Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

vineri, 15 februarie 2013

Am descoperit de ce este Romania altfel!

lucian boia de ce este romania altfelChiar din primele rânduri, vreau să-i mulțumesc domnului Lucian Boia pentru că a scris această carte. Pentru că a vorbit, pe înțelesul tuturor, despre mine, despre tine, despre noi ca români. Pentru că mi-a confirmat niște teorii personale, dar și pentru că mi-a deschis ochii în privința altora. Pentru că atunci când am întors ultima pagină a cărticelei de doar 120 de pagini, m-am simțit mai "bogată" decât dacă aș fi citit mii și mii de pagini, dintre care prea puține ar fi putut rămâne în memoria mea. "De ce este România altfel?" este o carte pe care o recomand fiecărui român, pentru că răspunde acestei întrebări pe care sigur fiecare dintre noi și-a pus-o cel puțin o dată-n viață și pentru că ne realizează un profil pe care nici cel mai iscusit psiholog n-ar fi în stare să ni-l facă.

Succesul nebun de care s-a bucurat începând din decembrie 2012 este lesne de înțeles: nu poți să ignori o carte care vorbește despre tine! Am găsit prima ediție (sigur vor urma și altele) tipărită la Humanitas, pe ultima sută de metri, la tarabele faimoase de la Obor. Pentru doar 22 de lei, am reușit să mă cunosc mai bine.

Am terminat-o de ceva vreme și poate n-aș fi scris despre ea (pentru că am încă multe povești restante), deși merită, dacă nu citeam despre dânsa la Elena Cîrîc pe blog, unde mi-am și exprimat o scurtă părere. Pe Elena o știți deja de la povestea cu vederea din Sibiu, acum haideți să vă fac cunoștință cu... voi:)


De ce suntem noi mai cu "moț" decât ceilalți? Din cauza unor serii de coincidențe istorice care au propagat, din generație în generație, "obișnuința supunerii", "formele fără fond", "apatia" sau "complexul de inferioritate". 

Suntem și am fost mereu o țară mică, la cheremul altora. Când ne-am descoperit neînsemnătatea, am contracarat-o prin aerele de superioritate, de la "noi suntem urmașii Romei" și chiar până la "noi avem cele mai frumoase femei din lume". 

Totul a început, spune istoricul Boia, undeva prin secolul XIV, cu o întârziere deja impresionantă. Până atunci, când s-au închegat Țara Românească și Moldova, pe acest teritoriu, nu s-a produs niciun text, toate informațiile "despre noi" provenind din afară. Să nu ne mai mire, deci, cât de ușor s-a realizat prima campanie de manipulare din istoria omenirii, cea condusă de sași împotriva celui mai aprig dușman... nenea Țepeș.

Apoi, noi ne-am obișnuit, de-a lungul istoriei, să ne supunem: "de la țăranul prea plecat în fața boierului până la domnitorul prea plecat în fața Înaltei Porți". De aici a rezultat și acțiunea compensatoare, care și în 2013 ne este atât de familiară: cum "să-l tragi pe sfoară" pe cel căruia aparent i te supui (pag. 40). Poate tot de aici s-a născut și o apatie acută, atunci când ni se întâmplă ceva ce nu ne place, zicem "las-o, bă, că merge ș-așa", înghitem în sec și căutăm soluții individuale de ieșire din impas. N-am ieșit sute de mii de oameni în stradă când s-au redus salariile bugetarilor cu 25%, pe când, în Spania sau Grecia, situația a fost exact pe dos, la reduceri de "doar" 5% (pag. 102).

În graba de a ajunge din urmă țările mai dezvoltate, am adoptat rapid conceptele de universitate, spital, teatru, dar fără să avem profesori, medici sau actori (teoria formelor fără fond). Drept urmare, s-au infiltrat ușor în țară medici germani sau negustorii greci și evrei, străini care știau deja "cum merge treaba". Consecința? "Prea plinul" de străini, care a generat ca la orașe, ungurii și germanii să depășească "net populația românească în toate regiunile care aparținuseră Austro-Ungariei", conform recensământului din 1930 (pag. 45). După ce am aflat și această informație, mi-a fost mai lesne să înțeleg de ce prima școală românească a apărut la periferiile Brașovului, și nu în centru, unde trăiau baștanii sași.

prima_scoala_romaneasca
sursa


Deja devine interesantă cartea? Vă asigur că sunt încă și mai multe informații care vă vor pune pe gânduri... Vă mai dezvălui câteva, însoțite de câteva citate (da, e genul de carte pe care subliniezi!), pe restul lăsându-vă pe voi să le descoperiți...


Am reținut, de pildă, că sarmaua, cea mai "națională" specialitate culinară, provine de la... turci și că termenul "neam" vine de la... unguri. Sau că limba română este cea mai puțin latină dintre limbile latine, ori că "făuritorul primei uniri și marele simbol național al românilor (n.r. Mihai Viteazu) rămânea fiul unei grecoaice (așadar, nici măcar român)" (pag. 15). N-am putut să trec cu vederea nici informația că românii sunt singurii ortodocși care scriu cu alfabet latin (pag. 20).

pag. 8:
Evul Mediu începe în spațiul românesc atunci când în Occident se apropie de sfârșit

(se) fonda la Praga o universitate (cu o jumătate de mileniu înaintea universităților românești)

pag. 9: 
Când ești la urmă, ai "șanse" mari să rămâi tot acolo

pag. 10:
Aici se întâlnesc la un moment dat cele trei mari imperii: Imperiul otoman, Imperiul habsburgic, Imperiul rus. Între ele, principatele române: diminuate, devastate, ocupate periodic, rămân în ființă, singurele țări mici care supraviețuiesc în această parte a Europei

pag. 11:
E greu de spus cât "sânge" roman au românii, dar că au mai mult sânge slav decât roman este de domeniul evidenței (de fapt, "sânge roman" nu au practic deloc; în Dacia nu s-au instalat coloniști de la Roma, ci "provinciali", romanizați în bună măsură, dar nu romani la origine. Până și Traian, împăratul cuceritor, era spaniol)

pag. 76:
Sub domnia lui Ceaușescu, în 25 de ani, s-a construit mai mult decât, laolaltă, sub toate stăpânirile succesive, de la regii daci, trecând prin epoca voievodală, până la suveranii României moderne

pag. 88:

În 1989, în termeni de PIB pe locuitor, România se afla la concurență cu Albania pentru poziția nu prea glorioasă de cea din urmă țară a Europei

pp. 98-99 (poate cele mai interesante):

Cele mai frumoase orașe ale țării, acelea din Transilvania, poartă amprenta altora. Ateneul Român, simbol al Capitalei, e proiectat de un francez (și nu în vreun stil "românesc"). Dracula - eroul turistic național! - a ieșit de sub pana unui irlandez. România e o țară extrem de eclectică, făcută din bucăți de tot felul. În acest eclectism stă în fond farmecul ei, atâta cât este. [...] Poate că acesta e "brandul" autentic al României: faptul că nu are nici unul.

pag. 121:

Necazul este că ceea ce nu merge într-o societate ajunge să strice și ceea ce merge. Nu e un merit să mergi corect, e o deficiență să mergi strâmb. 

__________________________
Daca ti-e pofta de si mai multe povesti, imbarca-te pe Facebook. Sau asigura-te ca ajungi la timp in port cand o noua poveste apare la orizont. Biletul se ia de AICI, simplu, gratuit si rapid!