Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

miercuri, 2 ianuarie 2013

Primul amurg din 2013 in Parcul Bazilescu

Este mic, dar frumos. Este exilat în nordul extrem al Bucureștiului, chiar mai departe decât Gara de Nord, dar merită să faci 1 oră și jumătate până la el, din sudul Capitalei. Nu are lac, insulă sau poduri, dar cândva era cât Herăstrăul. Are un singur obiectiv important, dar el este în paragină. Totuși, este superb chiar și ramolit.

Ai ghicit despre cine vorbesc?

teatrul de vara bazilescu iarna


Întâiul înserat din anul cu presupusul ghinion în coadă m-a prins în al doilea cel mai iubit parc din București. După l'incredible Carol, monsieur Bazilescu este următorul colț de natură bucureșteană care mi-e drag. Din păcate, pentru amândoi, avem o relație la distanță: ne despart mai bine de 15 km, ceea ce pentru traficul orașului corelează cu o călătorie de la, să zicem, București la Comarnic, în județul Prahova! Cum nici nu prea am treabă în zonă, ne vedem rar, dar și când ne întâlnim, e o întrevedere pe cinste!

Nici pe 1 ianuarie 2013, nu a fost o excepție. Parcul de 13,5 ha (în 1954 avea 120!) se îmbrăcase destul de subțirel, într-o mantie cam prăfuită de nea, iar coloanele teatrului de vară, atracția sa principală, erau gâdilate, constant, de un vânt tăios. "Coroana" sa, o liră semeață, îi rezista cu stoicism pe cap, deși întregul monument se zgâlțâia la fiecare palmă a ursuzului vânt. 

detaliu lira teatru vara bazilescu


În ciuda primei impresii cam zaharisite, pe fosta moșie a juristului profesor universitar Nicolae Bazilescu, fotografiile se cer de la sine și nu poți lăsa jos aparatul foto, nici măcar o clipă. Cadrele demne de pozat se țin lanț și farmecul locului te-a vrăjit chiar înainte să-ți dai seama.

Când ești în fața teatrului de vară, merită să faci o reverență în fața acestei bijuterii de aur, care în tinerețe entuziasma până la 2000 de persoane. 

teatrul de vara bazilescu iarna


teatrul de vara bazilescu iarna

teatrul de vara bazilescu iarna

teatru vara bazilescu si conuri


Azi îi mai ghicești din glorie în dantelăria de la ferestre sau în poveștile pe care ți le șoptesc coloanele încă falnice, care-i domină fațada. 

detaliu teatrul de vara bazilescu

coloane teatru vara bazilescu

tablou teatru vara bazilescu

banci si coloane teatru vara bazilescu

vedere din dantelarie teatru vara bazilescu

detaliu coloane teatru vara bazilescu


Că a fost odată o mare vedetă îți poți da seama și când dai de o echipă de la firma de pază BGS care, după ce ai aruncat un ochi printr-o spărtură în interiorul cândva gradios, te avertizează că fotografierea în interior este interzisă?! Deja amintirile de la Buftea începeau să mă bântuie, când întreb dacă există vreun semn care să indice acest lucru. Răspunsul mă trăznește: "Nu, dar v-am zis eu acum!". Și, probabil pentru că paznicul și-a dat rapid seama de penibilul răspuns, adaugă: "Oricum, n-aveți voie să vă plimbați pe sub plafon, că e pericol de prăbușire! Semnul e pe partea cealaltă". Din rău în mai rău, căci puteam s-o pățesc pentru că nu am făcut un ocol special să văd semnul de avertizare, care la o adică, putea fi pus și pe alte laturi. Să mai adaug că dacă nu vrei să văd ce e în interior (un pat pliant sprijinit de un perete și ce se vede în poza următoare), nu mai bine peticești găurile și ai grijă, cu adevărat, de monument?

interior teatru de vara bazilescu


Am încercat să trec repede peste acest moment care mi-ar fi putut strica toată întâlnirea cu unul din parcurile mele preferate și m-am grăbit să salut foișorul, tablele de șah și vecina teatrului, cu care acesta se privește ochi-n ochi, 24 de ore din 24 - Biserica Bazilescu. 

foisor parc bazilescu

sah la bazilescu

biserica bazilescu vedere din parc

peisaj parc bazilescu


Pe măsură ce seara punea stăpânire pe ținutul bazilescian, atmosfera romantică a parcului din sectorul 1 m-a învăluit rapid și, îmbătându-mă cu frumusețe, am și uitat că, cu doar câteva minute în urmă, nervii îmi clocoteau.

romantism parc bazilescu

felinar parc bazilescu

apus in parcul bazilescu 1 ian 2013

detaliu copac parc bazilescu

alee parc bazilescu


Dragă Bazilescule, îți mulțumesc pentru un amurg minunat și o primă zi din 2013 memorabilă! Ține-te tare că dacă în 2004, Primăria Sectorului 1 a putut să investească 1 milion de € în amenajarea ta, sigur va mai putea să aloce fonduri pentru a te aduce la măreția pe care o meriți, care să detroneze Herăstrăul sau Cișmigiul de pe piedestalul celor mai frumoase parcuri bucureștene! 

Vedere din satelit, via Google Earth
parcul bazilescu vedere din satelit


Un sfat: Dacă vrei să dai un ocol teatrului de vară, ar fi bine să ai ceva de mâncare, ca să astâmperi dulăii care și-au stabilit cartierul general în spatele monumentului. Dacă ești îndeajuns de curajos sau vii pregătit, asta te așteaptă:

teatru vara bazilescu vedere din spate
sursa
__________________________
Daca ti-e pofta de si mai multe povesti, imbarca-te pe Facebook. Sau asigura-te ca ajungi la timp in port cand o noua poveste apare la orizont. Biletul se ia de AICI, simplu, gratuit si rapid!