Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

joi, 3 ianuarie 2013

In Regatul Zapezii, la Paltinis

Zăpada a avut putere să se aștearnă în doar 26 cm, dar e de-ajuns pentru "zburătorii" de pe pârtii. La doi pași de freamătul clăparilor și a bețelor ce mușcă din omăt, dealurile dorm sub mantia protectoare imaculată. Ici, colo, zărești o stână părăsită, ale cărei bârne de lemn tremură la orice salut ranchiunos al vântului sau vezi, din loc în loc, la distanțe mari, câte un copac deșirat, care nu va rezista până la primăvară.

În vale, o comună de-abia se dezmorțește și hornurile gospodăriilor ardelenești încep să fumege spre cerul plumburiu ce vestește o nouă zi grea de iarnă. Rășinari se pregătește pentru a răzbate altor ore de decembrie, iar Păltiniș își împarte puful alb și rece între pârtii și dealurile dimprejur.

Bun Venit în Regatul Zăpezii!

peisaj telescaun paltinis


O călătorie cu autobuzul 22, pe care-l iei din fața gării din Sibiu, durează un pic peste o oră și costă 9 lei/persoană și 16 ron/dus-întors. Ai 35 km de străbătut până la stațiunea din Munții Cindrel și multe lucruri de văzut pe drum. Câteva străzi mari din Sibiu îți țin companie în primele minute de la plecare, apoi drumul străbate "Drumbrava Minunată" și de pe partea dreaptă te salută grădina zoologică și Muzeul Satului Astra. Apoi se deschide un drum județean la stânga spre Cisnădioara, ca la scurt timp să apară primele case din comuna care i-a dat pe Emil Cioran și Octavian Goga și unde Andrei Șaguna își doarme somnul veșniciei.

rasinari vedere din autobuz


strada rasinari iarna


Autobuzul se strecoară pe străduțe înguste, periculos de aproape de locuințele transilvănene, și apoi se cocoață în serpentine până ce nicio pădure nu mai are curajul să camufleze peisajul.

peisaj iarna paltinis peisaj iarna paltinis peisaj iarna paltinis peisaj paltinis iarna
peisaj iarna paltinis peisaj iarna paltinis peisaj iarna paltinis peisaj iarna langa rasinari

panorama statiune paltinis


Apare Arena Platoș...

arena platos paltinis

teleschi paltinis


...și un indicator spre o pensiune cu nume inedit ("Vis Împlinit"), apoi trece în viteză pe lângă Schitul Păltiniș, unde este înmormântat Constantin Noica.

schitul paltinis


Mai departe, toți pasagerii rămași coboară la stația de telescaun...

statie telescaun paltinis


...iar autobuzul cotește spre dreapta și se oprește după 400 m, la finish, lângă "Casa Turiștilor".

.............................................................................................

Era 23 decembrie 2012, în ajun de Ajunul Crăciuniului, și după ce Sibiul ne fascinase cu o zi înainte, la Târgul de Crăciun și alte minunății specifice lui, ne-am zis că e timpul să-i lăsăm un pic de răgaz, ca să mai fascineze și alți turiști. Așa că am dat fuguța la fratele său din vârful dealului, la probabil cea mai veche stațiune montană din țară și poate cea situată la altitudinea cea mai mare (aici e o dispută între Păltiniș și Rânca).

După ce am savurat un kürtőskalács mediu cu caramel (5 lei), primul pe care l-am devorat în această combinație, ne-am urcat într-un vehicul cu draci în el. Pe bune! Telescaun ca la Păltiniș, care după spusele unei rude este neschimbat și la fel de îndrăcit ca-n tinerețile ei, nu ați mai văzut! Jur! Mi-am dat seama de ce e în stare de-abia după ce am plătit biletul (8 lei/cursa) și stăteam la coadă, privind cu groază, perechile care se urcau înaintea noastră. Nu are niciun fel de frână când trebuie să urci în el și, la o fracțiune de secundă după ce te-ai trântit pe șezut, te balansează în sus și-n jos, mai-mai să te arunce în hăul care deja s-a format sub tine. Nici coborârea nu e mai veselă, căci bara de protecție ți-o ridici singur și ai la dispoziție doar alte câteva miimi de secundă să te ridici și s-o iei la goană într-o parte, altfel ești trântit la pământ. Am asistat și la scene de căzături, deci probabilitatea de buf e mare!

telescaun paltinis


În telescaun. Aici îmi dădusem seama că oricum nu mai aveam scăpare
anda in telescaun paltinis


Odată ajuns, întreg sau nu, la cota 1670, nu prea ai multe de făcut. 

