Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

luni, 14 ianuarie 2013

Pe acoperisul Semenicului

Cel mai înalt punct din Munții Semenic nu este, culmea, vârful Semenic, ci Piatra Goznei, care se laudă cu 1 m în plus față de vecinul său din est. Îi face în ciudă, aproape în fiecare zi, pentru că se pot privi în ochi, fără opreliști. Singurele dăți când "duelul" ia o pauză sunt acele zile când ceața intervine între ei și îi "calmează". Momentan, Semenicul pierde de fiecare dată și e cu atât mai frustrant pentru că handicapul este aproape insesizabil. Dar vârful Semenic nu are de ce să se plângă: nu o fi el călăuza din Caraș-Severin, dar oare după cine și-a primit numele un munte întreg?:D

pe piatra goznei semenic

Sprijinit din spate de Schitul Sfântul Ilie (în foto următoare), ca un tată prea protector a cărui influență asupra fiului nu va înceta niciodată, vârful Piatra Goznei își îndeplinește, cu mândrie, menirea de a veghea asupra micuței așezări Văliug și de a ține sub el un întreg munte, al cărui nume nu-l poartă.

schitul sf ilie semenic

schitul sf ilie semenic


De la 1447 m, viața nu se poate vedea decât frumos. Căsuțele din vale își duc traiul în liniște, privind din când în când spre paznicul lor din înaltul cerului, pădurile se aștern ca un covor sub picioarele Goznei, onorate să aibă un asemenea șef...

valiug vedere de pe piatra goznei

vedere de la piatra goznei


...iar tot platoul Semenicului, ca un subaltern, nu se ridică peste căpetenia sa.

vedere de la piatra goznei

peisaj semenic

peisaj semenic


Pe această culme se află vârful Semenic


Piatra Goznei nu este defel un tiran, dar nici gura nu-i mai tace! Nu cred că există zi să nu bată infernal de tare vântul pe acest vârf. De două ori am urcat pe el, iar Ionuț de prea multe ori ca să mai țină o evidență și, de fiecare dată, vântul era prezent, în forță maximă. În mod normal (dar ce e normal în România?), acesta ar fi un defect prea mic în comparație cu priveliștea pe care, chipurile, ai avea-o de pe acoperișul Semenicului. Ai putea să zărești chiar și Reșița, că în linie dreaptă sunt mai puțin de 30 km până în capitala Caraș-Severinului. Dar eu n-am avut un noroc așa de mare, m-am mulțumit cu panorame mai mici, umbrite, cred eu, de poluarea provenită de la combinatul siderurgic reșițean.

Hei, dar de ce mă plâng? Până la urmă, cucerisem un alt vârf, o nouă reușită de adăugat la palmares:), probabil cel mai ușor de obținut.

varful piatra goznei


De ce spun asta? Pentru că, dacă dispui de o mașină, îți mai ia doar 1 minut, hai două, de la parcarea din imaginea următoare ca să atingi cel mai înalt punct al muntelui!

parcare sub piatra goznei


Venind în stațiune trebuie doar să urmărești singurul drum modernizat și vei ajunge, fără probleme, la parcare. Vârful este aglomerarea de pietre din dreapta.

Recomand să vii aici însoțit de cineva drag, care să te țină în brațe când vântul încearcă să te doboare (sau, în fine, o încerca să-ți transmită ceva cu voce tare, dar nu cred că o să-l înțelegi) și să-ți rezervi niște minute bune să te bucuri de noul tău statut: vei avea la picioare, teoretic, toată partea de nord-vest a județului Caraș-Severin și peste 100.000 de persoane vor trăi, pentru câteva momente, sub tine! După ce te saturi de sentimentul de "stăpân al lumii", neapărat, dar NEAPĂRAT, trage o fugă și până la Baia Vulturilor.

ganditoarea de la semenic


Acest obiectiv este doar unul dintre locurile fascinante pe care le-am vizitat în perioada 18-26 august 2012. Vrei să le vezi și pe celelalte? 
Hop direct în vacanță!