Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

marți, 8 ianuarie 2013

Tismana: La manastirea visului implinit

Pe 17 octombrie 2012, după ce am văzut unde s-a odihnit Nicolas Cage, am pornit, împreună cu ceilalți participanți din infotripul balnear "Să redescoperim România", spre mănăstirea construită după un vis, întruchiparea certitudinii că dacă știi unde să cauți, toate visele ți se împlinesc. Mănăstirea Tismana nu ne aștepta în straie sobre, ci era înveșmântată în gustoasele culori ale toamnei...

manastirea tismana

Pentru mine, vizita nu era o premieră. Era a treia oară când o întâlneam, dar așa cum se spune, că e cu noroc, chiar a fost! De data aceasta, așa cum povesteam chiar pe 17/10, am cunoscut o măicuță tare simpatică. La 75 de ani, părea mai tânără ca niciodată și încă lucra! Venise aici prin '66, tocmai de prin părțile Buzăului și ne-a mărturisit că nu există păcat care să nu fie iertat cu spovedanie și urmarea cuvântului lui Dumnezeu. O scumpete de bătrânică, pe care mi-a fost mai mare dragul s-o ascult... Iat-o:

maicuta manastirea tismana


Drăguța de ea ne-a povestit istoria locului, chiar lângă mormântul ctitorului - Nicodim. 

mormantul lui nicodim de la tismana


Pe scurt, acestuia i s-a arătat în vis că trebuie să construiască un lăcaș de cult lângă o frumoasă cascadă. A căutat multă vreme locul pe care l-a visat și, într-un final, i s-a părut că l-a găsit, la Ponoare. Aici, însă, nu a fost bine primit și lăsând un greu blestem în urmă, a pornit să caute un nou loc pe care urma să-l facă faimos. Onoarea i-a revenit Tismanei, care a devenit prima mănăstire din Țara Românească. Cascada, pe care îmi dau seama acum, n-am văzut niciodată!, ar izbucni chiar de sub lăcaș, în dreptul turnului din stânga. Cum era o perioadă secetoasă (încerc să mă conving să nu-mi pară rău), probabil ea nu ne putea saluta în octombrie, dar poate voi veți avea mai mult noroc. Vă recomand s-o găsiți, pentru că sigur are multe povești de împărtășit:D

După ce măicuța a pus capăt povestirii (of, ce păcat!), o altă călugăriță ne-a captivat instantaneu, când a început să bată toaca. Ah, ce încântare pentru auz și ce deliciu pentru văz!

maicuta manastirea tismana

maicuta manastirea tismana


Când s-a încheiat acest superb ritual, am dat o raită prin curtea mănăstirii, ca un pic mai târziu, când deja seara se lăsa agale peste codrul des din jur, să ne luăm la revedere și să ne întoarcem la autocarul care ne aștepta, cuminte, în parcarea spațioasă de la baza așezământului monahal. Spre mirarea mea, că o știam ca un regat al florilor, acum aproape toate minunățile cu petale și parfum ispititor fuseseră "întemnițate" într-un hol, bineînțeles spre binele lor. Doar un cactus mare, vizibil rezistent, un țepos trandafir înalt și câteva tufe pitice, care păreau că de-abia așteaptă să se cuibărească în omăt, mai rămăseseră afară, ca și cum ar fi fost cei mai curajoși soldăței, pregătiți să înfrunte Apocalipsa, adică iarna.

trandafir la manastirea tismana

manastirea tismana


Per total, a fost nouă vizită fermecătoare la mănăstirea Tismana și dacă am văzut-o deja de 3 ori și tot nu m-am săturat, înseamnă că dacă voi n-ați văzut-o niciodată, e musai să îndreptați această greșeală! Cum ajungeți? Foarte simplu. De la Târgu Jiu porniți spre Băile Herculane, pe DN 67D, și la aproximativ 30 km, o să întâlniți indicatoare spre dreapta. Luând-o pe DJ 672A, mai aveți de parcurs încă 6 km și când veți zări, pe stânga, o imensă parcare, veți știi că ați ajuns. Mai urcați maxim 5 minute, pe un drum asfaltat și pitoresc, și mănăstirea o să vi se dezvăluie în toată splendoarea.

Dacă tot sunteți în zonă, nu ratați, în dreptul localității Peștișani, să mergeți și la Hobița, sătucul în care s-a născut nimeni altul decât Constantin Brâncuși. Fiindcă este un loc de importanță europeană, nu puteam să nu-i dedic o poveste. Ea vă așteaptă s-o răsfoiți "Acasă la patriarhul sculpturii moderne".

Dar înainte să plecați la drum, vă mai fac poftă de ducă prin alte câteva imagini surprinse la mănăstirea Tismana:


portret la cetatea giurgiu cimitir manastirea tismana drumul spre manastirea tismana
portret diavol manastirea tismana manastirea tismana vedere de la poarta maicuta manastirea tismana

Călătorie binecuvântată să aveți, dragi pasageri de la bord!--- Dacă vrei să poposești și în celelalte locuri vizitate în cadrul acestui infotrip, tot ce trebuie să faci este să acostezi în portul "Să redescoperim România" ---// Fotografiile 2 și 5 au fost surprinse de domnul Tony Mădularu de la Paralela 45 //

__________________________
Daca ti-e pofta de si mai multe povesti, imbarca-te pe Facebook. Sau asigura-te ca ajungi la timp in port cand o noua poveste apare la orizont. Biletul se ia de AICI, simplu, gratuit si rapid!