Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

miercuri, 20 februarie 2013

Cetatuia din Brasov: Ce frumos se vede orasul si ce bine e inauntru!

Am cunoscut-o acum 4 ani, într-o primăvară, ascunsă în spatele unui desiș protector. Am redescoperit-o în 2012, toamna, în văzul tuturor, fără compania copacilor. Are aproape 500 de ani, dar este mai tânără ca niciodată, pentru că nu a fost lăsată de izbeliște. Vorbesc de cetățuia brașoveană, o construcție care indiferent de unde ar fi privită (de pe Tâmpa, din Livada Poștei, de lângă zidurile sale sau din mijlocul ei) este la fel de pitorească. Să trăiască!

cetatuia brasov toamna

cetatuia brasov toamna


Cetățuia ar fi impropriu numită cetatea din Brașov, pentru că, practic, ea este doar promontoriul ei, întreaga cetate putând ușor s-o dibuiești dacă privești orașul trănsilvănean de la înălțime. Până la poalele Tâmpei și oprindu-se în Poarta Schei, toată urbea cuprinsă între zidurile care, în mare parte, se mai păstrează și astăzi reprezintă, de fapt, cetatea Brașovului.

Dar hai să ne îndreptăm privirea spre punctul ei central - minunata clădire pe care sunt sigură că ai admirat-o în primele fotografii. În interior, se află un restaurant medieval unde, la cerere și doar pentru grupuri, se organizează spectacole cu orchestră, tenori, soprane și dansuri de pe vremuri (Ghici ce? Am asistat la un astfel de moment), personaje horror care ar speria orice dușman, dar care, pentru turiști, sunt o încântare, vara - terasă cu o panoramă pe care dacă o privești, uiți de foame, sete, de griji, de tot și cămări pline cu murături frumos decorate - o gustoșenie!

În exterior, alei pavate "accesorizate" cu felinare înlesnesc plimbări care, fie că vrei, fie că nu, devin automat romantice și care oferă panorame în special spre Centrul Civic și zona industrială a orașului, care de aici arată fenomenal și asta pentru că se estompează detaliile care "dor", murdăria și metalul.

Dar să lăsăm vorbăria și să ne punem pe admirat. Așa s-a văzut cetățuia, în ultima zi din infotripul "Să redescoperim România":


Terasa și panorama pe care, cu mândrie, o prezintă turiștilor


terasa cetatuia brasov

panorama cetatuia brasov

panorama cetatuia brasov

panorama cetatuia brasov

panorama cetatuia brasov

panorama cetatuia brasov

Panorama spre zona nouă a orașului

panorama cetatuia brasov


Cămara

muraturi cetatuia brasov

muraturi cetatuia brasov

muraturi cetatuia brasov

porumb si struguri cetatuia brasov


"Sperietorile"
horror cetatuia brasov


horror cetatuia brasov


Spectacolul

partitura orchestra cetatuia brasov


cavaler salonul medieval cetatuia brasov


moment artistic cetatuia brasov

moment artistic cetatuia brasov


Alte 3 clipuri ==> Hai la Bord @ YouTube

Nu uitați: Dacă veniți în Brașov, cetățuia este de neratat! Dar presupun că deja v-ați convins, dacă ați ajuns să citiți aceste rânduri:D Dacă încă nu sunteți siguri de potențialul ei, plusez cu încă două imagini:

ferestre cetatuia brasov


cetatuia brasov

__________________________
Daca ti-e pofta de si mai multe povesti, imbarca-te pe Facebook. Sau asigura-te ca ajungi la timp in port cand o noua poveste apare la orizont. Biletul se ia de AICI, simplu, gratuit si rapid!