cota 1670 telescaun paltinis

schior paltinis


Spre deosebire de alte stații terminus, de exemplu cea din Predeal, unde ai măcar un chioșc de unde să te hidratezi, aici nu prea ai de ce să zăbovești prea mult. Poți coborî pe pârtie sau poți porni într-o scurtă plimbare de jumătate de oră sau 20 de minute spre releu (vârful Oncești), respectiv Poiana/Grădina Oncești. Sau tooot poți admira panorama care ți se deschide asupra pârtiei și stațiunii:

panorama cota 1670 paltinis

panorama paltinis


Noi am ales, așa cum bănuiești deja dacă ești la bord de mai multă vreme,... traseele. Le-am făcut pe amândouă, cel spre releu, marcat cu triunghi albastru, și cel spre poiană, marcaj punct albastru. De la stația de sus a telescaunului, îți ia chiar mai puțin timp decât scrie pe indicator până atingi ambele puncte, dar traseul nu pornește de acolo. El vine de la punctul de plecare al telescaunului și durează, în total, 3h-3h30'.

Dar să nu vă mai țin de vorbă și să pornim pe trasee! Ele sunt foarte ușoare chiar și iarna, cu mici pante aproape insesizabile, dar atractivitatea lor nu constă în facilitatea parcurgerii, ci în frumusețea peisajului. Las vorbele deoparte și le îndemn pe fotografii să ia cuvântul:

traseu spre gradina oncesti paltinis

iarna la paltinis

cu fularul la paltinis

iarna la paltinis


Asta-i Poiana Oncești!
poiana oncesti paltinis


Reacția mea la un traseu prea ușor. În Poiana Oncești
portret in gradina oncesti paltinis


Vârful Oncești este capturat de acest releu!
releu paltinis

releu paltinis


Din Grădina Oncești se poate ajunge pe TransAlpina, în dreptul cabanei și lacului Oașa. Pe doritori îi așteaptă un traseu de 10-11 ore, pe creasta Cindrelului. Sigur merită! Așa începe traseul:
spre transalpina din paltinis


În Poiana Oncești, ne-a trezit din visare un nene care ducea în spate... un brad! Ăsta-i spiritul Crăciunului!
cu bradul in spinare paltinis

Și atracția iernii la Oncești este natura... înghețată în dantelă:
peisaj inghetat paltinis

peisaj inghetat paltinis

peisaj inghetat paltinis


La întoarcere, pregătiți deja pentru comportamentul haotic al telescaunului, ne-am apucat să filmăm momentul aterizărilor bucuclașe și traseul mijlocului de transport pe cablu. Savurați, că din spatele calculatoarelor sunteți protejați de diabolismul telescaunului!
Dacă ați supraviețuit călătoriei cu telescaunul, sigur o să vi se facă foame. Recomandările noastre sunt "Casa Turiștilor" (3 stele, la 400 m de telescaun) și "Perla Păltinișului" (4 stele, lângă Arena Platoș). Le-am testat pe amândouă și ne-au plăcut. La CT, puteți încerca ciorba de perișoare și platoul țărănesc (cu sarmale, mămăligă, ardei iute și cârnați), iar la PP, vă recomand cu maaare drag și poftă înghețata asortată, ciorba de burtă și, mai ales, limonada!!!


Perla Păltinișului
restaurant perla paltinisului

brad perla paltinisului

Pe înserat, la Perla Păltinișului, decorul devine romantic
decor la perla paltinisului

peisaj de la perla paltinisului


De la Perla Păltinișului, dar și din dreptul Arenei Platoș, dacă aveți noroc, puteți saluta Făgărașii
peisaj de la perla paltinisului iarna

fagarasii vedere de la paltinis
fagarasii vedere de la paltinis


Dacă mai ai poftă de plimbare, îți recomandăm ca de la Casa Turiștilor să nu te întorci la telescaun, ci să mergi mai departe pe DJ 106A până nimerești în șoseaua principală, cu 200 m înaintea schitului. E o plimbare care merită, prin pădure, dar iarna trebuie să fii cu băgare de seamă la gheața jucăușă de pe drum!

Lângă Casa Turiștilor, chioșc cu specialitățile literare ale zonei
chiosc noica si cioran paltinis

casute paltinis iarna

casuta paltinis


O altă "ciudățenie" a la Păltiniș, după bărbatul cu brad în spate - alergare viteză cu un cărucior pe gheață!
carucior pe gheata paltinis


Credeți că vin păsările în cuib când deasupra căsuței lor stă însuși pericolul?
cuib si craniu paltinis

prin padure la paltinis


Doar pentru imaginea aceasta și tot merită să vii la Păltiniș
soare printre copaci paltinis

sura paltinis
Lângă schit


DE REȚINUT:

* în aprilie 2013 se deschide un parc de aventură. La distracție înainteeee!
* orar autobuz 22: plecare - 7, 11, 15:30; întoarcere - 9, 13:30, 17:30

intrare in paltinis__________________________ 
Daca ti-e pofta de si mai multe povesti, imbarca-te pe Facebook. Sau asigura-te ca ajungi la timp in port cand o noua poveste apare la orizont. Biletul se ia de AICI, simplu, gratuit si rapid!