Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

marți, 5 februarie 2013

Sunt mama! De urs!

Și nu-mi cunosc fiul! Și sunt sigură că o să fiu o mamă neglijentă, pentru că știu unde locuiește, dar nu știu dacă-l voi vedea vreodată. Știu și cum îl cheamă - Martinică -, iar având în vedere că sâmbătă, 2 februarie, când am trecut la câțiva centimetri de el, nu s-a arătat, e clar că-mi seamănă. Pe o vreme urâțică, în chip de vânt tăios, și eu aș fi preferat să fii fost leneșă! Din păcate, chiar și dacă o să facem cunoștință, n-o să-l pot strânge în brațe, n-o să poată să-mi vorbească, cred că nici nu m-ar recunoaște drept mamă adoptivă. Voi putea să-i asigur hrana, în fiecare lună, pentru doar 5 €, dar ce mamă e aia care nu-și vizitează fiul și consideră că prin aportul financiar se achită de "datoria" maternă? Dar chiar dacă eu n-o să fiu mama ideală, copilul meu cu blană nu va fi lăsat în voia sorții și mai sper că se va împrieteni cu "ruda" sa prin alianță - Ionică -, copilul lui Ionuț. 

Deja nu mai înțelegi nimic? Îți explic imediat: sâmbătă, mulțumită lui J'Info Tours, am adoptat simbolic un ursuleț de la Rezervația de la Zărnești, cea mai mare de acest gen din Europa! Având în vedere atrocitățile pe care au avut nenorocul să le trăiască omnivorele de aici, cred că și o mamă "doar cu numele" e mai bună decât dresorul cu bici!

diploma adoptie urs rezervatia de ursi zarnesti

diploma adoptie urs rezervatia de ursi zarnesti


Într-o pădurice de la marginea orășelului Zărnești, pe raza a 70 ha, trăiesc tot atâția urși. Toți locatarii sunt animale care au fost tratate întocmai, ca niște animale, de oameni fără suflet, pentru care profitul nu ține cont de sentimentele unor ființe care nu-și pot exprima verbal durerea. La invitația J'Info Tours, o zi banală de sâmbătă s-a transformat într-o dată memorabilă, care mi-a mai oferit o lecție de viață. Am cunoscut doar circa 5 locatari, dar a fost de-ajuns să mă îndrăgostesc de acest loc - sanctuarul urșilor care au suferit în circuri sau au fost marionetele unor proprietari de restaurante sau au fost încarcerați în grădini zoo, care au fost, până la urmă, închise.

La Zărnești, cei cu inima de gheață n-au accesul interzis, pentru că suma de 25 de lei plătită pentru a intra aici poate schimba un om și-l poate trata chiar și pe cel mai hain. Așadar, dacă știi de existența vreunui individ care nu lăcrimează la vederea unei labe de urs devorate însuși de animal pentru a scăpa de viața diabolică pe care o trăia în captivitate, adu-l aici și va înțelege, va privi altfel în ochii animalului de care mai toți ne teme(a)m în pădure.

urs in zapada rezervatia de ursi zarnesti

urs rezervatie zarnesti


Rezervația de urși de la Zărnești nu este o grădină zoologică! Chiar dacă locuitorii săi stau, totuși, în spatele unor garduri electrice, pe care stau prinși butuci de lemn cu numele și data de eliberare a fiecărui locatar, au libertatea și spațiul de a zburda, iau contact cu vecinii lor (trăgând chiar și partide de joacă pe cinste, după cum vezi în clipul de mai jos), beneficiază de piscină, sunt protejați de niște căței vajnici și, cel mai important, sunt tratați cu respect. De suferit de foame nici nu se pune problema! Practic, rezervația este omonimul unui centru de reabilitare: când sunt aduși aici, urșii suferinzi intră în carantină, sunt deparazitați intern și extern (ca pisicile:D), iar masculii sunt castrați, apoi intră într-o perioadă de training, adică de acomodare cu noul mod de viață, și de-abia apoi intră în posesia propriei "camere".

caini la rezervatia de ursi zarnesti caine si urs rezervatia de ursi zarnesti caine paznic rezervatia de ursi zarnesti piscina rezervatia de ursi zarnesti stiva lemne rezervatia de ursi zarnestiTot aici am aflat că o femelă de urs este, ca mărime, o treime dintr-un mascul și că hibernarea într-un bârlog este doar un mit! Urșii își sapă o mică groapă în care să-și vâre fundul și gata culcușul de iarnă. Dovada:

barlog-groapa rezervatia ursi zarnesti


Cea mai frumoasă surpriză a zilei a venit din partea unui ursuleț care se cocoțase, extrem de abil, tocmai în vârful unui copac! Ce bineee stătea acolo și ce-i mai plăceeea!

urs in copac rezervatie zarnesti
urs in copac rezervatie zarnesti

Fă cunoștință cu Jacksie! Are un comportament deviant, generat de anii de dresaj, dar există speranță că-și va reveni la normal. Îți ținem pumnii, Jacksică!


