Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

vineri, 11 ianuarie 2013

Iasiul a redevenit legenda! (guest-post)

Ioana Budeanu călătorește mult și scrie bine. Recent, a sărbătorit 5 ani de când își împărtășește experiențele, sentimentele și preferințele despre cărți, filme, muzică, dar mai ales călătorii, pe I's Blog

banner i's blog

A văzut Asia de Sud-Est, a explorat 6 orașe din Italia și Spania și a trăit 11 luni în Tenerife, de unde, evident, nu s-a putut abține să nu scrie:D Și bine a făcut! 

Nici România n-a fost ocolită. Dintre destinațiile cu care a făcut cunoștință, menționez câteva: Constanța, Brașov, Sibiu, Timișoara, Cluj, adică "crème de la crème" în materie de orașe mioritice. 

Presupun că deja v-ați format o imagine despre Ioana: este o bătrânică atipică, care a avut norocul să-și trăiască viața din plin, și care, sigur, nu e româncă! Ei bine, vă înșelați. Ioana este o moldoveancă simpatică, care până acum 7 ani, trăia în Iași. Un oraș mare, aglomerat, plin de cultură și istorie, în care sigur ai ce să faci. Dar pentru Ioana nu a fost de-ajuns. Lumea era atât de aproape și o aștepta! Bucureștiul a adoptat-o, dar nici el n-a reușit s-o țină prea mult pe acasă. Mapamondul este la picioarele ei! Și toate astea, la doar 34 de ani!

.............................................................................

Pentru că în Capitala Moldovei am ajuns o singură dată, pentru doar o zi, și pentru că (rușine să-mi fie!) încă Iașiul nu se află printre destinațiile care au beneficiat de o poveste la bord, îi dau cuvântul Ioanei, pentru a ne determina să-i cunoaștem (mai bine) orașul natal, urbea unde Mihai Eminescu se așeza sub un tei ca să-și găsească inspirația, unde Ion Creangă își creștea cele 30 de pisici într-o căsuță micuță și drăguță și unde călimara și ochelarii încă o așteaptă pe birou, pe Otilia Cazimir.Când am plecat eu din Iaşi, în primăvara umedă şi tristă a anului 2006, oraşul era dezolant. Sau cel puţin aşa îl percepeam eu, aflată la început de poveste frumoasă, cu doruri ample şi cu speranţe uriaşe. M-am mutat în Bucureşti fără să privesc nicio clipă înapoi. M-am îndrăgostit de Bucureşti din prima secundă. Încă îmi mai iubesc oraşul, pentru că mă consider acasă aici... în Capitală. Însă Iaşiul rămâne oraşul copilăriei mele, a adolescenţei năbădăioase, a primei iubiri, oraşul părinţilor mei, a bunicilor, a prietenilor, a şcolii, a tranziţiei spre maturitate. 

Încă port în suflet dorul de Iaşi. Când ajung însă acolo, mă simt puţin crispată şi îndoită de puterea acestui oraş de a se reaşeza în matca lui, între colinele frumoase, între paginile cărţilor de istorie, în amintirile mele duioase. Mi se pare trist şi banal, un oraş greu încercat, un târg de provincie. Însă braţele părinţilor mei alungă mereu acest sentiment de îndoială. 

La sfârşitul anului trecut, cu doar câteva zile înainte de Crăciun, pe o zăpadă şi o gheaţă cumplite, m-am avântat (cu mult curaj) spre Iaşi. Nu mai fusesem de un an şi jumătate... Îmi era dor de tata, de mama, de bunica, de teatru şi de iubitul copilăriei mele. 

Am înfruntat CFR-ul şi cu multă voie bună am ajuns în Iaşi cu doar 30 de minute întârziere. Trafic infernal, ca prin Bucureşti. Am fost îmbufnată - deh, vii într-un târg liniştit şi găseşti un oraş agitat. 

Am rămas în Iaşi două zile şi jumătate, timp în care mi-am revăzut teatrul cel drag, prietenii, părinţii şi drumurile preferate. M-am plimbat prin zăpadă, am văzut noul Palace, m-am distrat şi am admirat panorama oraşului de la etajul 13 din Unirea. A fost o mini vacanţă de poveste! Iaşiul, într-un fel boem şi elegant, a redevenit legendă. 

Dacă vreţi să vizitaţi Iaşiul meu, am să vă port paşii pe câteva drumuri de poveste şi ne vom opri în locuri de suflet... 


