Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

joi, 28 martie 2013

Orasul care refuza modernitatea

Aceasta-i Brăila în viziunea mea, așa cum mi s-a dezvăluit în cele două dăți în care i-am fost oaspete. Străduțe înguste, pe care se îngrămădesc case, mai toate monumente istorice, turle de biserici bătrâne, dar încă sfidătoare spre cerul prea înalt, Dunărea care-și continuă veșnicul drum spre mare...

velier ceas piata traian brailaO urbe prea liniștită pentru faima calomnioasă care încă îi mai apăsă pe umeri.

Multe case sunt muribunde, de-abia se mai țin în două-trei cărămizi, dar orașul refuză să-și uite istoria, să se predea în fața modernului. Continuă să miroasă a vechi, a povești nemuritoare, a secol XIX. Într-adevăr, străzile sunt cosmetizate cu asfalt, unele clădiri au "tras lozul câștigător" și s-au ales cu o renovare, a apărut un mall și bărcile bunicilor sunt mai mult piese de muzeu, pe faleză tronând bărcile cu motor, dar în esență, parcă nimic nu s-a mai schimbat de secole.

detaliu orologiu braila martie
Brăila este frumoasă, este de vizitat, este captivantă. Uitați prejudecățile cu infracționalitatea ridicată și nu vă fie teamă s-o cunoașteți! Spre deosebire de alte orașe, veți fi surprinși să constatați că niciun cerșetor nu vă va tăia calea, deși orașul pare eminamente sărac, și etnicii de care ne temem atât de mult să fim asemuiți n-o să vă dea bătaie de cap (asta dacă, cumva, îi întâlniți). Contrastează cu peisajul general doar BMW-urile care-și hâțână fundurile prin oraș, dar unde nu întâlnești aceiași iubitori de atenție cu orice preț? 

În Brăila există cultură, oameni frumoși, istorie la orice pas și privire. Iar Dunărea e la doi pași distanță, ca să-i confere un strop (sau mai mulți :D) de prospețime. 

Haideți la plimbare!

Regret că n-am apucat încă să mă plimb pe toate străduțele vechi, să fotografiez fiecare nestemată (pe unele le-am zărit din mașină), pentru că știu că sunt mult mai multe de văzut decât voi prezenta în minutele următoare. Dar ceva îmi spune că voi reveni...

Vreau să vă arăt la început singura biserica ortodoxă în care mi s-a permis să fac fotografii fără opreliști, mormăieli sau scuze stupide - Biserica Grecească. Mulțumesc doamnei de la chioșcul cu lumânări și cărți de rugăciuni pentru amabilitatea ei și urarea "Doamne Ajută". Mi-ar fi părut foarte rău să n-am interiorul acestei biserici drept amintire, pentru că realmente este DIVINĂ! Și dacă eu n-aș fi cerut permisiunea de a fotografia, nici ceilalți credincioși din biserică n-ar fi avut curajul să-și scoată telefoanele să pozeze comoara. Să vi-o arăt, deci:

interior biserica greaca braila


Probabil arată atât de bine, pentru că parohia primește anual, de la fiecare familie, suma de 40 de lei. Informație găsită pe geamul de la intrare, litere de tip Comic Sans, hașurate cu markere portocalii, verzi și maro!

Biserica o zăriți și voi din Piața Traian, se află imediat pe Calea Călărașilor, vis-a-vis de Banca Națională.

biserica greceasca braila

banca nationala braila


Despre Brăila nu se poate vorbi fără să amintești de orologiul albastru din Piața Traian. Primele două imagini din articol de la el sunt, velierul de la baza ceasului fiind chiar simbolul orașului și, de ce nu, de acum... simbolul acestui blog? :) Are peste un secol de viață, dar încă e reper al orei exacte pentru brăileni. Jos pălăria!

orologiu braila martie

orologiu braila martie


Bustul lui Traian, în spatele orologiului
bust traian braila


Haideți să ne plimbăm acum pe promenadă, cunoscută ca strada Mihai Eminescu. Vom vedea un alt simbol al orașului - Teatrul Maria Filotti -, Hotelul Pescăruș, Cinematograful Lyra, Hotelul Regal. Apoi vom coti pe strada Petru Maior, pentru a zări sinagoga (Templul Coral) - singura dintre clădirile cultului mozaic care se mai păstrează și astăzi în Brăila -, apoi ne vom întoarce pe strada Eminescu, continuând plimbarea tot înainte pe Petru Maior. Vom saluta pisicile de pe partea stânga a străzii, apoi vom admira Biserica Sfinții Apostoli Petru și Pavel, vom intra pe strada Polonă unde vom admira Casa Irimia (1912) și ne vom întoarce în centru.

Teatrul Maria Filotti
teatrul maria filotti braila

teatrul maria filotti braila


Strada Mihai Eminescu
strada mihai eminescu braila strada mihai eminescu braila strada mihai eminescu braila


Cinematograful Lyra
cinematograful lyra braila

cariatida braila


Hotelul Pescăruș. Doamne ajută să aibă o viață mai bună cât mai curând!
hotel pescarus braila


Hotelul Regal
hotel regal braila

hotel regal braila


Sinagoga
sinagoga braila

pisici braila


Biserica Sfinții Apostoli Petru și Pavel
biserica petru si pavel braila biserica petru si pavel braila biserica petru si pavel braila

Casa Irimia, vedere spre strada Fortificației
casa irimia braila


Vedere dinspre strada Polonă
casa irimia braila


Hotelul Traian
hotel traian braila

Nu putem să plecăm din Brăila până nu vedem Dunărea! Chiar dacă nu ne scăldăm în dânsa, trebuie să-i simțim mirosul, să-i cunoaștem unduirile, să-i ascultăm glasul, să fim părtași la zelul său de a ajunge la destinație, în ciuda miilor de kilometri parcurși până pe malurile brăilene. Aici, Dunărea a obosit deja, dar nu se dă bătută. E o lecție de viață pe care brăilenii o învață zilnic. Și nu poți spune că ai văzut Brăila și o cunoști până ce n-ai făcut cunoștință cu tovarășul acesteia. Pe faleză, atunci!

piatra traian colt cu strada galati braila


moara violatos vedere de pe faleza braila

faleza braila

insula mica a brailei martie

blocuri si barci faleza braila


Căpitania portului
capitania fluviala braila


Înainte să ne luăm "la revedere" de la acest frumos oraș, vă invit să mai admirăm Piața Poligon (din Piața Traian se merge pe strada Oituz), Casa cu Lei (azi Liceul Economic Ion Ghica; la capătul străzii Oituz), fosta biserică luterană (pe Bulevardul A.I. Cuza, în apropiere de intersecția de Calea Călărașilor) și Biserica Sfântul Nicolae (strada Ana Aslan 12, tot în zona istorică).

piata poligon braila martie


liceul economic ion ghica casa cu lei braila
leu casa cu lei braila
fosta biserica luterana braila


biserica sfantul nicolae braila
biserica sfantul nicolae braila noaptea

Vă urez plimbări cât mai plăcute prin acest oraș dunărean și vă rog să vă alocați timp destul pentru a-i descoperi toate secretele! Apoi să reveniți la bord, pentru că sunt nerăbdătoare să mi le împărtășiți :D 


Urmează Grădina Publică și Grădina Zoologică

__________________________ 
Daca ti-e pofta de si mai multe povesti, imbarca-te pe Facebook. Sau asigura-te ca ajungi la timp in port cand o noua poveste apare la orizont. Biletul se ia de AICI, simplu, gratuit si rapid!