Ți-o prezint și pe Mia, de 3 anișori:

ursoaica 3 ani rezervatia de ursi zarnesti ursoaica 3 ani rezervatia de ursi zarnesti ursoaica 3 ani rezervatia de ursi zarnesti ursoaica 3 ani rezervatia de ursi zarnesti


Sunt sigură că deja vrei să vii și tu aici, așa că vrei să afli acum și cum ajungi. Foarte simplu! Dacă vii dinspre Brașov și Râșnov, când se face drumul spre Zărnești, o iei pe acolo și chiar înainte să dai de primele case din oraș, vei remarca un indicator care te îndrumă spre dreapta, pe un drum de țară. După 2,5 km pe culmea unui deal care-ți oferă peisaje minunate oriunde ai întoarce privirea (vezi mai jos), nimerești în fața unei bariere, respectiv intrarea în rezervație. 

rezervatia de ursi zarnesti vedere din satelit
Vedere din satelit, via Google Earth

harta_rezervatia_de_ursi
sursa


Te sfătuiesc să-ți programezi vizita, care se realizează doar însoțit de ghid, la unul din aceste două numere (0268/471.202; 0788/714.197) și să respecți orarul de vizitare (iarna, dacă nu faci parte dintr-un grup organizat, poți vizita rezervația doar în week-end, la ora 11 sau la 13; L-V doar în grup organizat, cu programare la nr de fix anterior sau la 0731/334.792). Și e musai să respecți următoarele reguli, "impuse" de locatarii-ursuleți, că altfel ai de-a face cu NYPD (!), firma de securitate a rezervației!

Aici nu este o grădină zoo!

Este pădurea noastră, așadar respectați-o!

Nu ne aruncați mâncare, nu avem nevoie!
Închideți-vă telefoanele mobile!
Nu folosiți flash-urile, pentru că ne deranjează!
Nu mâncați și nu beți în fața noastră, întrucât nu e frumos!
Nu vă apropiați de gardul electric, e periculos!
Rămâneți grupați lângă ghid și ascultați povestea noastră! 
Nu vorbiți tare! 
Nu faceți zgomot! 
Vom înțelege astfel că sunteți prietenii noștri... 


După cum spuneam mai sus, drumul până la rezervație este splendid, chiar și iarna, chiar și în zilele când dealul este bicuit de un vânt nemilos, așa cum am avut ghinionul să simt pe pielea mea, pe 2 februarie 2013:

peisaj zarnesti

peisaj zarnesti

peisaj zarnesti

peisaj de la rezervatia de ursi zarnesti

panorama zarnesti
panorama se poate vedea mai bine dacă dați click dreapta pe imagine- open in new tab/deschidere în filă nouă

in drum spre rezervatia de ursi zarnesti

in drum spre rezervatia de ursi zarnesti

in drum spre rezervatia de ursi zarnesti

in drum spre rezervatia de ursi zarnesti


Cristian
cristian vedere de la zarnesti

copac singuratic zarnesti


cetatea rasnov vedere de la zarnesti


În încheiere, vă las în compania unui documentar vizionat chiar în rezervație, care va spune mai bine decât mine povestea acestor ursuleți. Vă recomand să aveți o batistă la îndemână!UPDATE: Se pare că România are și părțile sale bune, unele mai bune decât Elveția! Primarul din Berna a vizitat Sanctuarul Urșilor de la Zărnesti și a decretat: cei 5 urși care trăiesc în capitala Elveției ar trăi mai bine în județul Brașov! Detalii aici.

__________________________
Daca ti-e pofta de si mai multe povesti, imbarca-te pe Facebook. Sau asigura-te ca ajungi la timp in port cand o noua poveste apare la orizont. Biletul se ia de AICI, simplu, gratuit si rapid!