Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

marți, 29 ianuarie 2013

Oradea, de la 50 m inaltime

Cel mai mare oraș scăldat de apele Crișului Repede este foarte frumos, chiar și când este supus unei renovări generale (de la sinagoga ortodoxă la Palatul Vulturul Negru și cetate). Dar privit de la o oarecare înălțime, frumusețea i se multiplică și se răsfrânge pe acoperișurile fiecărei căsuțe ori se reflectă în râul care gonește la concurență cu mașinile ce par niște piese Lego.

În după-amiaza celei de-a cincea zi din infotripul "Să redescoperim România", am văzut cu alți ochi... Oradea. Și până pe 20 octombrie 2012, era unul dintre orașele mele dragi, în care n-aș fi refuzat niciodată o plimbare, dar toamna trecută m-am reîndrăgostit de Oradea și sunt sigură că va fi o dragoste până la adânci bătrâneți! Așa de mult mi-a plăcut de ea când am privit-o de la 50 m înălțime, că nici nu s-au inventat cuvinte care să descrie sentimentul pe care-l trăiesc chiar și astăzi, la 3 luni distanță de la impresionanta regăsire!

Sincer, nu cred că ar putea rezista cineva farmecelor Oradei, atunci când o admiră din Turnul Primăriei!

panorama oradea din turnul primariei


Era o zi de toamnă atipică, extrem de călduroasă și fără nicio șansă de precipitații. După un tur scurt al orașului, în care am descoperit, cu oarecare părere de rău, că Oradea era în acea perioadă pe mâinile unor "cosmeticieni" care, sper eu, îi puneau în evidență minunatele clădiri și obiective turistice (ce păcat că nu le puteam vedea acum!), ne-am oprit în parcarea din fața sinagogii neologe, chiar pe malul Crișului Repede.

Atunci ghidul nostru ne-a invitat să vizităm centrul orașului, nu înainte de a "scăpa" această informație: vedeți turnul primăriei? Se poate urca în el pentru 5 lei/persoană. Apropo, aveți doar 30 de minute la dispoziție să explorați centrul, înainte de a vă întoarce la microbuz.  

primaria oradea


În afară de mine, părea că nimeni nu sesizase oportunitatea de a vedea tot orașul de sus, astfel "bifând" și centrul orașului. Am reușit să conving încă doi colegi de infotrip să mă urmeze, iar restul s-au grăbit, la pas, spre centru. Noi eram deja la poarta turnului și citeam programul de vizitare:

marți-vineri: 12.30 - 18.30
sâmbătă-duminică: 12.30 - 19.30

Noroc că nu era luni! Interiorul turnului mi-a amintit de Foișorul de Foc din București, cu diferite poze și obiecte de patrimoniu aranjate în jurul unei scări abrupte, pe care n-am urcat-o în pas de melc, ci într-o mare viteză, pentru că deși aveam jumătate de oră la dispoziție, îi zoream pe colegi, pentru că știam că timpul trece așa de repede când îți place ce faci și presimțeam că sus vom sta minute bune! 

scara turnul primariei oradea


Analogia cu Foișorul de Foc nu este întâmplătoare, pentru că într-un colț am zărit un costum de pompier și, documentându-mă ulterior*, am aflat că din 1904 (la un an de la inaugurare) turnul a fost folosit ca punct de observare al incendiilor. În funcție de zona din oraș unde izbucnea focul, se trăgeau de la două la 6 bătăi de clopot și se arbora un steag roșu în direcția incendiului, astfel pompierii știind exact unde să se îndrepte. Ingenios!

După ce aproape ne-am dat sufletul urcând 50 m până-n vârf, am ajuns pe o platformă pe care încap maxim 5 persoane și, deodată, am rămas trăsnită! DOAMNEEE! Asta-i Oradea? Adică... așa de fain arată un oraș din România? Stați puțin, n-am trecut în Ungaria, cumva??? Nu. Asta era Oradea, asta era România! 

panorama oradea din turnul primariei

panorama oradea din turnul primariei

panorama oradea din turnul primariei


Aceasta este Biserica cu Lună. Dacă n-ai văzut-o până acum, e musai să faceți cunoștință. Are un mecanism unic în Europa care arată fazele Lunii și interiorul este de un albastru incredibil, aș îndrăzni să spun - chiar mai frumos ca Voronețul. Fotografiatul e interzis, dar cu grijă (adică fără blitz și pe mute orice sunet al aparatului), poți pleca acasă cu o amintire frumoasă.

biserica cu luna vedere din turnul primariei oradea


Nu plecăm din Oradea spre un alt "port" până nu-ți mai arăt câteva poze de la sol:

vedere din turnul primariei oradea

reflexie cladire in Crisul repede oradea

Palatul Baroc, pe strada Șirul Canonicilor. Azi, Muzeul Țării Crișurilor
palatul baroc oradea

Vis-a-vis de Palatul Baroc - Bazilica Romano-Catolică, cel mai mare edificiu în stil baroc din România!
bazilica romano catolica oradea

Palatul Vulturul Negru. În octombrie 2012 era în renovare :(
detaliu palatul vulturilor oradea


Dacă ai ajuns cu navigatul până aici și încă nu te-ai convins că Oradea merită vizitată, atunci sunt sigură că după ce vei afla ultimul lucru pe care-l am de zis înainte să închei povestea, vei și începe să-ți faci bagajele cu destinația - capitala Bihorului. Știai că primul observator astronomic a existat aici și, prin urmare, că primul meridian de 0 grade din istorie trecea prin Oradea, cu 400 de ani înainte de actuala referință Greenwich? 


HAI SĂ VEZI CÂT DE FRUMOASĂ ESTE ORADEA ȘI SUB "ASEDIUL" ÎNTUNERICULUI!__________________________
Daca ti-e pofta de si mai multe povesti, imbarca-te pe Facebook. Sau asigura-te ca ajungi la timp in port cand o noua poveste apare la orizont. Biletul se ia de AICI, simplu, gratuit si rapid!