Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

joi, 7 februarie 2013

Schitul Bran*: Ce priveliste ofera credinta!

Pe culmea Bălăban Balaban**, în bătaia aspră a vântului de început de februarie, o bisericuță se înalță semeață spre înaltul cerului. La picioarele ei se întinde satul Șimon, cu gospodării care se zgribulesc răsfirate pe dealurile încremenite sub respirația răcoroasă a iernii. În zare, în stânga, de-abia se zărește un colț din Munții Leaota. Soarele, deși anemic, are puterea să învie zăpada care copleșește culmite Leaotei. În dreapta, Piatra Craiului este înveșmântată într-o strălucire domolită de nori grei care apasă pe umerii crestați ai muntelui....

Atât de aproape de bisericuță par Bucegii, fastuoși cum îi știm, de parcă prind în mrejele lor crucea de pe creștetul lăcașului de cult. Un pic mai în spate stă Postăvaru, cumva retras, chinuindu-se, asemeni Pietrei Craiului, cu amenințarea unei furtuni. Iar departe, umilă în fața unor vecini atât de masivi, șede Măgura Codlei.

Acesta e peisajul care te întâmpină la Schitul Bran! Minunat, nu-i așa?

peisaj schitul bran


Am ajuns în acest colțișor de lume binecuvântat de Dumnezeu așa cum am ajuns și la Rezervația de urși de la Zărnești, mulțumită lui J'Info Tours.

Am plecat din satul Șimon, la care se ajunge foarte ușor din Bran, pe prima stradă mai importantă la stânga (DC 52), după circa 1,5 km din spatele castelului. Există indicator:) După aproximativ 3 km de la DN 73, am cotit stânga pe un drumeag de țară care a tot urcat, cale de vreo 4 km, până în dreptul schitului, trecând și pe lângă "Conacul Boieresc", ca punct de reper.

Când am ajuns pe spinarea Bălăbanului Balabanului***, vântul bătea la fel de tare ca-n urmă cu o zi, dar nu mai conta! Oriunde întorceam privirea vedeam doar frumusețe. Naturală, simplă, pură. Doar mă aflam lângă un schit, doar nu mă așteptam să fiu înconjurată de rău!

Bisericuța schitului este plăpândă, parcă-ți venea s-o iei în brațe, ca s-o protejezi de vântul tăios. Evident, nu avea nevoie de protecția mea, oblăduirea lui Dumnezeu îi era de-ajuns. 

schitul bran

schitul bran


Vedere spre Bucegi. Atenție! Pelerinii nu pot fi cazați (încă) în căsoaia din spatele schitului
peisaj bucegi schitul bran


La călcâiele ei se întindea o terasă, care vara presupun este un deliciu pe care și măicuțele de aici au voie să-l savureze. Aici am zăbovit un pic mai mult, pe de o parte - pentru că eram mai protejată de loviturile vântului, iar de pe altă parte - pentru că aici peisajul părea și mai atrăgător. Drept dovadă, mi-au ieșit trei fotografii de care sunt tare mândră:

Vedere spre Bucegi, un pic mai la stânga se zărea și Postăvaru
peisaj schitul bran


Vedere spre dealul de vis-a-vis, care străjuiește satul Șimon
peisaj schitul bran


În spatele căsuței din dreapta se zărește Măgura Codlei
peisaj schitul bran


În afară de șuieratul vântului, nimic altceva nu îndrăznea să-și facă auzită prezența. Liniștea era la superlativ, o doză de reîncărcare a bateriilor pe care vi-o recomand cu mare drag. Nu vă mai rețin și vă las să vă delectați cu porția aceasta de Românie tihnită, pitorească, extraordinară. Vă sfătuiesc s-o savurați fără să fiți distrași de zgomotele citadine și s-o serviți împreună cu o muzică suavă, în surdină. Bon appetit!

peisaj schitul bran


Asta-i Piatra Craiului!
peisaj piatra craiului de la schitul bran

peisaj schitul bran


Un pic de Bucegi
peisaj bucegi schitul bran

detaliu casa langa schitul bran


-----

Regulile de la schit (atenție la limbaj):

Iubiți credincioși, 

Pentru ca rugăciunile și jertfele aduse în sfânta biserică să fie bine primite înaintea lui Dumnezeu și aducătoare de folos duhovnicesc, iar nu de osânda păcatului, se cade să ne arătăm cinstea și cuviința față de lăcașul dumnezeiesc, purtând mare grijă de următoarele lucruri:

- Să nu îndrăznim a călca pragul bisericii decât într-o ținută vestimentară cu totul decentă
- Să păstrăm cu sfințenie liniștea desăvârșită în întreg perimetrul schitului pe toată durata dumnezeieștilor slujbe
- Să închidem telefoanele mobile (sau să le comutăm pe modul silențios) până la sfârșitul tuturor rugăciunilor
- Să ne așezăm în biserică după cuvenita rânduială: bărbații de-a dreapta și femeile de-a stânga
- Să nu ne mai închinăm la sfintele icoane, să nu mai aprindem lumânări și să nu mai aducem pomelnice la Sfântul Altar după începerea Dumnezeieștii Liturghii
- Să nu sărutăm nimic din cele sfinte ale bisericii (icoane, moaște, acoperăminte) având buzele acoperite de ruj
- Să ne înfrânăm de la orice alte îndeletniciri  neduhovnicești - precum fotografiatul sau filmatul - câtă vreme ne aflăm în incinta bisericii

Numai în felul acesta ne dovedim ascultarea și prețuirea față de rânduielile și povățuirile Sfintei Biserici, putând nădăjdui să dobândim buna răsplătire a ostenelilor noastre.

Dumnezeu să ne binecuvânteze!


*din 2013, schitul a fost ridicat la rang de mănăstire (detalii în comentariul lui Victor Demeterian)
**,*** update realizat în urma sesizării lui Bogdan Balaban (vezi la comentarii)

__________________________
Daca ti-e pofta de si mai multe povesti, imbarca-te pe Facebook. Sau asigura-te ca ajungi la timp in port cand o noua poveste apare la orizont. Biletul se ia de AICI, simplu, gratuit si rapid!