptă ca să te impresioneze. Știu că poate!

Pentru Elena și Cătălin:
Iașiul vă așteaptă! Șade el la o distanță ce se parcurge cam în 7 ore de la București, dar ca să admiri pe viu palatul din imagine (n.r. Palatul Culturii), merită orice efort! Eu-l admir acum "dormind", de la etajul 10 al Hotelului Unirea!

Pentru Alexandra:
Stau la fereastra camerei mele de la etajul 10 al Hotelului Unirea și admir un oraș dormind la veghea luminilor nopții... Iașiul tocmai îmi șoptește că te salută și te așteaptă la Sala Pașilor Pierduți, unde în compania picturilor lui Sabin Bălașa, un culoar plin de mister te va purta într-un du-te-vino între prezent și trecut. Azi am trecut pe acolo și... nu regret! Hai, vii și tu în Iași?

Pentru Geta și Marius:
La 23.01.1856, la Iași, avea loc un eveniment istoric. Inițiatorul său mă privește chiar acum din Piața Unirii. Eu stau la căldură, la etajul 10 al Hotelului Unirea, și-l privesc zgribulit într-o statuie și orașul dormind buștean... MI-NU-NAT! Haideți, veniți și voi la Iași?

Pentru Elena:
Sunt la etajul 10, în hotelul Unirea și orașul aproape doarme, dar lumini, ici-colo, pictează cadre de vis. Trebuie să vezi și tu asta!

__________________________
Daca ti-e pofta de si mai multe povesti, imbarca-te pe Facebook. Sau asigura-te ca ajungi la timp in port cand o noua poveste apare la orizont. Biletul se ia de AICI, simplu, gratuit si rapid!