În prima seară în care te afli la Iaşi mergi la Teatrul Naţional

Teatrul National Iasi


Străbate bulevardul Ştefan cel Mare, admiră clădirile şi oamenii veseli şi abia apoi mergi la spectacol. Actorii sunt geniali, îţi vor plăcea cu siguranţă. 

După piesă, îţi recomand să iei o cină romantică la Restaurantul Panoramic, aflat la etajul 13 în Hotelul Unirea. Vei avea tot Iaşiul la picioare... 

Iasi Panorama
Iasi de la etajul 13 Unirea

A doua zi o poţi petrece în Copou, poţi vizita parcul şi Teiul lui Eminescu, Grădina Botanică şi parcul Expoziţiei, cu arbori seculari. Este acolo şi un restaurant, destul de cochet, în care poţi să te opreşti la un pahar de vin. 

Teiul_lui_eminescu


La întoarcere, fă un ocol pe Sărărie şi opreşte-te la Bojdeuca lui Creangă. Nu este cine ştie ce de vizitat pe acolo, însă în zonă liniştea domneşte de secole, iar timpul se scurge mai încet. 

bojdeuca_creanga


Exact unde se termină strada Sărărie, vei găsi superba Mănăstire Golia, cu al său turn de veghe. Dacă ai noroc, un paznic cumsecade te va lăsa să urci şi să admiri oraşul dintr-o altă perspectivă. Merită să încerci!

manastirea-golia


Coboară apoi pe strada Elena Doamna - strada vechilor boieri ai Ieşului - şi vei ajunge rapid în Tudor Vladimirescu, "centrul" vieţii studenţeşti din Iaşi. Aici găseşti Iulius Mall pentru shopping, dar şi multe restaurante, baruri şi cluburi, unde te poţi distra până în zori. Preţurile sunt mici, mici - cel puţin faţă de Capitală! 


A treia zi poţi merge la Palatul Culturii şi la Palace - complexul de mall-uri, hoteluri, supermarketuri - nou ridicat. În spatele castelului este un parc foarte frumos.

Palatul Culturii Iasi


Îţi recomand cu drag să vizitezi Biserica Sfântul Nicolae Domnesc şi Mănăstirea Sfinţii Trei Ierarhi, suflată cu aur.


Biserica Sfântul Nicolae Domnesc Iasi
biserica trei ierarhi iasi

Apoi vei ajunge la Mitropolie - unul dintre cele mai frumoase lăcaşe de cult din România, şi la Primărie


mitropolia_iasi
Primaria Iasi

Dacă ai obosit, opreşte-te în zona Ruinelor, la o pizzerie sau un bar. Îţi recomand Magic Pizza, Taverna, Timişoreana sau Piano. 

Pe seară, poţi ieşi la o plimbare pe Lăpuşneanu, o stradă cochetă din Iaşi, unde vei admira hoteluri de 4 stele, muzee şi biserici vechi de sute de ani. Vei ajunge în Piaţa Mihai Eminescu, dominată de Biblioteca Centrală Universitară, unde vei găsi baruri interesante: Higeco, Belfast sau Dublin. Cina trebuie neapărat s-o iei la Bolta Rece, un restaurant cu tradiţie, unde mâncau Eminescu şi Creangă

biblioteca centrala universitara_iasi
bolta rece iasi

Iaşiul s-a modenizat şi a revenit la strălucirea de odinioară. Mai sunt câteva lucrări, însă în 2013 garantat va fi ca nou, într-o haină de sărbătoare pe mărimea faimei sale. 


Nu ezita să-l vizitezi, căci eu voi fi aici, să-ţi recomand cele mai interesante locuri! --- Dacă ți-a plăcut acest guest-post, s-ar putea să te încânte și altele: cel pe care l-am scris pentru Ioana, despre București, cel despre un workshop din Băile Herculane și cel despre cel mai frumoș oraș din lume, probabil Brașov ---Photo credit: Vlad Semen, Wikipedia (foto 6), Museum.Ici (foto 7), RomanianMonasteries (foto 8), ManastireaSf3Ierarhi (foto 11), LaIasi (foto 14), Rog.ro (foto 12), Iasi.In Oras (foto 15)

__________________________
Daca ti-e pofta de si mai multe povesti, imbarca-te pe Facebook. Sau asigura-te ca ajungi la timp in port cand o noua poveste apare la orizont. Biletul se ia de AICI, simplu, gratuit si rapid!