Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

luni, 18 februarie 2013

O dimineata in Brasov. Cum altfel, decat minunata?

biserica neagra si porumbei brasov
După o seară de neuitat pe străzile și prin cotloanele Brașovului, dimineața de octombrie care i-a urmat nu poate să fie decât... minunată. Era o luni dimineața, 22 octombrie 2012, orașul de-abia se dezmorțea și localnicii se grăbeau să înceapă o nouă săptămână, of, de muncă. Turiștii erau o specie rară în inima orașului, fapt care m-a bucurat nespus, putând să mă bucur de una dintre favoritele mele urbe în liniște, să mă confund cu băștinașii, să respir aer de munte și să gust, cu nesaț, din istorie. 

În Brașov mă simt ca acasă, pentru că tata este de aici și, prin urmare, pentru că am revăzut orașul de prea multe ori ca să mai țin minte o evidență. Culmea, nu m-am plictisit de el, ceea ce nu pot spune, din păcate, și de orașul în care trăiesc - București. Am eu o slăbiciune pentru orașe medievale și pentru Transilvania, în general, dar Brașovul are ceva aparte. Mereu ai ceva nou să vezi sau te determină să revezi, oare pentru a câta oară, aceeași casă, aceeași stradă, același colț de lume și tot nu te poți sătura! Poate e de vină atmosfera încărcată de istorie și împrospătată de răcoarea munților din jur, poate "vinovații" sunt chiar oamenii de aici. Nu știu. Motivele chiar nu contează. Important este că, în Brașov, nu poți să te simți decât bine!


În acea dimineață, așa cum am spus și mai sus, mi-am dorit să fiu unul dintre localnici. N-am reușit. Ce localnic scoate aparatul de fotografiat să captureze aceleași clădiri pe lângă care trece în fiecare zi? Mi-am dorit să-i găsesc defecte orașului, că doar nu poate fi "fără de pată". N-am reușit. Că unele case mai au cicatrici sau că e uneori prea frig nu-s motive îndeajuns de puternice ca să-mi schimbe părerea despre oraș.

Ce am reușit, totuși, să fac, a fost să mă bucur de jocul locuitorilor permanenți din Piața Sfatului, adică porumbeii, să-mi cumpăr o carte polițistă suedeză (ce bună a fost!) de la Librăria George Coșbuc, de pe Republicii, unde mereu intram cu părinții când ajungeam la poalele Tâmpei, să vizitez și faimoasa librărie "Okian", situată într-o casă veche, la care ajungi printr-un gang și urci niște scări bătrâne, să fac mișcare de dimineață, alergând un chow-chow care defel nu voia să stea la pozat și să mă desfăt cu puțin timp eu cu mine, mă rog, și cu orașul:)

porumbei brasov


chow chow brasov


china restaurant brasov


fereastra cu ghiveci brasov


gang brasov


piata sfatului brasov toamna


piata sfatului brasov toamna


Am petrecut această agreabilă dimineață în cadrul celei de-a șaptea zi din infotripul "Să redescoperim România", organizat de Transilvania Travel, Paralela 45 și Accent Travel&Events.

__________________________
Daca ti-e pofta de si mai multe povesti, imbarca-te pe Facebook. Sau asigura-te ca ajungi la timp in port cand o noua poveste apare la orizont. Biletul se ia de AICI, simplu, gratuit si rapid!